Κορονοϊός, Ελλάδα | 20 νέα κρούσματα και 6 νεκροί, 79 συνολικά

231

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό Covid-19, Σωτήρης Τσιόδρας, ανακοίνωσε 20 νέα κρούσματα στη χώρα μας, ανεβάζοντας τον αριθμό των κρουσμάτων σε 1755, ενώ υπάρχουν έξι νεκροί, ανεβάζοντας τον αριθμό σε 79.

Υπάρχουν 1.200.000 κρούσματα παγκοσμίως, 70.624 θάνατοι παγκοσμίως, ενώ 272.000 ιάθηκαν.

Σε κρίσιμη κατάσταση βρίσκονται 90 συμπολίτες μας, οι οποίοι είναι διασωληνωμένοι. Τα 361 κρούσματα σχετίζονται με ταξίδια στο εξωτερικό, ενώ το 55% είναι άνδρες.

Όσον αφορά τους νεκρούς στη χώρα μας, το 29% είναι γυναίκες, τα 73 έτη είναι η μέση ηλίκια των νοσούντων, ενώ το 83% είχε κάποιο νόσημα.

Από τους διασωληνωμένους, το 71% είχε υποκείμενο νόσημα. Συνολικά 269 πήραν εξιτήριο.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Τσιόδρας, είναι δύσκολο να εξηγηθούν οι σπάνιοι θάνατοι στις νέες ηλικίες.

Οι επιστήμονες ψάχνουν την δυνατότητα να υπάρχουν ειδικά γονίδια της πόρτας υποδοχής που βρίσκει ο ιός για να μπει στο σώμα μέσω πνευμόνων, όπου υπάρχει ένα συστατικό το οποίο μπορεί να εξαντληθεί σε ασθενείς που νοσούν από κορονοϊό.

Μία ακόμη παράμετρος είναι ότι οι νέοι άνθρωποι, επειδή φοβούνται λιγότερο, δεν παίρνουν τα σωστά μέτρα προφύλαξης και έτσι εκτίθενται.

Ο ιός διασπείρεται τόσο εύκολα και γρήγορα που πολλοί έχουν σταματήσει την ιχνηλάτιση, στην Ελλάδα όμως εξακολουθούμε να ιχνηλατούμε τις επαφές των κρουσμάτων.

Ο ιός έχει δημιουργήσει ένα ιδιαίτερο τύπου φόβου καθώς σπάνια ελέγχεται, ενώ απαιτείται συμμόρφωση με μέτρα που αναλαμβάνει η επιστημονική κοινότητα. Με τα μέτρα που λαμβάνονται φαίνεται ότι επιβραδύνεται η αύξηση των θανάτων.

Τέλος δεν πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός για το γεγονός ότι έχουμε λιγότερα κρούσματα και θανάτους στη χώρας μας σε σχέση με άλλες χώρες (Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία).

Στη συνέχεια, το λόγο πήρε ο κ. Χαρδαλιάς:

Ο στόχος εβδομάδα με την εβδομάδα επιτυγχάνεται. Τα μέχρι στιγμής δεδομένα δείχνουν ότι μπορούμε να σπάσουμε την αλυσίδα μετάδοσης.

Ο Απρίλιος είναι πάρα πολύ κρίσιμος μήνας. Τα ευρήματα, ο αριθμός κρουσμάτων ανά πάσα στιγμή μπορεί να μεταβληθούν.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε πως παρατείνεται η καραντίνα στο χωριό Εχίνος της Ξάνθης για ακόμη μία εβδομάδα, για προληπτικούς λόγους, ενώ έκανε λόγο για απόφαση που βασίζεται σε επιδημιολογικά δεδομένα.

Ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι έληξε η καραντίνα στα χωριά Δραγασιά και Δαμασκηνιά. Όπως είπε, μετά από 21 μέρες δικής τους απομόνωσης θέλω να δηλώσω περήφανος και ευγνώμων για την προσήλωσή τους.

Οι κάτοικοι του Εχίνου παραμένουν σε καραντίνα ακόμα για μία εβδομάδα για προληπτικούς λόγους. Για Μύκονο δεν επιτρέπεται κυκλοφορία από τις 8 το βράδυ εκτός της 8 το πρωί.

Ο ίδιος επανέλαβε ότι το Πάσχα φέτος θα το γιορτάσουμε διαφορετικά. Δεν θα πάμε στο χωριό. Φέτος ας προσευχηθούμε όλοι από το σπίτι μας.

Ο στόχος εβδομάδα με την εβδομάδα επιτυγχάνεται, σημείωσε και είπε ότι τα μέτρα στιγμής δεδομένα δείχνουν ότι μπορούμε να σπάσουμε την αλυσίδα μετάδοσης.

Στη συνέχεια υπήρξαν ερωτήσεις από τους δημοσιογράφους:

Ο Νίκος Χαρδαλιάς ανέφερε: Μιλάμε για την πιθανότητα ενός δεύτερου κύματος κάποια στιγμή στο μέλλον ανάλογα με τις εξελίξεις, την ανοσία και τον πληθυσμό.

Δεν είναι όμως η ώρα ακόμα, ο σχεδιασμός γίνεται σιγά σιγά γιατί ο ιός ειναι νέος, χώρες όπως η Κίνα βρίσκονται στο τρίτο κύμα της πανδημίας.

Έχουμε κάνει το πρώτο βήμα και προχωράμε δυνατά, περιμένουμε μείωση της καμπύλης των κρουσμάτων. Δεν υπάρχουν ακόμα αξιόπιστα τεστ αντισωμάτων

Πρώτο βήμα είναι να ολοκληρώσουμε αυτές τις 3 εβδομάδες και μετά να αξιολογήσουμε τι θα κάνουμε και πώς θα προχωρήσουμε. Όλα μπορούν να αλλάξουν ανά πάσα στιγμή