Μητσοτάκης | Δεν μιλάμε για άνοιγμα, αλλά για αναπροσαρμογή – Οι συνωστισμοί θα είναι αδικαιολόγητοι

0
1754

Στο βήμα της Ολομέλειας της Βουλής βρέθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων για την πανδημία και την οικονομία, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.

«Πρόκειται για τη δέκατη φορά που μιλώ στη Βουλή για πανδημία, χωρίς να αθροίζω τις δεκάδες αφορμές και με άλλες κοινοβουλευτικές αφορμές. Η δημοκρατία μας λειτουργεί παρά τις δυσκολίες του κορονοϊού, η κυβέρνηση είναι πρόθυμη να ενημερώνει τους πολίτες, διεκδικώντας κοινή στάση απέναντι σε ένα κοινό πρόβλημα» ανέφερε αρχικά ο πρωθυπουργός.

«Θα ευχόμουν οι συνεδριάσεις να ήταν λιγότερες, να είχαμε βάλει τέλεια στο κεφάλαιο της πανδημίας. Δυστυχώς, παντού στον κόσμο, ο ιός παρουσιάζεται επιθετικός στο τελείωμα του και οι μεταλλάξεις επιβάλλουν προσαρμογές στις στρατηγικές. Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα ακόμη κρίσιμο δίμηνο της μάχης με τον κορονοϊό και ελπίζουμε να είναι και το τελευταίο. Με ένα ρεαλιστικό σχέδιο, η άνοιξη να φέρει το αληθινό καλοκαίρι στην ελληνική κοινωνία.

Πρέπει να συμφωνήσουμε σε κοινή βάση συζήτησης με βάση τους αριθμούς, για να μην έχουμε παράλληλους μονολόγους, χωρίς κοινό κώδικα ερμηνείας της πανδημίας γιατί κινδυνεύουμε είτε να υποβαθμίζουμε επιτυχίες είτε να μην αναγνωρίζουμε λάθη. Να ανανγωρίσουμε αριθμούς διεθνών οργανισμών που αποτυπώνουν την συνολική μας απόδοση. Συμφωνα με τον ΠΟΥ, η Ελλαδα βρίσκεται στην 23η θέση σε απώλειες ανά εκ κατοίκων. Αν ήμασταν στον ευρωπαικό μέσο όρο, θα είχαμε ακόμη 8000 νεκρούς, μια κωμόπολη.

Σχετικά με το ζήτημα των εμβολιασμών και τις καθυστερήσεις, ας συμφωνήσουμε ότι με βάση τα διαθέσιμα εμβόλια που έχουμε, η Ελλάδα βρίσκεται στην 5η καλύτερη θέση ως ποσοστό πληθυσμού για τα εμβόλια». Κρατώντας ένα χαρτί που είχε πίνακα από το ASDC, σχετικά με μέσο αριθμό τεστ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι είμαστε λίγο καλύτερα από τον μέσο όρο, αλλά και ότι «παραπάνω από 2 στα 3 τέστ που έχουν γίνει στη χώρα είναι δωρεάν».

«Ο δείκτης της πρόσθετης θνησιμότητας, οι απώλειες που καταγράφονται σε μια χώρα πέραν της φυσιολογικής χρονιάς, σύμφωνα με έγκυρη γαλλική μελέτη, η χώρα μας έχει καλύτερες επιδόσεις , με πρόσθετη θνησιμότητα μόλις 6%. Η διαχείριση της πανδημίας είναι μαραθώνιος, όχι σπριντ και είναι λάθος να την αξιολογούμε με φωτογραφίες της στιγμής. Παρά τις μεγάλες δυσκολίες, ένα είναι το συμπέρασμα όλων των επιστημονικών προσεγγίσεων, ότι ενώ ο πλανήτης βιώνει ένα νέο κύμα πανδημίας, η Ελλαδα τα κατάφερε καλύτερα σε σχέση με άλλα κράτη που είχαν πιο οργανωμένα συστήματα υγείας».

