Νέα μέτρα στήριξης για τουρισμό και εστίαση

606

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, επεξεργάζεται νέο πακέτο μέτρων για τη στήριξη των κλάδων του τουρισμού και της εστίασης, καθώς και στοχευμένες παρεμβάσεις σε περιοχές της χώρας που πλήττονται από την κρίση της πανδημίας του κορονοϊού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέτρα στήριξης για επιχειρήσεις, εργαζομένους και νοικοκυριά αναμένεται να ανακοινωθούν στα μέσα Ιουλίου. Θα αφορούν:

  1. Τουρισμός: Μέτρα στήριξης των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων με χρηματοδότηση επενδύσεων, επιδοτήσεις δανείων,  και εργασιών συντήρησης. Επίσης, εξετάζεται το σενάριο μεγαλύτερης μείωσης ή μηδενισμού της προκαταβολής φόρου εισοδήματος για το 2021 που θα κληθούν να καταβάλουν οι τουριστικές επιχειρήσεις. Όσον αφορά τους εργαζομένους στον τουρισμό, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εξετάζει την επέκταση στο επίδομα ανεργίας για όλο το έτος, μέχρι την έναρξη της επόμενης σεζόν.
  2. Εστίαση: Καθώς οι επιχειρήσεις γυρίζουν την πλάτη στο πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, εξετάζεται να αυξηθεί και να επιμηκυνθεί η επιδότηση των εισφορών στο πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ ή να επανέλθει η δυνατότητα για αναστολή σύμβασης εργασίας με την καταβολή επιδόματος 534 ευρώ, ώστε να μην υπάρξουν απολύσεις εργαζομένων. Επίσης, θα μειωθεί η προκαταβολή φόρου για το 2021 αναλογικά με το ποσοστό μείωσης του τζίρου, ενώ, τέλος, αναμένεται να ενεργοποιηθούν νέα χρηματοδοτικά εργαλεία ώστε οι επιχειρήσεις να κρατηθούν όρθιες και να διατηρήσουν τις θέσεις απασχόλησης.
  3. Λιανεμπόριο: Εξετάζετε η μείωση προκαταβολής φόρου για το 2021, επιδοτήσεις των θέσεων εργασίας για να αποφευχθούν οι απολύσεις και χρηματοδότηση. Ταυτόχρονα, στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκεται η βελτίωση του προγράμματος ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ. Επιπλέον, εξετάζονται έκτακτα μέτρα για γεωγραφικές περιοχές που «ζουν» από τον τουρισμό, αλλά φέτος δοκιμάζονται από τη μείωση της τουριστικής κίνησης λόγω της πανδημίας. Πρόκειται για νησιά ή τουριστικούς προορισμούς που το φετινό καλοκαίρι δεν θα έχουν καθόλου ή θα έχουν ελάχιστους τουρίστες, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίσουν πρόβλημα επιβίωσης χιλιάδες επιχειρήσεις και εργαζόμενοι σε αυτές. Τέλος, αναμένεται να υπάρξουν μέτρα ενίσχυσης για όλες τις επιχειρήσεις που έχουν την έδρα τους στις περιοχές που πλήττονται από την υγειονομική κρίση.Πηγή: Dikaiologitika News