Ξαπλωμένος με τα σκέλη και τα χέρια τεντωμένα ανοικτά, όπως ο άνθρωπος του Βιτρούβιου, πάνω στο κρεβάτι του Pilates με τους ιμάντες, τα ελατήρια, τα ελάσματα, τους κρίκους και το βάδην, συλλογίζομαι συχνά: Οι μύες δεν τεντώνονται μόνο στα σημεία πρόσφυσης στα οστά, καθώς και εκείνοι που δεν προσφύονται σε οστά, όπως οι κοιλιακοί, αλλά τεντώνονται ισορροπημένα σε όλο το μήκος τους, όπως ακριβώς τα ελατήρια στο κρεβάτι του Pilates: κάθε σπείρα τους ανοίγει ανάλογα με την ένταση που δέχεται. (Οι μύες τεντώνονται για να εξασφαλίσουν την μεγίστη κίνησή τους για να μην τους… πιάσει η γάτα- στην προκειμένη περίπτωση η ακαμψία, η ακινησία και οι πόνοι.)
Στόχος του Pilates είναι κάθε μέλος του σώματος, και κάθε άρθρωση και κάθε μυς, να αποκτήσει την ευεξία που του ταιριάζει, ωσάν να λιπαίνεται μία μηχανή που έχει φθαρεί. Κάθε μέλος του σώματος, με τους μυς και τις αρθρώσεις του, να κάνει ανώδυνα την κίνηση για την οποία είναι αρμόδιο προς όλες τις κατευθύνσεις, ωσάν να την έχει λησμονήσει, και να μάθει νέες κινήσεις, ώστε να αποκτήσει τη φυσική ευεξία που του ταιριάζει και να ενδυναμωθεί. 11 κοιλιά με τους κοιλιακούς στο κέντρο, και ακτινωτά οι αρθρώσεις των άνω και κάτω άκρων, η σπονδυλική στήλη, το αναπνευστικό σύστημα. Οι Pilates λειτουργούν ως εκγύμναση ενός υγιούς σώματος αλλά και ως φυσικό μέσο αποκατάστασης του σώματος. Ο νους ακούει τις ασκήσεις, όχι τα παραγγέλματα, αλλά την εκτέλεσή τους και δένεται αρμονικά μαζί τους. Με αυτοσυγκέντρωση και ακρίβεια. Και όλα μαζί τα μέλη δημιουργούν κάποια αρμονία στο σώμα, και στο νου και την ψυχή ικανοποίηση και ευφορία. Η καθημερινότητα γίνεται ευχάριστη για τους ασθενείς.
II φράση του Ιπποκράτη φύσιες νούσων ίητροί (Πφι Επιδημιών VI. 5, 1: η φύση είναι ιατρός των νόσων), η οποία εκφράζει μία βασική ιπποκρατική αντίληψη, που χρησιμοποιεί τη φύση για θεραπεία, όπως μπορεί να την δει κανείς στον νεότερο όρο φυσι-ο-θεραπεία (την ορθότερη εκφορά του φυσικο-θεραπεία), αποδίδει επίσης περιεκτικά και πειστικά τη μέθοδο και την θεραπευτική αξίσ του Pilates.
Του Ι.Ν. Περυσινάκης