Το παιδί σας έχει TikTok; 5 πράγματα που πρέπει να ξέρετε

0
748

Στο παρακάτω άρθρο θα μοιραστούμε μαζί σας τα 5 πράγματα που πρέπει να ξέρετε σχετικά με το TikTok εφόσον το παιδί σας διατηρεί λογαριασμό.

Το TikTok πήρε μεγάλη δημοτικότητα. Άνθρωποι όλων των ηλικιών μοιράζονται βίντεο στο TikTok. Βίντεο μαγειρικής, αστεία βίντεο, σκετσάκια, απόψεις, ιστορίες από την δουλειά τους και όχι μόνο. Το TikTok όπως και κάθε άλλη πλατφόρμα social media έχει ως στόχο να διασκεδάσει τους ανθρώπους.

Είτε είσαι απλός θεατής, είτε ανεβάζεις τα δικά σου βίντεο, η αλήθεια είναι ότι είναι αρκετά διασκεδαστικό. Όταν από την άλλη αποφασίζεις να μοιραστείς την άποψή σου, θεωρείς ότι είναι ένας καλός τρόπος να ανταλλάξεις απόψεις και να κάνεις συζήτηση.

Όλα αυτά αν είσαι ενήλικος. Αν είσαι παιδί, το πράγμα αλλάζει. Υπάρχουν παιδιά που παίρνουν μέρος σε επικίνδυνα challenges όπως το challenge όπου έφηβοι έβαζαν χλωρίνη στα μάτια τους, με σκοπό να τους αλλάξουν το χρώμα. Σαν γονείς λοιπόν οφείλουμε να προστατεύσουμε τα παιδιά μας.

Σίγουρα δεν είναι εύκολο να πεις “όχι” σε ένα παιδί όταν σου ζητήσει να φτιάξει λογαριασμό στο TikTok ειδικά όταν όλοι οι φίλοι του έχουν. Μπορείς όμως να γνωρίζεις τους κινδύνους που κρύβει και να λάβεις τα απαραίτητα μέτρα. Διαβάστε παρακάτω:

Υπάρχουν και κακόβουλοι χρήστες στο TikTok

Για εμάς το TikTok είναι μία πλατφόρμα που χαζεύεις βίντεο όταν βαριέσαι ή φτιάχνεις τα δικά σου βίντεο για να γελάσεις με άλλους ανθρώπους. Όπως και σε κάθε μέρος του διαδικτύου όμως, υπάρχουν οι άνθρωποι που το χρησιμοποιούν για άλλους, κακούς σκοπούς.

Είναι γνωστό ότι στο TikTok υπάρχουν αρκετά παιδιά και έφηβοι. Νομίζουμε μάλιστα ότι πρώτα ξεκίνησαν να το χρησιμοποιούν τέτοιας ηλικίας άνθρωποι και μετά μεγαλύτεροι. Όπως και να ‘χει, άνθρωποι που θέλουν να βλάψουν παιδιά με οποιοδήποτε τρόπο βρίσκουν τόπο και χρόνο να το κάνουν μέσα από το TikTok.

Το TikTok σου δίνει την δυνατότητα να σχολιάσεις και στείλεις προσωπικό μήνυμα σε οποιοδήποτε χρήστη. Οπότε αν το παιδί σας έχει λογαριασμό θα πρέπει να προσέχει σε ποια μηνύματα απαντάει κι εσείς θα πρέπει να γνωρίζετε τις συνομιλίες του και τις συναναστροφές του.

Στο TikTok τα παιδιά αποκαλύπτουν πολλά για την προσωπική τους ζωή.

Και ενήλικοι και ανήλικοι φτιάχνουν βίντεο που μιλούν για την προσωπική τους ζωή. Υπάρχουν άνθρωποι που μοιράζονται στο TikTok άσχημα περιστατικά της ζωής τους. Μιλούν για όταν ήταν θύματα ενδοοικογενειακής βίας, για όταν έκαναν χρήση ουσιών, για ψυχολογικά τραύματα που μπορεί να έχουν.

Σκοπός τους είναι να περάσουν το μήνυμά τους και να ευαισθητοποιήσουν άλλους ανθρώπους σχετικά με μερικά ζητήματα ή να κάνουν ανθρώπους με παρόμοιες εμπειρίες να μιλήσουν. Υπάρχουν και βίντεο που εξιστορούν αληθινές ιστορίες για χιουμοριστικά συμβάντα.

Υπάρχει όμως μία λεπτομέρεια. Ένας ενήλικος ξέρει πότε θα μιλήσει, για ποιον λόγο θα μιλήσει και ξέρει να προστατεύει τον εαυτό του από τους κινδύνους. Ένα παιδί προσπαθεί να διαφοροποιηθεί, να τραβήξει την προσοχή, να κάνει φίλους.

