Μία Ελληνίδα έζησε στη Γροιλανδία και περιγράφει πώς είναι η ζωή στην άκρη της Γης

0
125

Ψάχνοντας Έλληνες στις πιο απομακρυσμένες γωνιές του πλανήτη, βρήκαμε στο Instagram τη σελίδα-λεύκωμα μίας Ελληνίδας στη Γροιλανδία. Χιόνι, παγετώνες και ζωντανές φωτογραφίες με παγερά τοπία γεμίζουν τον τοίχο της σελίδας που μας ταξίδεψε, έστω και νοερά, σε μία από τις πιο συναρπαστικές και απομακρυσμένες γωνιές του πλανήτη. Χωρίς να χάσουμε χρόνο, επικοινωνήσαμε αμέσως με την Ιωάννα, η οποία βρίσκεται τώρα στην Δανία και δέχτηκε με χαρά να μας περιγράψει την εμπειρία ζωής από την παραμονή στη Γροιλανδία.

Η Ιωάννα μετακόμισε στην Γροιλανδία, όπου και έζησε για ένα διάστημα εργαζόμενη σε μία από τις πιο παγωμένες γωνιές του πλανήτη και περιγράφει αποκλειστικά την εμπειρία της από την απομακρυσμένη και ημιαυτόνομη Γροιλανδία, η οποία είναι και επίσημα έδαφος της Δανίας από το 1814.

Ξεκινώντας τη συζήτηση με την Ιωάννα, αρχικά, τη ρωτήσαμε το προφανές, για ποιο λόγο βρέθηκε στην Γροιλανδία. Η Ιωάννα, τότε, μας απαντά: «Αποφάσισα να μετακομίσω στην πρωτεύουσα της Γροιλανδίας, το Νουούκ, για να εργαστώ ως κοινωνική λειτουργός. Εκεί, εργάστηκα με κακοποιημένα παιδιά ηλικίας 0-8 ετών».

Τότε, όμως, μας γεννιέται η απορία στο μυαλό και ρωτάμε την Ιωάννα πώς ήταν η στιγμή που άκουσε ότι θα πρέπει να μετακομίσει στην Γροιλανδία. «Ήταν δική μου απόφαση να μετακομίσω στη Γροιλανδία και, για να είμαι ειλικρινής, η απόφασή μου ήταν εντελώς αυθόρμητη. Ήθελα να ζήσω σε μία εντελώς διαφορετική χώρα, να γνωρίσω καινούργιους ανθρώπους, μία νέα κουλτούρα και η Γροιλανδία ήταν η τέλεια επιλογή για μένα. Όταν πέρασα τη συνέντευξη και μου ανακοινώθηκε ότι μπορώ να μετακομίσω στη Γροιλανδία, πραγματικά ενθουσιάστηκα και ανυπομονούσα να δω το Βόρειο Σέλας που πάντα ονειρευόμουν. Στη Γροιλανδία συνολικά έζησα 2,5 χρόνια», απαντά η Ιωάννα.

«Τι φανταζόσουν πιο πριν για την Γροιλανδία;», αμέσως ρωτώ εγώ και η Ιωάννα απαντά: «Γενικά, τη Γροιλανδία τη φανταζόμουν πιο απομονωμένη χώρα. Κάτι που δεν ισχύει. Φανταζόμουν ότι θα ένιωθα εγκλωβισμένη και μόνη σε μία απομακρυσμένη χώρα, αλλά αντιθέτως. Δεν υπήρξε ούτε μία στιγμή που ένιωσα μόνη».

«Όταν, λοιπόν, φθάνεις στην Γροιλανδία, ποιο είναι το πρώτο πράγμα που αντικρίζεις με το που πατάς το πόδι σου εκεί;», ρωτάω την Ιωάννα. «Όταν έφθασα στη Γροιλανδία, το πρώτο μέρος που είδα ήταν το κεντρικό αεροδρόμιο της χώρας, το Κangerlussuaq, μόλις 35 χιλιόμετρα από τους παγετώνες. Όταν βγήκα από το αεροπλάνο, ένιωσα ότι ήταν η πρώτη φορά στη ζωή μου που αναπνέω καθαρό αέρα και, φυσικά, ένιωσα τον παγωμένο αέρα στο πρόσωπό μου!», λέει μεταξύ άλλων η Ιωάννα.

Αναφορικά με τη ζωή στη Γροιλανδία και τις διαφορές από τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής, η Ιωάννα τονίζει ότι: «Η ζωή στη Γροιλανδία είναι πιο απλή και οι πολίτες της χώρας είναι πολύ κοινωνικοί και αγνοί. Γνώρισα ευχάριστους και ζεστούς ανθρώπους που ανά πάσα στιγμή είναι έτοιμοι να βοηθήσουν οποιοδήποτε χρειάζεται βοήθεια. Αν και η Γροιλανδία είναι μια παγωμένη και απομακρυσμένη χώρα, δεν θα νιώσει κανείς μόνος, σε αντίθεση με την Δανία, όπου η ζωή είναι πιο μοναχική και οι άνθρωποι πιο απομονωμένοι».

Φθάνοντας προς το τέλος, ρωτάμε την Ιωάννα ποιο ήταν το πιο συναρπαστικό μέρος που είδε στην Γροιλανδία και, φυσικά, μας απαντά ότι: «Το πιο συναρπαστικό τοπίο που είδα στη Γροιλανδία ήταν οι παγετώνες στο Ιlulissat», ενώ όσον αφορά το τι θα έλεγε σε κάποιον/κάποια που επιθυμούσε να ζήσει την εμπειρία της Γροιλανδίας, η Ιωάννα λέει: «Η Γροιλανδία είναι μία εμπειρία ζωής και, αν κάποιος σκέφτεται να ζήσει εκεί, το συστήνω ανεπιφύλακτα ιδιαίτερα, αν αγαπά τη φύση!».

Πηγή: travel.gr