Περίβλεπτος | Η ενορία της προσφοράς

0
2124

Συναντήσαμε τον Πάτερα Χρήστο τον Ιερέα της μονής Περιβλέπτου και μας μίλησε για το έργο και την προσφορά της Εκκλησίας στους συνανθρώπους μας

Λίγα λόγια για το ναό

Η παράδοση αλλά και μικρές γραπτές αναφορές τοποθετούν τον σημερινό ναό στη θέση παλαιότερου, του οποίου η αρχή φτάνει στα βυζαντινά χρόνια και ειδικότερα στα χρόνια της τουρκικής κατάκτησης (1430). Σύμφωνα με την αναφορά του Ι.  Βελούδου το 1647 ο Ηπειρώτης έμπορος Επιφάνιος, ο επικαλούμενος και «Ηγούμενος», κτίζει το μοναστήρι και πιθανότατα ανοικοδομεί μόνο το καθολικό της Βυζαντινής Μονής της Παναγίας της Περιβλέπτου. Στις 4 Αυγούστου 1779 ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός, ο Διδάχος του Γένους, «…περιπατών από τόπου εις τόπον εστάθη και εν τω ναώ της Περιβλέπτου εις την περίχωρον των Ιωαννίνων και εδίδαξε τους χριστιανούς». Στα χρόνια της πολιορκίας (1822-1823) ο ναός καταστρέφεται. Στη θέση του παλαιού ναού, το 1838, αρχίζει να χτίζεται ο σημερινός ναός με τη φροντίδα και την συνδρομή των κατοίκων της πόλης και των Γιαννιωτών της διασποράς, όπως του ευεργέτη Ν. Ζωσιμά.

Πότε ξεκίνησε το έργο;

Το φιλανθρωπικό έργο με ποικίλες μορφές της Ενορίας Περιβλέπτου χρονικά ταυτίζεται με την ύπαρξη του Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου Περιβλέπτου από μοναστηριακό σε ενοριακό ναό. Το έργο μέριμνας για τον συνάνθρωπο μέσα από τις πολλαπλές δομές της ενορίας (συσσίτια, δωρεά ρουχισμού και οικιακού εξοπλισμού, οικονομική ενίσχυση, δείπνα αγάπης, τράπεζα αίματος, κοινωνικό ιατρείο φιλανθρωπικές εικαστικές εκθέσεις, δραστηριότητες παιδιών κ.α.) με την σημερινή της μορφή εδραιώθηκε σταδιακά τα τελευταία περίπου είκοσι χρόνια.

Ποιός είναι ο ρόλος της Ενορίας κατά την διάρκεια της κρίσης;

Τα τελευταία δέκα χρόνια με την εμφάνιση της οικονομικής κρίσης η Ενορία καλείται να συνεχίσει με το φιλανθρωπικό της έργο και μάλιστα να μεριμνήσει για πολύ μεγαλύτερο αριθμό εμπερίστατων ανθρώπων. Στην Ενορία Περιβλέπτου πολύ πριν την οικονομική κρίση ιδρύθηκε και λειτουργεί μια δομή την ονομαζομένη «Ενοριακή Μέριμνα», που σκοπό έχει να διακονήσει την αρετή της φιλανθρωπίας. Συγκεκριμένα η ενορία μέσω των δομών της φροντίζει για:

