Πέφτει ο ρυθμός θανάτων στον πλανήτη.

765

Δραστική μείωση του δείκτη θνησιμότητας από τον πανδημικό ιό δείχνουν τώρα διεθνείς επιδημιολογικές μελέτες που έχουν αξιολογηθεί, και βάσει αυτών ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι ο κίνδυνος θανάτου από COVID – 19 είναι 0,6%.

Οι αρχικές εκτιμήσεις ανέβαζαν το ποσοστό αυτό στο 2-3%, με τον συνυπολογισμό των ασυμπτωματικών ασθενών το ποσοστό έπεσε περίπου στο 1% και τώρα, με τα νεώτερα δεδομένα εκτιμάται στο 0,6%, ποσοστό που θεωρείται και πάλι υψηλό αν συγκριθεί με αυτό της γρίπης που είναι στο 0,1%.

Για την επιβεβαίωση του ποσοστού θνησιμότητας, ο ΠΟΥ προχωρεί επιδημιολογικές μελέτες με έξι διαφορετικά πρωτόκολλα για διαφορετικές κατηγορίες πληθυσμών, σε 50 χώρες, προκειμένου τα δεδομένα να είναι μαζικότερα, καθώς παραμένει άγνωστος ο πραγματικός αριθμός των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τη νόσο.

Ηπιότερη ασθένεια με μάσκα

Οι ειδικοί του Οργανισμού, εξηγούν βέβαια, πως ο λόγος βελτίωσης της περίθαλψης των ασθενών σχετίζεται με την ολοένα και αυξανόμενη γνώση μας στη διαχείριση της νόσου, αλλά και στα νεώτερα δεδομένα, όπου επιτρέπουν φαρμακευτικές παρεμβάσεις με δεξαμεθαζόνη και άλλες φαρμακευτικές ουσίες. Επιπλέον, τα μέτρα δημόσιας υγείας μπορεί να μην εκμηδενίζουν πλήρως τον κίνδυνο προσβολής από τον ιό, παρόλα αυτά όμως, μειώνουν το ιικό φορτίο, γεγονός που οδηγεί σε μείωση της βαρύτητας της ασθένειας.

Πιθανή η αναζωπύρωση

Και πάλι όμως, όλα τα παραπάνω θετικά δεδομένα, δεν εγγυώνται ότι δεν μπορεί η πανδημία να ανακάμψει σημαντικά και να οδηγηθούμε σε νοσηλείες και θανάτους σε καταστροφικό βαθμό.

Γι΄ αυτό οι επιτελείς του ΠΟΥ επεσήμαναν ότι όσο αυξάνονται τα νέα περιστατικά, τόσο θα ακολουθεί τις επόμενες ημέρες και η αύξηση των ασθενών που θα χρειάζονται νοσηλεία και πιθανόν και εντατική. Και έχει σημασία η έγκαιρη θεραπευτική αντιμετώπιση, από τα πρώιμα στάδια, προκειμένου να μειωθεί η βαρύτητα της νόσου.