Επιστήμονες μετέτρεψαν ντομάτες σε μία πλούσια πηγή βιταμίνης D

0
288

Επιστήμονες δημιούργησαν γενετικά τροποποιημένες ντομάτες, οι οποίες περιείχαν τόση προβιταμίνη D3 – τον πρόδρομο της βιταμίνης D – όσο δύο αυγά ή μία κουταλιά της σούπας τόνο.

Οι δοκιμές σε εξωτερικούς χώρους για τις ντομάτες αναμένεται να ξεκινήσουν στο Ηνωμένο Βασίλειο τον επόμενο μήνα και, εάν είναι επιτυχείς, θα μπορούσαν να παρέχουν μια σημαντική νέα διατροφική πηγή βιταμίνης D.

Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της υγείας των οστών, των δοντιών και των μυών. Η κύρια πηγή αυτής της θρεπτικής ουσίας προέρχεται από την έκθεση του δέρματος στο ηλιακό φως, το οποίο μετατρέπει την προβιταμίνη D3 σε μια ενεργή μορφή βιταμίνης D που μπορεί να χρησιμοποιήσει το σώμα μας.

«Οι ντομάτες με γονιδιακή επεξεργασία για τη συσσώρευση προβιταμίνης D3 σε επίπεδα πάνω από τις συνιστώμενες διατροφικές οδηγίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε καλύτερη υγεία για πολλούς, ειδικά καθώς οι ντομάτες είναι μια ευρέως προσβάσιμη και εύκολα καταναλωμένη τροφή», δήλωσε ο Γκάι Πόπι, καθηγητής οικολογίας στο Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον.

Πώς δημιουργήθηκαν αυτές οι ντομάτες

Τα φυτά τομάτας δημιουργήθηκαν, καθώς έγιναν μικροσκοπικές αλλαγές σε ένα υπάρχον γονίδιο τομάτας χρησιμοποιώντας μια τεχνική επεξεργασίας που ονομάζεται Crispr-Cas9 . «Είναι σαν ένα ζευγάρι μοριακά τσιμπιδάκια, τα οποία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να κόψετε με ακρίβεια ένα πολύ μικρό κομμάτι του γονιδίου για να ενισχύσετε ένα επιθυμητό χαρακτηριστικό στα φυτά πολύ πιο γρήγορα από την παραδοσιακή διαδικασία αναπαραγωγής και χωρίς να εισάγετε ξένο DNA από άλλα είδη. είπε ο Jie Li στο John Innes Center στο Norwich, ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας.

Σε αυτή την περίπτωση, το επίκεντρό τους ήταν ένα ένζυμο που βρίσκεται σε φυτά τομάτας και το οποίο κανονικά μετατρέπει την προβιταμίνη D3 σε χοληστερόλη. Με την αλλαγή αυτού του ενζύμου, οι ερευνητές κατάφεραν να μπλοκάρουν αυτό το μονοπάτι, που σημαίνει ότι η προβιταμίνη D3 συσσωρεύτηκε στους καρπούς και τα φύλλα της ντομάτας.

Υπολόγισαν ότι η ποσότητα προβιταμίνης D3 σε ένα φρούτο ντομάτας – εάν μετατραπεί σε βιταμίνη D3 – θα ισοδυναμούσε με τα επίπεδα που υπάρχουν σε δύο μεσαίου μεγέθους αυγά ή 28 γραμμάρια τόνου. Για να μετατραπεί αυτή σε ενεργή βιταμίνη D3, τα φρούτα θα πρέπει να εκτεθούν στο φως UVB ή θα μπορούσαν ενδεχομένως να αναπτυχθούν σε εξωτερικούς χώρους, κάτι που οι ερευνητές σχεδιάζουν να δοκιμάσουν σε επερχόμενες δοκιμές πεδίου. Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Nature Plants.

Η καθηγήτρια Cathie Martin στο John Innes Centre, που επέβλεψε τη μελέτη, είπε ότι απέδειξε τη δυνατότητα χρήσης γονιδιακής επεξεργασίας για την ενίσχυση των θρεπτικών ιδιοτήτων των τροφίμων και ότι η ίδια τεχνική θα μπορούσε να προκαλέσει παρόμοιες αλλαγές σε οποιαδήποτε ελίτ ποικιλία τομάτας. «Αυτό σημαίνει ότι οι εταιρείες θα μπορούσαν να εισάγουν αυτό το χαρακτηριστικό στις προστατευόμενες με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας ποικιλίες τους ή θα μπορούσαν να εισαχθούν στην [την ποικιλία ντομάτας] Gardener’s Delight, όπου δεν υπάρχει προστασία [ευρεσιτεχνίας]», είπε.

Πηγή: news4health.gr