Μαγικές στιγμές στην Αρχαία Δωδώνη

65

Μία μεγάλη βραδιά για την Αρχαία Δωδώνη, για την Ήπειρο, για την ιστορία και τον πολιτισμό. Το πρώτο διάζωμα του αρχαίου θεάτρου, του μεγαλύτερου της χώρας, αποδόθηκε στο κοινό μετά από πολυετείς εργασίες αναστήλωσης.

Η ξεχωριστή αυτή στιγμή συνοδεύτηκε με μία καταπληκτική συναυλία από την Ορχήστρα Νέων Βοστώνης που οργάνωσε ο Δήμος Δωδώνης στο πλαίσιο του 6ου Φεστιβάλ.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο Πρόεδρος της Βουλής, η Υπουργός Πολιτισμού, ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς, ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, ο Δήμαρχος Δωδώνης, Δήμαρχοι της περιοχής, αστυνομικές αρχές, εκπρόσωποι φορέων και πλήθος κόσμου.

Ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας ήταν αυτός που έδωσε την είδηση της βραδιάς ανακοινώνοντας την χρηματοδότησης ανασκαφής στο Βουλευτήριο, που αποτελούσε το Κοινό των Ηπειρωτών.

«Είναι μία μεγάλη μέρα για την Ήπειρο καθώς το κάτω διάζωμα αποδίδεται σε χρήση μετά από εργασίες και προσπάθειες 22 ετών» ανέφερε στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Βουλής και ανακοινώνοντας την χρηματοδότηση για την ανασκαφή στο Βουλευτήριο σημείωσε πως η απόφαση ήταν ομόφωνη. «Μερικοί από μας όταν λέμε όλοι μαζί το εννοούμε. Κι έτσι προχωράμε» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη αναφέρθηκε στη μακρά διαδρομή των εργασιών αλλά και στο εμπόλεμο κλίμα που είχε δημιουργήσει μεταξύ της τοπικής κοινωνίας και του Υπουργείου η απόφαση του 1999 για κλείσιμο του αρχαίου θεάτρου και διακοπή των παραστάσεων.

«Ο κόσμος δεν μπορεί να καταλάβει ότι τα μνημεία πρέπει να τα προστατεύουμε. Κάποια στιγμή μπαίνουν στην εντατική και από κει βγαίνουν αναστημένα» είπε η Υπουργός και συμπλήρωσε ότι το Υπουργείο θέλει τα μνημεία ζωντανά και είναι ζωντανά όταν τα αγαπά ο κόσμος.

Χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντική την προγραμματική σύμβαση που έχει υπογραφεί από το 2014 με την Περιφέρεια Ηπείρου για την «Πολιτιστική Διαδρομή» καθώς αυτή συνδυάζει την προοπτική της Ηπείρου έχοντας στον πυρήνα της την βιώσιμη ανάπτυξη.

«Η Ελλάδα έχει ένα μοναδικό προσόν. Μπορεί να συνδυάζει την κληρονομιά της με την σύγχρονη δημιουργία. Αυτό λειτουργεί όχι μόνο αναπτυξιακά. Βοηθά τους αρχαιολόγους να κατανοήσουν καλύτερα τα μνημεία και δίνουν μοναδική εμπειρία στον καλλιτέχνη» κατέληξε η Υπουργός χαρακτηρίζοντας ιδανικό το γεγονός απόδοσης του αρχαίου θεάτρου την Παγκόσμια Ημέρα της Μουσικής.

Πηγή: epiruspost.gr