Αυτός είναι ο λόγος που το κουτσομπολιό κάνει καλό στην κοινωνική σας ζωή. Οπότε δεν είμαστε κουτσομπόληδες… απλά ενδιαφερόμαστε για την κοινωνική μας ζωή.
Θυμάστε την παπαδιά από το Καφέ της Χαράς που ήταν φοβερή κουτσομπόλα; Σίγουρα δεν ήταν και ο πιο αγαπημένος σας χαρακτήρας κάθε φορά που έχωνε την μύτη της εκεί που δεν την αφορούσε. Γενικότερα οι κουτσομπόλες και οι κουτσομπόληδες δεν έχουν καλή φήμη.
Δύσκολα θα παραδεχτείς ότι είσαι κουτσομπόλα ή κουτσομπόλης κι αν δεν είσαι, θα προσπαθήσεις να αποφύγεις τέτοιους ανθρώπους. Χώνουν την μύτη τους εκεί που δεν τους αφορά, λένε τα μυστικά σου δεξιά και αριστερά και διαδίδουν φήμες ακόμη και άθελά τους.
Γιατί τα κουτσομπολιά σχεδόν ποτέ δεν είναι αποκλειστικά αλήθειες. Φαίνεται όμως πως αυτοί οι άνθρωποι μπορεί να μην είναι και ο αγαπημένος τύπος ανθρώπου για να κάνεις παρέα μαζί του, όμως σύμφωνα με τους ειδικούς, έχουν καλύτερη κοινωνική ζωή από εμάς.
Υπάρχει μάλιστα και λόγος που σύμφωνα με τους ειδικούς πρέπει όλοι να κουτσομπολεύουμε λίγο ή πολύ αν θέλουμε η κοινωνική μας ζωή να βελτιωθεί; Θέλετε να μάθετε τον λόγο; Διαβάστε παρακάτω:
Το κουτσομπολιό δεν χρειάζεται να είναι αρνητικό.
Τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό το κουτσομπολιό έχει αρνητική χροιά. Κουτσομπολιό λέμε όταν μία παρέα ανθρώπων σχολιάζει αρνητικά και πίσω από την πλάτη τους, την ζωή άλλων ανθρώπων. Παρόλα αυτά τα κουτσομπολιό δεν είναι μόνο αυτό.
Κουτσομπολιό μπορεί να θεωρηθεί το σχόλιο που θα κάνεις με την κολλητή σου για τα ρούχα μίας άλλης κοπέλας. Και το σχόλιο αυτό θα μπορούσε να είναι θετικό. Επίσης, περίπου το 14% των ημερήσιων συνομιλιών μας αποτελούνται από κουτσομπολιά και τις περισσότερες φορές είναι ουδέτερα παρά θετικά ή αρνητικά, σύμφωνα με μια μελέτη.
Το κουτσομπολιό μπορεί ακόμη και να είναι ωφέλιμο.
Όταν γνωρίζεις μία καινούρια φίλη το κουτσομπολιό μπορεί να σε βοηθήσει να έρθεις πιο κοντά της. Όταν ξεκινάτε να σχολιάζετε παρέα άλλους ανθρώπους, διαπιστώνεις τα κοινά στοιχεία που έχεις με τον άλλον. Διαπιστώνεις αν βρίσκετε τα ίδια πράγματα λάθος και τα ίδια πράγματα σωστά.
Χτίζεις μία σχέση εμπιστοσύνης και μπορεί ακόμη και να αλλάξεις απόψεις πάνω σε μερικά ζητήματα. Για παράδειγμα αν επιχειρήσεις να σχολιάσεις αρνητικά την ζωή μίας άλλης κοπέλας και η νέα σου φίλη σου πει, ότι αυτό που κάνει η συγκεκριμένη κοπέλα δεν είναι και τόσο κακό, εσύ μπορεί και να αναθεωρήσεις.
Οι ερευνητές δημιούργησαν ένα παιχνίδι για να δοκιμάσουν τα πλεονεκτήματα του κουτσομπολιού.
Οι ερευνητές αποφάσισαν να μάθουν περισσότερα για το γιατί κουτσομπολεύουν οι άνθρωποι και ποιο σκοπό εξυπηρετούν και δημιούργησαν ένα διαδικτυακό παιχνίδι. Σε αυτό, οι συμμετέχοντες έπαιξαν 10 γύρους και χωρίστηκαν σε ομάδες 6 ατόμων.
Σε κάθε γύρο, τους δόθηκαν 100 δολάρια και θα μπορούσαν είτε να κρατήσουν τους πόντους για τον εαυτό τους είτε να επενδύσουν οποιοδήποτε μέρος τους σε ένα αμοιβαίο κεφάλαιο. Αυτό το άθροισμα πολλαπλασιάστηκε στη συνέχεια με 1,5 επιπλέον δολάρια και μοιράστηκε εξίσου μεταξύ των παικτών.
Μερικές φορές οι συμμετέχοντες μπορούσαν να δουν τι έκαναν μερικοί άλλοι παίκτες που δεν μπορούσαν όλοι να το κάνουν. Σε αυτούς τους γύρους, τους επιτράπηκε να συνομιλήσουν ιδιωτικά με ένα άλλο μέλος της ομάδας.
Ακριβώς όπως δεν μπορούμε πάντα να μάθουμε για τη συμπεριφορά κάποιου από πρώτο χέρι στην πραγματική ζωή, οι συμμετέχοντες έπρεπε να βασίζονται στις πληροφορίες που τα άλλα μέλη της ομάδας μοιράστηκαν μαζί τους για το αν κάποιος στην ομάδα ήταν ελεύθερος ή όχι.
Αυτές οι πληροφορίες θα τους βοηθούσαν να αποφασίσουν εάν ήθελαν να παίξουν ξανά μαζί. Αυτός ο τύπος παιχνιδιού είναι γνωστός ως παιχνίδι δημόσιων αγαθών. Συνήθως, οι παίκτες συνεισφέρουν λιγότερο με την πάροδο του χρόνου σε τέτοια παιχνίδια.
Ωστόσο, σε αυτό το παιχνίδι, εάν οι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα να επικοινωνούν μεταξύ τους, η συνεργασία αυξήθηκε με την πάροδο του χρόνου. Τα αποτελέσματα έδειξαν επίσης ότι οι παίκτες που συνομιλούσαν μεταξύ τους αισθάνθηκαν πιο συνδεδεμένοι μεταξύ τους.
Αυτό αποδεικνύει ότι το κουτσομπολιό είναι στην πραγματικότητα ένα σημαντικό μέρος της ζωής μας που μπορεί να μας βοηθήσει να οικοδομήσουμε κοινωνικές συνδέσεις και ακόμη και να προωθήσουμε τη συνεργασία.
Πηγή : daddycool