Μπορεί λοιπόν μέσα από μία ιστορία του στο TikTok να αποκαλύψει πτυχές του εαυτού του που δε θα έπρεπε όπως προσωπικά δεδομένα για το που μένει ή σε ποια γειτονιά. Επίσης μπορεί να μιλήσει για πράγματα που δεν είναι έτοιμο ακόμη να αποκαλύψει και στην συνέχεια οι λεπτομέρειες της ιστορίας του να χρησιμοποιηθούν για κακόβουλους σκοπούς.

Βλάπτουν την ψυχική τους υγεία

Τα social media έχουν βοηθήσει τους ανθρώπους να έρθουν πιο κοντά. Όμως τα social media έχουν βλάψει και την ψυχολογία πολλών ανθρώπων. Οι άνθρωποι ξεκίνησαν να γίνονται πιο ανταγωνιστικοί ύστερα από τον ερχομό των social media στις ζωές τους.

Οι προτεραιότητές τους άλλαξαν. Ξαφνικά όλοι ενδιαφερόμαστε να δείχνουμε τέλειοι στο Instagram, στο Facebook, στο TikTok. Άνθρωποι με χαρούμενες ζωές, όμορφα χαμόγελα, δεμένες παρέες, δεμένες οικογένειες. Στην πραγματικότητα όμως δεν είναι έτσι.

Οι άνθρωποι ξεκίνησαν να ζουν περισσότερο για το φαίνεσθαι παρά για το είναι. Προτιμούν να δείχνουν χαρούμενοι στην σέλφι ακόμη κι αν μέσα τους κλαίνε. Ξαφνικά αν δεν έχεις πολλά likes πολλούς followers πολλές προβολές, δεν μετράς το ίδιο με άλλους ανθρώπους, που ανεβάζουν απλά το πόδι τους και μαζεύουν 1.000 likes.

Αν λοιπόν οι ενήλικοι επηρεάζονται ψυχολογικά από τέτοια ποταπά θέματα, σκεφτείτε πόσο μπορεί να επηρεαστεί ένα παιδί ή ένας έφηβος. Η κολλητή του θα πάρει περισσότερα likes από αυτόν, και αυτό το γεγονός θα τον ρίξει. Η ανταγωνιστικότητά του θα αυξηθεί και οι προτεραιότητές του, θα είναι τελείως λάθος.

To TikTok δεν είναι τόσο ασφαλές

Τυπικά στο TikTok μπορείς να μπεις από την εφηβεία σου και μετά. Όμως τα παιδιά γνωρίζουν πλέον πολύ καλά την τεχνολογία από τις αρχές του Δημοτικού. Αυτό σημαίνει ότι εύκολα ένα παιδί μπορεί να παραπλανήσει οποιαδήποτε πλατφόρμα, βάζοντας ψεύτικη ημερομηνία γέννησης.

Οι ρυθμίσεις ιδιωτικότητας που πρέπει να γνωρίζετε στο TikTok

Το θετικό είναι ότι πλέον το περιεχόμενο λογαριασμών που ανήκουν σε χρήστες 13-15 ετών είναι αυτομάτως ιδιωτικό. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να το δει ο καθένας. Παρόλα αυτά όπως αναφέραμε και πιο πάνω ένα παιδί μπορεί να δηλώσει ψεύτικη ημερομηνία γέννησης.

Οπότε σαν γονείς θα πρέπει να του πούμε να ανοίξει τον λογαριασμό του μπροστά μας κι εμείς να λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διαφυλάξουμε την ιδιωτικότητά του. Μπορούμε για παράδειγμα να χρησιμοποιήσουμε το Family Pairing για να έχουμε πρόσβαση στα μηνύματά του και να θέσουμε συγκεκριμένα όρια στον χρήστη. \

Επίλογος

Για το τέλος, θέλουμε να συμπληρώσουμε κάτι. Το TikTok όπως και κάθε άλλη πλατφόρμα στο internet, εκτός από μέρος διασκέδασης είναι κι ένα “όπλο”. Υπάρχουν βίντεο στο TikTok που περνάνε μηνύματα για κοινωνικά ζητήματα, για την διαπαιδαγώγηση και άλλα.

Σίγουρα υπάρχουν ενήλικες που δεν το χρησιμοποιούν σωστά όπως οι  γονείς που έβαζαν σε κίνδυνο τα παιδιά τους μέσα από ένα challenge.Όμως τα παιδιά είναι σε ευάλωτη θέση διότι ακόμη δεν έχουν ακριβώς την κριτική ικανότητα να ξεχωρίζουν το σωστό και το λάθος.

Καταπιάνονται από μόδες και αυτό πολλές φορές τα παρασύρει σε περίεργα μονοπάτια. Γι’ αυτό πρέπει να προσέχουμε. Από εκεί και πέρα το TikTok φυσικά και είναι μία πλατφόρμα διασκεδαστική και δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε σκρολάρει κι εμείς στην αρχική του.

Πηγή : daddycool