Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι δύο Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία θα συνεργαστούν για έναν κοινό στόχο κάτι που μπορεί να αποτελέσει πρότυπο και σημείο αναφοράς για την υπόλοιπη χώρα.
Η λειτουργία του μεταμοσχευτικού κέντρου με τη συνεργασία των δύο νοσοκομείων, σημαίνει συνεργασία ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και των δύο νοσηλευτικών ιδρυμάτων, αρκεί βέβαια να επανέλθει το προηγούμενο καθεστώς διάθεσης των νεφρικών μοσχευμάτων από αποβιώσαντες δότες, δηλαδή της διάθεσης του ενός από τους δύο νεφρούς που λαμβάνονται από άτομα με εγκεφαλικό θάνατο στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας των Νοσοκομείων που βρίσκονται στην περιοχή ευθύνης του μεταμοσχευτικού Κέντρου Δυτικής Ελλάδας.
Ο ένας νεφρός δηλαδή να μεταμοσχεύεται σε ασθενή της περιφέρειάς και ο δεύτερος να διατίθεται στην Εθνική λίστα για να μεταμοσχευτεί σε κάποιον ασθενή στην υπόλοιπη χώρα, όπως τόνισαν τόσο ο κ. Μήτσης όσο και η καθηγήτρια Νεφρολογίας Εύα Ντουνούση. Η πρώτη μεταμόσχευση στην Μονάδα Μεταμοσχεύσεων Νεφρού του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων έγινε το 2011. Στην διάρκεια των 8 ετών υπήρξαν καλές χρονιές με ικανοποιητικό αριθμό μεταμοσχεύσεων αλλά και άλλες με τον αριθμό να μετριέται μόνο στα δάχτυλα του ενός χεριού και εδώ είναι που μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο η δημιουργία του Μεταμοσχευτικού Κέντρου Δυτικής Ελλάδος. Να συμβάλλει ώστε οι δότες να αυξηθούν και μαζί οι μεταμοσχεύσεις.
epiruspost.gr