Άφησαν χωρίς πάσο εκατοντάδες φοιτητές επειδή ξέχασαν να γράψουν μία λέξη!

861

Ένα από τα μεγαλύτερα συν της φοιτητικής ζωής είναι ξεκάθαρα η ακαδημαϊκή ταυτότητα που πάει πακέτο με αυτήν. Διότι δε μας χαλάει καθόλου το μειωμένο εισιτήριο στα μέσα, στα ΚΤΕΛ, στα θέατρα και στις εκδηλώσεις και γενικότερα δε μας χαλάνε καθόλου τα ψιλά που μένουν στη τσέπη μας χάρη σ’ αυτήν.

Γι’ αυτό λοιπόν δηλώνουμε τη συμπαράστασή μας στα παιδιά του ΕΚΠΑ, που είδαν τα προνόμια που προσφέρει το πάσο να σβήνουν πολύ νωρίτερα από το αναμενόμενο… 

Εκατοντάδες φοιτητές την πλήρωσαν – κυριολεκτικά και μεταφορικά – εξαιτίας λάθους των αρμόδιων υπηρεσιών του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στην ανάγνωση των σχετικών νόμων.

Πιο συγκεκριμένα όμως, το λάθος αυτό επηρεάζει φοιτητές που προήλθαν από κατατακτήριες εξετάσεις, οι οποίοι βάσει νόμου δικαιούνται φοιτητικό πάσο. Παρόλα αυτά, οι αρμόδιες υπηρεσίες τους το αρνήθηκαν, με αποτέλεσμα να στερηθούν τα προνόμια που παρέχει η συγκεκριμένη «ταυτότητα».

Όπως καταλαβαίνεις, η οργή των φοιτητών είναι μεγάλη, με ορισμένους μάλιστα να σκέφτονται να κινηθούν νομικά για αποζημίωση. 

Ο νόμος που ερμηνεύτηκε λάθοςαναφέρει: «δικαιούχοι δελτίου ειδικού εισιτηρίου είναι ανεξαρτήτως του χρονικού σημείου εισαγωγής τους αποκλειστικά και μόνο οι φοιτητές πλήρους φοίτησης του πρώτου κύκλου σπουδών που δεν είναι ήδη κάτοχοι πτυχίου ΑΕΙ, για όσα έτη απαιτούνται για τη λήψη πτυχίου σύμφωνα, με το ενδεικτικό πρόγραμμα σπουδών, προσαυξημένα κατά δύο έτη.»

Με πιο απλά λόγια, οι προπτυχιακοί δικαιούνται τα προνόμια του φοιτητικού πάσο, ενώ για εκείνους τους φοιτητές που ήδη έχουν ένα πτυχίο ΑΕΙ και επιθυμούν να αποκτήσουν δεύτερο, το κράτος έχει ήδη εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του.

Ωστόσο, η αρμόδια υπηρεσία του ΕΚΠΑ αντιγράφοντας τη συγκεκριμένη διάταξη κατά τη σύνταξη της σχετικής εσωτερικής εγκυκλίου, «ξέχασε» να γράψει τη λέξη «ΑΕΙ» και απέρριψε από την παροχή πάσο όλους τους φοιτητές που έχουν ήδη πτυχίο, ακόμα και αν είναι από ΤΕΙ.

Το θέμα προφανώς και τέθηκε στο αρμόδιο γραφείο του ΕΚΠΑ, όπου οι υπάλληλοι παραδέχτηκαν ότι:

Στο κείμενο των Όρων και των Προϋποθέσεων Συμμετοχής στην Ηλεκτρονική Υπηρεσία Απόκτησης Ακαδημαϊκής Ταυτότητας είχε παραληφθεί ο προσδιορισμός «ΑΕΙ», ο οποίος και θα προστεθεί από την Υπηρεσία Απόκτησης Ακαδημαϊκής Ταυτότητας.»

Το πιο αξιοσημείωτο κομμάτι, δε, του όλου περιστατικού, είναι ότι το εν λόγω λαθάκι δεν έγινε αντιληπτό από το Υπουργείο Παιδείας, αλλά από τους ίδιους τους φοιτητές. Μάλλον είναι απασχολημένο να περνάει νέα μέτρα για τα λύκεια κάθε λίγο και λιγάκι…

πηγή: neopolis.gr