ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΠΡΩΤΗ ΣΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ ΝΕΩΝ Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΧΩΡΩΝ!

0
100

Δεν αποχωρίζεσαι εύκολα την κορυφή αν την κατακτήσεις.

τιγμές εθνικής υπερηφάνειας ζούμε για άλλη μία χρονιά, με την Ελλάδα να βάζει κάτω τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες και να φιγουράρει πρώτη σε κατάταξη! Τι εννοείς οι αρνητικές πρωτιές δεν είναι για να τις πανηγυρίζεις; Έχουμε κι άλλες δηλαδή;

Οκ mood wreckers, ας μην το χαρούμε…

Για την ιστορία ωστόσο, η χώρα μας κατακτά ξανά την κορυφή στην ανεργία των νέων, ενώ ταυτόχρονα κερδίζει και στα ποσοστά μακροχρόνιας ανεργίας, διότι once a winner, always a winner.

Άλλες χώρες, για παράδειγμα η Φινλανδία, παραμένουν #1 επί 6 χρόνια ως οι πιο ευτυχισμένες στον κόσμο, εμείς ξεχωρίζουμε για τα υψηλά ποσοστά ανεργίας που δεν οφείλονται απαραίτητα στην τεμπελιά των νέων (το λέμε για να προλάβουμε κάποιους), αλλά στην αδυναμία της χώρας να προσφέρει εργασιακές θέσεις και ευκαιρίες που να καλύπτουν το υψηλό κόστος ζωής και ταυτόχρονα τις ψυχικές ανάγκες ενός νέου ατόμου.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat όπως τα παρουσίασε το Pricefox, η ανεργία νέων στην Ελλάδα το 2022 άγγιξε το 31,4%, καταγράφοντας το υψηλότερο ποσοστό μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών που εξετάστηκαν για τις ηλικίες 15-24 ετών. Η Ισπανία ακολουθεί πολύ κοντά με 29,8%, ενώ 3η έρχεται η Ιταλία με 23,7%Μεσόγειος rules!

Από την άλλη πλευρά, η Γερμανία καταγράφει το χαμηλότερο ποσοστό (5,9%), ενώ η Τσεχία, η Ολλανδία, η Μάλτα και για πρώτη χρονιά και η Αυστρία, διατηρούν χαμηλά ποσοστά κάτω του 10%.

Άνεργοι θεωρούνται όσοι πληρούν και τις τρεις ακόλουθες προϋποθέσεις:

 Είναι χωρίς εργασία την εβδομάδα αναφοράς.
• Είναι διαθέσιμοι για έναρξη εργασίας εντός των επόμενων δύο εβδομάδων
• Αναζητούν ενεργά εργασία τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες ή έχουν ήδη βρει δουλειά για να ξεκινήσουν μέσα στους επόμενους τρεις μήνες.

Ενώ μακροχρόνια άνεργοι είναι όσοι πληρούν τις παραπάνω τρεις προϋποθέσεις και επιπλέον είναι άνεργοι για 12 ή περισσότερους μήνες.

Οι χώρες που εξετάστηκαν κατηγοριοποιούνται στις παρακάτω 4 ομάδες, σύμφωνα με το ποσοστό που σημείωσαν:

1. Τις κορυφαίες δυο με ποσοστά κοντά στο 30% (Ελλάδα και Ισπανία).
2. Τις χώρες με σχετικά μεσαία επίπεδα ανεργίας, μεταξύ 14% και 24%.
3. Τις χώρες με σχετικά χαμηλά επίπεδα, μεταξύ 10% και 12%.
4. Τις χώρες με τα μικρότερα ποσοστά κάτω του 10%.

Τα καλά νέα, είναι πως η Ελλάδα εμφανίζει φθίνουσα τάση τα τελευταία έτη. Συγκεκριμένα, το 2022 η ανεργία νέων ήταν 4,1% μικρότερη σε σχέση με το 2021 – η μεγαλύτερη μείωση που κατέγραψε τα τελευταία 8 χρόνια.

Όσον αφορά τους μακροχρόνια ανέργους, η χώρα μας έχει μειώσει περισσότερο από το μισό το ποσοστό από το 2014 (17,5%) και κάθε χρόνο μειώνεται κατα μέσο όρο 1,2 ποσοστιαίες μονάδες. Ίσως και να χάσουμε την πρωτιά κάποια στιγμή…

Πηγή: neopolis.gr