Έρχεται το μωράκι μας! Χρήσιμες συμβουλές για νέες μητέρες από την Λούλα Βέρμπη

416

Συζητήσεις, φίλες, μαμάδες, ομάδες διαδικτυακές, blogs, όλα είναι πολύτιμα για την προαγωγή της μητρότητας και επικοινωνίας αλλά πάντα υπό φιλτράρισμα του ειδικού. Συναντήσαμε την Παιδίατρο – Αναπτυξιολόγο Λούλα Βέρμπη και μας έδωσε χρήσιμες συμβουλές για νέες μητέρες την περίοδο της λοχίας.

• Κυοφορείτε…περπατήστε και κάντε χαλαρή γυμναστική. Επίσης φάτε καλά πλυμένα φυλλώδη λαχανικά. Το κοτόπουλο, το μοσχάρι και το χοιρινό είναι καλό να είναι πάντα καλά ψημένα. Λαμβάνετε ήδη το φυλλικό οξύ. Οι παιδονευρολόγοι συστήνουν τη λήψη φυλλικού οξέος πριν ακόμα την σύλληψη του μωρού σας για άρτιο κεντρικό νευρικό σύστημα.
• Μόλις γεννηθεί το μωράκι σας οι σφιχτές αγκαλιές, η σφιχτή κουβέρτα γύρω του και μικρά περιβάλλοντα ύπνου (λίκνος, καλάθι) θα του δημιουργήσουν μεγάλη ασφάλεια ανάλογη των πιέσεων της μήτρας.
• Εάν το μωράκι σας δεν ηρεμεί, βάλτε το πάνω σας γυμνό με μία κουβερτούλα (skin to skin contact).


• Οι φορμίτσες που του φοράτε τις πρώτες ημέρες φροντίστε να είναι λευκές καθώς το κίτρινο, μπλε, γαλάζιο ή ροζ χρώμα μπορεί να δείχνουν την εικόνα του ικτερου πιο έντονη. Επίσης οι τοίχοι του δωματίου βαμμένοι ώχρα και το κίτρινο φως στο χώρο επιδεινώνουν την εικόνα. Αξιολογήστε το χρώμα του στο φυσικό φως.
• Τα βρέφη χρειάζονται ηρεμία και γαλήνη. Μία ήρεμη ατμόσφαιρα θα βοηθήσει ώστε να έχει το μωράκι σας και λιγότερους κολικούς.
• Μην διακόπτετε τα γαλακτοκομικά από τη διατροφή σας προκειμένου να αποφύγετε την αλλεργία στο γάλα αγελάδος. Αντίθετα μπορεί η έλλειψη συστατικών να επιβαρύνει την ανάπτυξη του.
• Ενημερωθείτε για τον εμβολιασμό του κοκκύτη και του αντιγριπικού όσες κυοφορείτε

 

Βέρμπη Δ. Λούλα, MSc Παιδίατρος
Αντιπρόεδρος Σ.ΑμεΑ Κυψέλη Ιωαννίνων
Μετεκπαιδευθείσα στην Παιδιατρική Αναπτυξιολογία
Τηλ.: 6976515005

 

 

 

 

 

Διαβάστε εδώ όλο το VIP CLASSIC MAGAZINE