Οδοντριατική ΑΠΘ: Καλοριφέρ του 1981 προκάλεσε την κατάρρευση της οροφής

0
234

Δύσκολα βγάζεις από το μυαλό σου μια εικόνα με πεσμένα ταβάνια σε κλινική Σχολής. Ακόμα κι αν λίγες μέρες νωρίτερα ξαναείδες το ίδιο σκηνικό σε άλλο πανεπιστήμιο.

Το ΑΠΘ λοιπόν, είναι η δεύτερη φορά μέσα σε λίγες εβδομάδες που υπενθυμίζει στην Κεραμέως ότι είχε δώσει μια υπόσχεση για αναβάθμιση των ΑΕΙ. Βλέπεις, τα σχεδόν μισού αιώνα καλοριφέρ που ξεκολλούν από τους τοίχους και προκαλούν πλημμύρες δεν είναι ακριβώς ένδειξη ενός εκσυγχρονισμένου πανεπιστημίου, με υποδομές που θα ζήλευαν και στο εξωτερικό.

Όπως ενημερώνει συγκεκριμένα ο πρόεδρος της Οδοντιατρικής ΣχολήςΘανάσης Πουλόπουλος, η ζημιά ξεκίνησε από καλοριφέρ του 4ου ορόφου του κτιρίου, το οποίο ξεκόλλησε από τη βάση του και σημειώθηκε διαρροή νερού, το οποίο κάλυψε σε ύψος δύο εκατοστών γραφεία του ορόφου και το μισό προθάλαμο:

Σε όλα τα δάπεδα, κάτω από το μπετόν, περνούν σωληνώσεις ύδρευσης, αποχέτευσης, πεπιεσμένου αέρα και ρεύματος για τη λειτουργία των οδοντιατρικών μηχανημάτων. Το κτίριο μας είναι παλιό, αφού κατασκευάστηκε το 1981. Ανά μισή ώρα το νερό κατέβαινε όροφο από τις οπές στις σωληνώσεις. Όταν φτάσαμε στο κτίριο, κόψαμε το ρεύμα και καλέσαμε την πυροσβεστική. Όμως, δεν μπόρεσαν να επέμβουν οι πυροσβέστες, διότι η στάθμη του νερού ήταν πολύ χαμηλότερη από το όριο των 15 εκατοστών, πάνω από το οποίο παρεμβαίνουν. Έτσι, ξεκινήσαμε να τραβάμε τα νερά με μία ειδική σκούπα που διαθέτουμε.

Ο ίδιος, μιλώντας στο ethnos.gr, μας καθησύχασε ακόμα λέγοντας πως και να συνέβαινε εν ώρα μαθήματος, δε θα κινδύνευε κανένας φοιτητής, μιας και τα κομμάτια που κατέρρευσαν από την οροφή ήταν πλάκες από πεπιεσμένο χαρτί. Δε λέμε, θετικό το γεγονός ότι δε θα μετράγαμε θύματα, αλλά δεν είναι αυτό το point.

Όσο για τα μαθήματα, το ΑΠΘ βρίσκεται ακόμα σε φάση εξεταστικής, οπότε δε χάνεται καμία διδακτική ώρα εξαιτίας της ζημιάς.

Η διαρροή νερού έγινε αντιληπτή χάρη σε μια μεταπτυχιακή φοιτήτρια 

Σύμφωνα επίσης με τον κ. Πουλόπουλο, το περιστατικό σημειώθηκε στις 9:00 το βράδυ της Κυριακής 19 Φεβρουαρίου και έγινε αντιληπτό από μεταπτυχιακή φοιτήτρια της σχολής, η οποία εκείνη την ώρα βρισκόταν στο κτίριο κι έκανε πειράματα.

«Δυστυχώς, μέσα στο Σαββατοκύριακο οι πανεπιστημιακές σχολές δε διαθέτουν, λόγω της υποχρηματοδότησης, φύλακες, ώστε να αντιληφθούν εγκαίρως τη διαρροή. Αν η διαρροή γινόταν καθημερινή, θα είχε εντοπιστεί πολύ πιο έγκαιρα. Το σύστημα θέρμανσης της σχολής είναι από το 1981. Αλλάζουμε κάποια καλοριφέρ που τρυπάνε, αλλά δεν τα έχουμε αλλάξει όλα», καταλήγει ο ο πρόεδρος της Σχολής.

Πηγή: neopolis.gr