Παραδοσιακά πασχαλινά κουλουράκια

0
419

Ο Λάμπρος Βακιάρος φτιάχνει τα κουλουράκια του Πάσχα στην κλασική τους εκδοχή που αγαπούν μικροί και μεγάλοι.

Υλικά

  • 1 κιλό αλεύρι μαλακό
  • 20γρ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 330γρ. βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου)
  • 300γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
  • 2 αβγά + 2 κρόκους (όλα μαζί χτυπημένα)
  • ξύσμα από 1 μεγάλο λεμόνι
  • 2 καψουλάκια βανίλα
  • 100ml γάλα
  • 1 αβγό χτυπημένο για την επάλειψη

Διαδικασία

Βήμα 1

Κοσκινίζετε 850γρ. από το αλεύρι και το ρίχνετε σε ένα μπολ. Προσθέτετε το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι και ανακατεύετε. Κρατάτε το υπόλοιπο αλεύρι στο σακουλάκι, γιατί μπορεί να χρειαστεί στη συνέχεια.

Βήμα 2

Χτυπάτε το βούτυρο στο μίξερ. Μετά από περίπου 3 λεπτά ρίχνετε τη ζάχαρη λίγη-λίγη. Λίγο πριν τελειώσει, ρίχνετε και τα αβγά σε 3 δόσεις. Στη συνέχεια προσθέτετε το ξύσμα και τη βανίλια.

Βήμα 3

Χωρίς να σταματήσετε το χτύπημα, βάζετε λίγο αλεύρι και μετά λίγο γάλα εναλλάξ. Συνεχίζετε ρίχνοντας αλεύρι σταδιακά. Όταν η ζύμη σφίξει το σταματάτε και αρχίζετε να ζυμώνετε με τα χέρια. Η ζύμη είναι έτοιμη όταν δεν κολλάει και είναι μαλακή. Για να έχετε αυτό το αποτέλεσμα, μπορεί να χρειαστεί να προσθέσετε αλεύρι από το σακουλάκι.

Βήμα 4

Για κάθε κουλούρι παίρνετε ζύμη όσο ένα καρύδι (30γρ.) και την πλάθετε στα χέρια σας καλά πριν το φτιάξετε. Όσο δουλεύετε ένα μέρος της ζύμης καλύπτετε το μπολ με την υπόλοιπη με μία πετσέτα, για να μην ξεραθεί.

Βήμα 5

Βουτυρώνετε ένα ταψί ή μια λαμαρίνα, τοποθετείτε τα κουλούρια, αφήνοντας κενό μεταξύ τους, τα αλείφετε με αβγό και ψήνετε στους 180 βαθμούς στον αέρα για 20 λεπτά.

Πηγή: olivemagazine.gr