Νεκρός 40χρονος εργάτης σε επιχείρηση ανακύκλωσης οχημάτων

0
12

Τη μάχη με τη ζωή έχασε το πρωί της Τετάρτης ένας 40χρονος από τα Ιωάννινα, ο οποίος διακομίστηκε τραυματισμένος στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο.

Πρόκειται για το δεύτερο θανατηφόρο εργατικό δυστύχημα μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, μετά από τον θανάσιμο τραυματισμό ενός εργάτη στην Αρίστη Ζαγορίου κατά τη διάρκεια εργασιών για την κατασκευή αποχετευτικού δικτύου.

Στον χώρο του τραγικού δυστυχήματος βρέθηκε η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου με τον πρόεδρό του, Νίκο Έξαρχο, για την καταγραφή του ατυχήματος από την Επιθεώρηση Εργασίας και την Αστυνομία.

«Νιώθουμε οργή, λίγες μέρες μετά το έγκλημα στην Αρίστη Ζαγορίου και τις καταγγελίες μας ότι οι χώροι δουλειάς θα μετατραπούν σε νεκροταφεία, ο νεκρός σήμερα συνάδελφός μας επιβεβαιώνει τα ανύπαρκτα μέτρα ασφάλειας, τις απαράδεκτες συνθήκες και όρους εργασίας, τους ανύπαρκτους ελέγχους στους χώρους δουλειάς.

Γνωρίζουμε πολύ καλά, ότι οι νεκροί και σακατεμένοι συνάδελφοί μας δεν το έπαθαν ούτε από την κακιά στιγμή, ούτε από απροσεξία. Οι νεκροί και οι σακατεμένοι εργάτες εξαργυρώνουν καθημερινά με το αίμα τους και τη ζωή τους, το ανελέητο κυνήγι του κέρδους των εργοδοτών. Το κυνήγι του κέρδους είναι αυτό που επιτάσσει ακόμα μεγαλύτερη εντατικοποίηση της εργασίας, που επιβάλλει την 6ήμερη και 13ωρη εργασία, τα ανύπαρκτα μέτρα προστασίας. Για τα κέρδη των εργοδοτών νομοθετεί και η σημερινή και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Συνυπεύθυνοι μαζί με τους εργοδότες που οι χώροι δουλειάς έχουν μετατραπεί σε αρένες θανάτου είναι οι κυβερνήσεις και το υπουργείο Εργασίας. Η συνειδητή απαξίωση των κρατικών μηχανισμών ελέγχου, η υποστελέχωση και η υποχρηματοδότηση των υπηρεσιών, οι αντεργατικοί νόμοι που συμπληρώνουν αυτό το επικίνδυνο παζλ», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου, το οποίο στη συνέχεια ζητά

  • Την άμεση διαλεύκανση αιτιών του ατυχήματος από τους αρμόδιους φορείς και τον καταλογισμό των ευθυνών.
  • Ουσιαστικά μέτρα υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς.
  • Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την κάλυψη όλων των κενών και την επαρκή στελέχωση των ελεγκτικών μηχανισμών.
  • Την εντατικοποίηση των ελέγχων.

Το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια του 40χρονου και καλεί όλα τα σωματεία και τους εργαζόμενους σε μαζική διαμαρτυρία αύριο Πέμπτη, στις 10 το πρωί, στην Επιθεώρηση Εργασίας.

Πηγή: epirusonline