Κορονοϊός | Η πειραματική θεραπεία – ελπίδα

0
563

Σε μια νέα, πολλά υποσχόμενη θεραπεία, που δοκιμάζεται στη μάχη κατά του κορονοϊού από Κινέζους επιστήμονες αναφέρθηκε ο Καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σ. Τσιόδρα. Ποιο είναι αυτό το υποψήφιο φάρμακο και πότε θα μπορέσει να ενταχθεί στη θεραπευτική φαρέτρα των γιατρών.

Το φάρμακο είναι σε πειραματικό στάδιο και φέρει τον κωδικό EK1C4 και είναι ένας αναστολέας της σύντηξης, δηλαδή της διαδικασία εισόδου του κορονοϊού στο κύτταρο.

Η πρωτεΐνη στην επιφάνεια του ιού αντιδρά με μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στην επιφάνεια του κυττάρου και η οποία είναι γνωστή ως πρωτεΐνη «Spike» (αιχμή) ή S-πρωτεϊνή.

Η διαδικασία θυμίζει ένα κλειδί σε μια κλειδαριά, με τις δύο πρωτεΐνες να “δένονται”, επιτρέποντας την είσοδο του ιού στο κύτταρο.

Η ουσία EK1C4 μπλοκάρει αυτή τη διαδικασία και δεν επιτρέπει την είσοδο του κορονοϊού στο κύτταρο. Αν ο ιός δεν εισέλθει στο κύτταρο πεθαίνει…

Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, η ανακάλυψη για τη δράση αυτού του νέου πειραματικού φαρμάκου έναντι του κορονοϊου θα εστιάσει τόσο στην καταπολέμηση όσο και στην πρόληψη από τον ιό.

Μάλιστα, κατά τον Καθηγητή αυτό το φάρμακο είναι πιο αποτελεσματικό στα πειράματα που γίνονται από όλα τα φάρμακα που είναι διαθέσιμα στην ανθρωπότητα αυτή τη στιγμή.

Ωστόσο, πρέπει να σημειώσουμε ότι το φάρμακο μέχρι στιγμής έχει δοκιμαστεί μόνο σε ποντίκια, καθώς βρίσκεται σε φάση προκλινικής μελέτης και έχει αρκετό δρόμο μπροστά του έως ότου είναι διαθέσιμο για χρήση σε ανθρώπους.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τη δημοσίευση στο περιοδικό Nature, στα τέλη Μαρτίου, η ουσία χορηγήθηκε ενδορινικα στα ποντίκια και έδειξε όχι μόνο να λειτουργεί θεραπευτικά αλλά και να προστατεύει τα τρωκτικά από τη λοίμωξη!

Αλλά, τα αποτελέσματα του στην «in vivo» δοκιμή (δηλαδή όχι σε εργαστηριακά μοντέλα, αλλά σε ζώντες οργανισμούς, δηλαδή τα ποντίκια) γεννά αυξημένες ελπίδες για την αποτελεσματικότητα του και σε ανθρώπους.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, θα χρειαστεί τουλάχιστον 1 έτος για να βγεί στην παραγωγή, αν και ίσως υπάρχει η δυνατότητα χορήγησης σε ασθενείς με Covid-19, στο πλαίσιο των κλινικών μελετών (κυρίως Φάσης ΙΙΙ).

https://www.news4health.gr/