Οι πιο δυσεύρετες δεξιότητες που αναζητούν οι Έλληνες εργοδότες σύμφωνα με έρευνα!

0
811

Το τι ψάχνουν οι εργοδότες σε ένα άτομο, είναι από τα πιο συχνά searches που κάνει κάποιος όταν βρίσκεται σε φάση αναζήτησης εργασίας. Ωστόσο, πολύ βοηθητική πληροφορία μπορεί να αποδειχθεί και το τι δε βρίσκουν τόσο εύκολα όσο θα ήθελαν.

Ωστόσο, αυτό που πολλοί ψάχνουν τελικά σε έναν εργαζόμενο δεν είναι τόσο εύκολο να το αναπτύξεις. Πρέπει να το έχεις.

Ειδικότερα, το 80% των Ελλήνων εργοδοτών τα βρίσκουν σκούρα στην κάλυψη θέσεων λόγω της έλλειψης ταλέντων. Το ποσοστό αυτό, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα για τις Προοπτικές Απασχόλησης της ManpowerGroup, αποτελεί ρεκόρ 12ετίας για τη χώρα μας, από την έναρξη της έρευνας το 2008. Σε παγκόσμιο επίπεδο, την ίδια δυσκολία αντιμετωπίζουν σχεδόν 7 στους 10 (69%) εργοδότες, το υψηλότερο ποσοστό από την έναρξη της έρευνας το 2006. 

Όπως συμβαίνει με καθετί τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, έτσι κι εδώ, η πανδημία έχει επιφέρει τη μεγαλύτερη αλλαγή στην ανακατανομή δεξιοτήτων από την εποχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Παρότι μιλάμε για ένα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, τα πράγματα άλλαξαν τόσο ραγδαία από τη στιγμή που μπήκε ο κορωνοϊός στις ζωές μας, το ίδιο και οι συνθήκες/ανάγκες στους χώρους εργασίας. Δεξιότητες που είχαν μεγαλύτερη ζήτηση στην αρχή της κρίσης είναι διαφορετικές στην παρούσα φάση, καθώς και στο μέλλον.

Το κυριότερο πρόβλημα λοιπόν των εργοδοτών τόσο σε παγκόσμιο επίπεδο όσο και σε εγχώριο, είναι πως δε βρίσκουν ταλαντούχες προσωπικότητες. Οι λόγοι είναι αρκετοί, συμπεριλαμβανομένων της ανησυχίας για θέματα υγείας και ασφάλειας λόγω της πανδημίας, των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι σχετικά με την φροντίδα των παιδιών και την ανάγκη τους να ισορροπήσουν την εργασία και την προσωπική ζωή.

Εντούτοις, όπως επισημαίνεται στην έρευνα, ο σημαντικότερος παράγοντας από όλους είναι ο αγώνας για την εξεύρεση ταλέντων με το σωστό συνδυασμό τεχνικών και προσωπικών δεξιοτήτων.

Οι 4 ρόλοι με τη μεγαλύτερη δυσκολία κάλυψης σχετίζονται με:

• Πληροφορική/Δεδομένα (31%),

• Βιομηχανία/Παραγωγή (21%),

 

• Εφοδιαστική αλυσίδα/ Επιχειρησιακές Λειτουργίες (20%)

• Πωλήσεις/Μάρκετινγκ (19%)

Ενώ οι 4 προσωπικές δεξιότητες με τη μεγαλύτερη δυσκολία εύρεσης είναι οι εξής: 

• Ηγεσία & Κοινωνική Επιρροή (58%),

• Ανάληψη Πρωτοβουλιών (51%),

• Κριτική Σκέψη & Ανάλυση (48%)

Η διακράτηση ανθρωπίνου δυναμικού πιο συμφέρουσα από τις νέες και συνεχείς προσλήψεις

Ακόμα, όπως επισημαίνει η έρευνα της ManpowerGroup, η διακράτηση των ανθρώπων αποτελεί τη βέλτιστη οικονομική λύση για τις εταιρείες σε μακροπρόθεσμο επίπεδο. Μέσω της επένδυσης στο υπάρχουν ανθρώπινο δυναμικό θα δημιουργηθούν εξειδικευμένα άτομα και ο οργανισμός θα παραμείνει ανταγωνιστικός.

Ένας από τους καλύτερους τρόπους, για να διασφαλιστεί αυτή η ευελιξία είναι να υιοθετούν οι εταιρείες το Upskilling, ή να μαθαίνουν συνεχώς νέες δεξιότητες που μπορούν να εφαρμοστούν στην εργασία και να καλύπτουν νέους ρόλους που δημιουργούνται. Όπως αναφέρει η ManpowerGroup:

Οι δεξιότητες που θα χρειάζονται οι εργαζόμενοι στο μέλλον θα είναι πολύ διαφορετικές σε σχέση με το παρελθόν. Όπως αλλάζει συνεχώς μία επιχείρησή έτσι αλλάζει και ο τρόπος εργασίας. Εξελισσόμαστε συνεχώς και είναι καιρός να ενθαρρύνουμε όλο το ανθρώπινο δυναμικό να ανασυγκροτηθεί και να ασχοληθεί με τη συνεχή μάθηση.

Τέλος, τονίζει ότι «oι εργαζόμενοι χρειάζονται εκπαίδευση και κατάρτιση, αλλά περισσότερο αναζητούν ευκαιρίες εκμάθησης μέσα από ρόλους ανάθεσης εκ περιτροπής (rotational assignments), εκπαίδευση πάνω στην εργασία (on the job), συμμετοχή σε έργα με διαφορετικές ομάδες. Αναζητούν εργασία που προσφέρει ποικιλία, διευρύνει την εμπειρία τους και χτίζει γνώσεις και δεξιότητες. Θέλουν να αναπτυχθούν και να κερδίσουν περισσότερα. Συνειδητοποιούν ότι χρειάζονται μεγαλύτερη διάρκεια ζωής σε αυτόν τον ταχέως μεταβαλλόμενο κόσμο της απασχόλησης».

«Για να προσφέρουν πρόκληση και ευκαιρίες, ώστε οι άνθρωποι να επιτύχουν και να παραμείνουν στη θέση εργασίας τους, οι μάνατζερς οφείλουν να κατανοήσουν τις δεξιότητες, τις δυνατότητες και τις επιθυμίες των εργαζομένων. Με την αξιολόγηση, τη διορατικότητα και την κουλτούρα της συνεχούς κατάρτισης και επιμόρφωσης, μπορούν να καθοδηγήσουν άτομα, ώστε να θριαμβεύσουν σε ένα υποστηρικτικό περιβάλλον» εξηγεί η ManpowerGroup.

Πηγή : neopolis