  • Την παροχή καθημερινού συσσιτίου καθώς και η συχνή διανομή δεμάτων με τρόφιμα σε 836 απόρους και εμπερίστατους συνανθρώπους μας. Η δομή αυτή στελεχώνεται από μια ομάδα 30 και πλέον γυναικών εθελοντριών με την συνεργασία των Ιερέων, των Εκκλησιαστικών Επιτρόπων, των Εργαζομένων του Ναού, των Ενοριτών και με την οικονομική και υλική συμπαράσταση και συνεργασία Φορέων, Επιχειρηματιών και Εμπόρων της πόλεώς μας. Συγκεκριμένα η Ενορία βρίσκεται σε συνεργασία με:
    • Το Γενικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων «Δουρούτης» σε καθημερινή βάση διαχειριζόμαστε το φαγητό που περισσεύει.
    • Το «Μπορούμε» όπου καθημερινά μεταβαίνουμε στα ΙΚΕΑ και μας δίνεται το φαγητό που περισσεύει.
    • Τα κέντρα Εκδηλώσεων-Δεξιώσεων όπου μετά την λήξη της εκδήλωσης που ήταν προγραμματισμένη προσφέρουνε στα συσσίτια τα εδέσματα που περισσεύσανε.
    • Τα αρτοποιία της περιοχής με αποτέλεσμα κάθε μεσημέρι οι υπάλληλοι του ναού να παραλαμβάνουν το ψωμί που δεν πουλήθηκε για να διατεθεί μέσω των συσσιτίων.
    • Το «Όλοι Μαζί Μπορούμε» μέσω των Σούπερ Μάρκετ.
    • Οπωροπωλεία.
    • Την Γαλακτοβιομηχανία «ΔΩΔΩΝΗ».
    • Τους ΑΧΕΠΑ
    • Την Φοιτητική Εστία «Δόμπολης» κ.τ.λ.
  • Την ενίσχυση με χρηματικά βοηθήματα στους οικονομικά ασθενέστερους.
  • Την εξόφληση λογαριασμών (ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΔΕΥΑΙ) κ.τ.λ. σε ανθρώπους που αδυνατούν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.
  • Την οικονομική ενίσχυση σε ασθενείς που πρέπει να μεταβούν για θεραπεία και νοσηλεία στο εξωτερικό.
  • Την κάλυψη εξόδων ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης όσων δεν μπορούν να ανταποκριθούν σ’ αυτή τους την ανάγκη.
  • Την κάλυψη δαπανών διαμονής σε ασθενείς και συνοδούς ασθενών, που κατάγονται από τον νομό των Ιωαννίνων, ακόμη και από άλλον νομό και πρέπει να παραμείνουν στην πόλη μας για αρκετές ημέρες.
  • Την κάλυψη εξόδων σε παιδιά απόρων οικογενειών που παρακολουθούν μαθήματα σε φροντιστήρια.
  • Την οικονομική ενίσχυση σε φοιτητές απόρων οικογενειών που σπουδάζουν εκτός της πόλεως των Ιωαννίνων και δεν παίρνουν υποτροφία από κάποιον άλλον φορέα, για την ολοκλήρωση των σπουδών τους.
  • Επισκέψεις σε Ιδρύματα της πόλης μας με σκοπό την ηθική και υλική συμπαράσταση των φιλοξενουμένων.
  • Την αποστολή βοήθειας και εκτός της Ενορίας ακόμη και εκτός της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, όπως σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών και εκτάκτων περιστάσεων (πυρκαγιές, σεισμός, πλημμύρες).
  • Την αγορά οικιακών συσκευών σε άπορες οικογένειες.
  • Την παροχή ειδών ένδυσης και οικιακής χρήσης (κλινοσκεπάσματα, ρουχισμός, υποδήματα) σε άτομα και οικογένειες που τα έχουν ανάγκη.
  • Ενίσχυση των ανασφάλιστων.  Η Ενορία της Περιβλέπτου λειτουργεί το «Κοινωνικό Ιατρείο». Απευθυνόμενη στον Ιατρικό Σύλλογο των Ιωαννίνων αλλά και σε κάποιους ενορίτες και όχι μόνο, ιατρούς, έκανε έκκληση για δωρεάν περίθαλψη των συνεχώς αυξανόμενων ανασφάλιστων ασθενών ατόμων όλων των ηλικιών στα ιατρεία τους. Έτσι, λοιπόν οργανώθηκε μια πολυϊατρική δομή, με την συμμετοχή ιατρών σχεδόν όλων των ειδικοτήτων όπως:
  1. Παθολόγοι                             9.         Ορθοπεδικοί
  2. Καρδιολόγοι                          10.       Παιδίατροι
  3. Ουρολόγοι                             11.       Οδοντίατροι
  4. Πνευμονολόγοι                      12.       Λογοθεραπευτές
  5. Φυματιολόγοι                         13.       Μικροβιολόγοι
  6. Οφθαλμίατροι                         14.       Ακτινοδιαγνώστες
  7. Νεφρολόγοι                            15.       Διαγνωστικό κέντρο (τομογράφοι κ.τ.λ.)
  8. Δερματολόγοι

