Ο Μητσοτάκης δίνει απαντήσεις για τις πυρκαγιές και προαναγγέλλει «ενέσεις» στην πολιτική προστασία

0
565

Στις 10:30 ξεκινά η συζήτηση στη Βουλή   – Ο πρωθυπουργός θα δώσει  απαντήσεις  για τη διαχείριση που έγινε στα πύρινα μέτωπα, αλλά και ένα πρώτο στίγμα για τις αλλαγές που θα κάνει

Με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να επισκέπτεται χθες τη Θεσσαλονίκη και να έχει προπαρασκευαστικές συζητήσεις ενόψει της ΔΕΘ με κοινωνικούς φορείς της Βορείου Ελλάδος, η κυβέρνηση μπαίνει στις «ράγες» για την ομιλία του πρωθυπουργού το επόμενο Σάββατο. Μια ομιλία που θα έχει έντονα μεταρρυθμιστικό στίγμα, με τον κ. Μητσοτάκη να αναφέρεται σε παρεμβάσεις στους τομείς της Υγείας, της Παιδείας, της Δικαιοσύνης και του Δημοσίου, αλλά και να ανακοινώνει λελογισμένα μέτρα οικονομικής στήριξης, εντός του πλαισίου δυνατοτήτων του πληθωρισμού. Το λεγόμενο «καλάθι» της ΔΕΘ που φέτος δεν θα είναι ασφυκτικά γεμάτο αναμένεται να κλειδώσει ίσως και μέσα στο Σαββατοκύριακο, πριν τη μετάβαση του κ. Μητσοτάκη στη Λευκωσία τη Δευτέρα για την τριμερή Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ.

Στη σημερινή προ ημερησίας συζήτηση για τις πυρκαγιές, πάντως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται από το βήμα της Βουλής να δώσει τις απαντήσεις της κυβέρνησης για τη διαχείριση που έγινε στα πύρινα μέτωπα, αλλά και ένα πρώτο στίγμα για τις τονωτικές «ενέσεις» που θα γίνουν το επόμενο διάστημα στην πολιτική προστασία. Ο πρωθυπουργός θα υπεραμυνθεί των όσων έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στην πολιτική προστασία και θα υποστηρίξει ότι ο μετασχηματισμός του μηχανισμού φέρνει ήδη μετρήσιμα αποτελέσματα κατά την αντιπυρική περίοδο. Η κλιματική αλλαγή, όμως, δημιουργεί νέα δεδομένα, στα οποία θα πρέπει να προσαρμοστεί εκ των πραγμάτων και ο κρατικός μηχανισμός, εξ ου και οι τονωτικές παρεμβάσεις στα μέσα πυρόσβεσης, αλλά και η ενίσχυση των πολιτικών πρόληψης κρίνονται αναγκαίες.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται, παράλληλα, να τονίσει ότι άμεσα θα τρέξουν τα βήματα ανάπλασης για τις πληγείσες περιοχές, με ειδική έμφαση στον Έβρο, για τους κατοίκους του οποίου ανακοινώθηκαν χθες μια σειρά παρεμβάσεων για την άμεση αποζημίωσή τους και την απαλλαγή τους από μια σειρά υποχρεώσεων έναντι του κράτους. Παράλληλα, όπως είπε χθες ο κ. Μητσοτάκης στους βουλευτές της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη, το επόμενο διάστημα θα τρέξει και ένα master plan για μια συνολική παρέμβαση και ανάπλαση του Έβρου, κατά τα πρότυπα της παρέμβασης που έγινε στην Εύβοια.

Κρίσιμο, πάντως, είναι και το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης θα δώσει ένα στίγμα για τις παρεμβάσεις ενίσχυσης της Πολιτικής Προστασίας που η κυβέρνηση του έχει στα σκαριά. Η κυβέρνηση δρομολογεί το επόμενο διάστημα την αγορά ως και 10 νέων πυροσβεστικών αεροσκαφών Erickson S-64 Crane, στο πλαίσιο του προγράμματος ΑΙΓΙΣ που ήδη «τρέχει». Παράλληλα, όπως έγραψε από χθες το protothema.gr η κυβέρνηση δρομολογεί την προμήθεια περίπου 100 drones τεσσάρων διαφορετικών τύπων, με ορισμένα εξ αυτών να είναι διαθέσιμα και για την επόμενη αντιπυρική περίοδο. Τέλος, στο πλάνο προμηθειών είναι και νέοι air-tractors που παίζουν ήδη σημαντικό ρόλο για την άμεση πρώτη παρέμβαση σε μια πυκραγιά.

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης θα προαναγγείλει περαιτέρω παρεμβάσεις στις αντιπυρικές ζώνες που έχουν ανοιχθεί στα δάση, αλλά και ένα νέο εργαλείο λογοδοσίας και διαφάνειας από μέρους των δήμων, με ένα ιδιότυπο «παρατηρητήριο» που θα καταγράφει τι πόρους άντλησαν και ποιες ενέργειες αντιπυρικής προετοιμασίας δρομολόγησαν. Τέλος, προωθούνται νέα συστήματα πυροπροστασίας αρχαιολογικών χώρων, τα οποία θα τοποθετηθούν σε 20 αρχαιολογικούς χώρους που θα υποδείξει το Υπουργείο Πολιτισμού. Θα υπάρχουν κάμερες, αισθητήρες και συστήματα τεχνητής νοημοσύνης, για να αντιλαμβάνονται τον κίνδυνο και για να ενεργοποιούν στη συνέχεια τα μέσα πυρόσβεσης.

Μένει να φανεί, αν ο κ. Μητσοτάκης θα δώσει και κάποιο στίγμα για την προοπτική έκτακτης ανταμοιβής των πυροσβεστών για τις υπηρεσίες που προσέφεραν υπό αντίξοες συνθήκες αυτό το καλοκαίρι. Αρμόδια κυβερνητική πηγή υποστήριζε χθες ότι το έκτακτο βοήθημα για τους πυροσβέστες έχει συζητηθεί, αλλά για να δρομολογηθεί αναζητείται δημοσιονομικός χώρος, ο οποίος είναι περιορισμένος, με δεδομένο ότι η χώρα θέλει εντός φθινοπώρου να επανέλθει σε καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας.

Πηγή: protothema.gr