ΜΠΥΡΕΣ ΧΩΡΙΣ ΑΛΚΟΟΛ

589

Σαν ιδέα, η μπύρα χωρίς αλκοόλ καλλιεργήθηκε την εποχή της ποτοαπαγόρευσης για αυτό και έκανε την εμφάνισή της το 1919. Στις ΗΠΑ εκείνο το διάστημα δεν επιτρεπόταν η παραγωγή ποτού με περισσότερο από 0,5% αλκοόλ κατ΄όγκο (ABV). Παρόλο που αργότερα το αλκοόλ επετράπη, τα προϊόντα αυτά παρέμειναν στην αγορά και μάλιστα μεγάλωσαν και σε αριθμό καθώς καλύπτουν ορισμένες ανάγκες των καταναλωτών.

Πρακτικά, οι μπύρες χωρίς αλκοόλ παράγονται έτσι όπως παράγονται και οι κανονικές μπύρες αλλά στο τέλος η αλκοόλη αφαιρείται. Μπορεί να ακούγεται απλό αλλά στην πραγματικότητα είναι μια δύσκολη διαδικασία και μπορεί να γίνει με τρεις διαφορετικούς τρόπους:
  • Με αντίστροφη όσμωση. Κατά τη διεργασία αυτή η μπύρα διέρχεται διαμέσου ενός φίλτρου. Από τις οπές του φίλτρου αυτού περνά μόνο το νερό και η αλκοόλη και τα υπόλοιπα συστατικά παραμένουν πίσω. Στο μείγμα που παραμένει πίσω προστίθεται καθαρό φιλτραρισμένο νερό.
  • Απόσταξη-Θέρμανση. Στη διαδικασία αυτή αποστάζεται η αλκοόλη, η οποία έχει χαμηλότερο σημείο βρασμού από το νερό και στο μείγμα απομένει μόνο το νερό μαζί με τα υπόλοιπα συστατικά. Η διαδικασία αυτή μπορεί να είναι αποτελεσματική αλλά η γεύση της μπύρας επηρεάζεται σε κάποιο βαθμό καθώς πολλά συστατικά πιθανό είναι να συν αποστάζονται με την αλκοόλη.
  • Απόσταξη με κενό αέρος. Στη μέθοδο αυτή γίνεται πάλι θέρμανση του μείγματος ώστε να απομακρυνθεί η αλκοόλη. Η διαφορά είναι ότι εδώ γίνεται σε συνθήκες οι οποίες μειώνουν το σημείο βρασμού της αλκοόλης έτσι ώστε να μη συμπαρασύρονται μαζί της και άλλα γευστικά συστατικά.

Και στις τρεις διαδικασίες στο τέλος, προστίθεται αέριο διοξείδιο του άνθρακα, το οποίο φυσικά μετά από όλες τις παραπάνω διαδικασίες εξατμίζεται.

Οι μπύρα χωρίς αλκοόλ είναι κατάλληλη για πολλές ομάδες ανθρώπων όπως π.χ. για μια γυναίκα στην περίοδο της εγκυμοσύνης ή για κάποιο άτομο με φαρμακευτική αγωγή στην οποία δεν επιτρέπεται το αλκοόλ. Και οπωσδήποτε είναι το καταλληλότερο προϊόν σε περιόδους όπου ακολουθούμε κάποια συγκεκριμένη δίαιτα!

Μήπως να τους δίναμε μια ευκαιρία και να δοκιμάζαμε;;;

Πηγή: Cava800