«Φυσικά έγιναν λάθη, όμως η εικόνα καταστροφής που προβάλλει η αντιπολίτευση είναι ένα ψέμα που αδικεί τη χώρα και προσβάλλει οσους παλεύουν με τον ιό. Να μην μηδενίζουμε όσα έχουμε πετύχει, το ότι οι ΜΕΘ από 557 είναι σήμερα 1475 είναι πραγματικότητα. Οι χιλιαδες προσλήψειες είναι γεγονός, από τις 241 ιδιωτικές κλίνες ΜΕΘ, οι 174 έχουν δεσμευθεί από το ΕΣΥ.

Στη δική μας πολτική αντίληψη, όλες οι δομές νοσηλείας όταν χρειάζονται αποκτούν ενιαίο κέντρο και ενιαίο σκοπό. Γίνονται κυριολεκτικά ένα ΕΣΥ. Στην Ελλάδα, μερικώς αναχαιτίστηκε χάρη σε μέτρα που πήραμε και ήδη η θετικότητα του ιού παραμένει σε χαμηλότερα επίπεδα από τον ευρωπαικό μέσο όρο. Τα νοσοκομεία ανταποκρίνονται αν και δέχοντια πίεση. Και οι επιδόσεις ανθρώπων δεν έχουν προηγούμενο».

«Επιτάξεις έγιναν όταν χρειάστηκε και θα ξαναγίνουν αν ξαναχρειαστεί. Η αναγωγία εισαγωγών και εξιτηρίων δείχνουν τάση σταθεροποίησης. Οι πολίτες αρχισαν σταδιακά να ξεστρατίζουν, όχι μόνο με τις διαδηλώσεις αλλα και με μικρές παραβάσεις και επιπόλαια πάρτυ. Είναι κουρασμένοι όχι μόνο οι πολίες αλλα και οι μηχανισμοί επιτήρησης.

Τα ισχύοντα μέτρα έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην αναχαίτιση, αποφασίστηκαν νωρίς και είχαν αποτέλεσμα. Μπαίνουμε σε νέα φάση με άλλα χαρακτηριστικά, πιο επιθετική εμτάλλαξη. Έχουμε συμμαχο τον καιρό, εχουμε πιο εξαντλημένη κοινωνία αλλά και πιο ισχυρό σύμμαχο, που είναι τα εμβόλια.

«Η Ευρώπη δεν μας τα είπε όλα καλά, από τη μια πέτυχε στην αγορά εμβολίων διανέμοντας τα εμβόλια, μία σημαντική ευρωπαϊκή απόφαση, αλλα απέτυχε στην έγκαιρη προμήθεια των απαραίτητων ποσοτήτων και στην τροφοδοσία των κρατών μελών. Δυστυχώς η πορεία εμβολιασμού είναι απελπιστικά αργή. Αν είχε η Ελλαδα διπλάσια εμβόλια, θα έκανε διπλάσια η τριπλάσια εμβόλια».

«Είναι μικρότητα μια επιχείρηση όπως η επιχείρηση Ελευθερία που δουλεύει υποδειγματικά, χαρη στην αυτοθυσία τόσων λειτουργών, να μην τυγχάνει τις στοιχειώδους αναγνώρισης. Είναι επιτυχία για τη χώρα.

Οι νέες συνθήκες απαιτούν στοχευμένες παρεμβάσεις, είναι λάθος να μιλάμε για άνοιγμα και πολύ πιο σωστό να μιλάμε για αναπροσαρμογή. Τα Σαββατοκύριακα ανοίγουν οι διαδημοτικές μετακινήσεις, από Δευτέρα θα επαναλειτουργήσει το λιανεμπόριο με συντεταγμενο τρόπο. Σε αυτό, συμφώνησαν όλα τα μέλη της Επιτροπής, πλήν ενός.

Πηγή: DikaiologitikaNews