Οι ασθενείς απευθυνόμενοι στην Ενορία παίρνουν ένα σημείωμα, το οποίο προσκομίζουν στην γραμματεία του ιατρείου και με πλήρη εχεμύθεια τηρώντας την σειρά προτεραιότητας των ασθενών εξετάζεται από τον ιατρό χωρίς να επιβαρύνεται ο ίδιος οικονομικά.  Η Ενορία συνεργάζεται και με το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας «Σχεδία» για την στήριξη, βοήθεια και θεραπεία των εξαρτημένων ατόμων.

  • Ενίσχυση της μόρφωσης παιδιών άπορων οικογενειών με την δωρεάν συμμετοχή τους στις δραστηριότητες των Νεανικών Κατηχητικών Συνάξεων όπως εκμάθηση ηλεκτρονικών υπολογιστών, μουσικών οργάνων (Βιολί, Κιθάρα, Ακορντεόν, Αρμόνιο, Κλαρίνο, Μπουζούκι, Κρουστά, Θεωρίας της Μουσικής), παραδοσιακού χορού, θεατρικού παιχνιδιού, σκακιού και χειροτεχνιών, δωρεάν συμμετοχή σε εκδρομές και κατασκηνώσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Ιωαννίνων. Συμμετοχή παιδιών σε φροντιστηριακή υποστήριξη.
  • Ποιμαντικό έργο για την πνευματική στήριξη των συνανθρώπων μας.

Πόσες οικογένειες υποστηρίζονται από το συσσίτιο της Ενορίας;

Οι οικογένειες που υποστηρίζονται σήμερα από το συσσίτιο της ενορίας είναι περίπου τριακόσιες πενήντα (350).

Τι δομές έχει η Ενορία;

Οι δομές συνοπτικά:

Ενοριακές  Νεανικές Συνάξεις

Συσσίτια απόρων

Ενοριακή Μέριμνα Περιβλέπτου

Τμήμα εικαστικών και δημιουργικής απασχόλησης

Τράπεζα αίματος «Η Ζωοδόχος Πηγή»

Στην Ενορία Περιβλέπτου το έτος 1999 ιδρύθηκε και λειτουργεί Τράπεζα Αίματος με την ονομασία «Ζωοδόχος Πηγή». Κάθε έξι (6) μήνες οργανώνεται από την Ενορία και πραγματοποιείται σε συνεργασία με το τμήμα Αιμοδοσίας του Περιφερειακού Γενικού Νοσοκομείου «Χατζηκώστα» αιμοληψία με την εθελοντική συμμετοχή Κληρικών καθώς και λαϊκών μελών της Ιεράς Μητροπόλεώς. Η Τράπεζα Αίματος μέχρι αυτή την στιγμή έχει διαχειριστεί μεγάλο αριθμό μονάδων αίματος για την κάλυψη σε συνανθρώπους μας που το είχαν ανάγκη και έχει στην διάθεσή της σήμερα 226 μονάδες αίματος. Σκοπός και αυτής της δομής είναι να ενισχύσει το νόημα και την χρησιμότητα της εθελοντικής αιμοδοσίας αλλά και την κάλυψη με αίμα σε όσους κινδυνεύουν.

 

Διάβασε εδώ όλο το περιοδικό