Δε θέλουμε να σε τρομάξουμε, αλλά οι πολλές ώρες ύπνου μπορούν να οδηγήσουν σε… θάνατο!

168

Μία έρευνα έρχεται να ανατρέψει όσα γνωρίζαμε για τον ύπνο. Και ενώ όλες όσες έχουν γίνει μέχρι στιγμής, τον εκθειάζουν και μας προτρέπουν να τον απολαμβάνουμε αρκετά για να στρώσουμε δερματάκι και να ζήσουμε παραπάνω, ήρθε τώρα το Πανεπιστήμιο Keele να μας ταρακουνήσει.

Οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα από 74 μελέτες που αφορούσαν περισσότερους από 3 εκατ. ανθρώπους και διαπίστωσαν πως όσοι κοιμούνταν 10 ώρες συνεχόμενα, είχαν 30% πιθανότητες να πεθάνουν πρόωρα σε σχέση με εκείνους που απολαμβάναν τον ύπνο τους για 8 ώρες.

Σύμφωνα δηλαδη με τα επίσημα αποτελέσματα της έρευνας, ο ύπνος πάνω από 8 ώρες μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην υγεία, ακόμα και προώρο θάνατο από εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιαγγειακές παθήσεις και στεφανιαία νόσο.

 

Οι επιστήμονες που συμμετείχαν στη μελέτη σημείωσαν πως η κακή ποιότητα ύπνου είναι δείκτης αυξημένου καρδιαγγειακού κινδύνου και γι αυτό οι γιατροί θα πρέπει να ρωτούν τους ασθενείς πόσες ώρες κοιμούνται.

Ο επικεφαλής Chun Shing Kwok, από το Ινστιτούτο Επιστήμης και Τεχνολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Keele, δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Ο μη φυσιολογικός ύπνος είναι δείκτης αυξημένου καρδιαγγειακού κινδύνου και πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη προσοχή στη συζήτηση γιατρού και ασθενή γύρω από τη ποιότητα και τη διάρκεια του ύπνου».

«Υπάρχουν πολιτισμικές, κοινωνικές, ψυχολογικές και περιβαλλοντικές επιδράσεις πια σήμερα πάνω στον ύπνο μας, όπως η ανάγκη φροντίδας των παιδιών ή των μελών της οικογένειας, τα παραμορφωμένα πρότυπα εργασίας, η σωματική ή ψυχική ασθένεια και η 24ωρη πια διαθεσιμότητα των εμπορευμάτων στις σύγχρονες κοινωνίες», κατέληξε.

Πάντως, οι ερευνητές δήλωσαν πως η μελέτη ήταν περιορισμένη, καθώς η διάρκεια του ύπνου φανερώθηκε από τα λεγόμενα των εξεταζόμενων και όχι από εργαστηριακή παρατήρηση.

Πηγή: neopolis.gr