Λογοθεραπεία… Υπάρχει λόγος!

463

Συναντήσαμε την κυρία Κιορπέ Χαρά – Λογοθεραπεύτρια και μιλήσαμε για την επιστήμη της Λογοθεραπείας καθώς και για προβληματισμούς ή ερωτήματα που απασχολούν πολλούς γονείς σχετικά με την ανάπτυξη των δεξιοτήτων λόγου/ ομιλίας, επικοινωνίας και σχολικών ικανοτήτων των παιδιών τους.

Ο λόγος αποτελεί μια θεμελιώδη λειτουργία που επιτρέπει στους ανθρώπους κάθε ηλικίας να επικοινωνούν, να σκέφτονται, να μαθαίνουν και να εκφράζουν τις ανάγκες και τις επιθυμίες τους. Καταλαβαίνουμε λοιπόν, πόσο κρίσιμη είναι η ομαλή εξέλιξη καθώς και η συντήρηση των γλωσσικών δεξιοτήτων και της επικοινωνίας (λεκτικής ή μη), σε όλα τα στάδια της ζωής του ανθρώπου.
Ακούγοντας τη λέξη Λογοθεραπεία, ενδεχομένως να σκέφτεστε πως σχετίζεται με δυσκολίες που αφορούν στον προφορικό λόγο. Δυσκολίες στην άρθρωση, στη φωνολογία, στην έκφραση και γενικότερα σε οτιδήποτε μπορεί να επηρεάσει την καθαρότητα και την ακρίβεια της ομιλίας. ‘Ολα τα παραπάνω, αποτελούν μια μόνο πτυχή της επιστήμης της Λογοθεραπείας της οποίας το γνωστικό αντικείμενο ποικίλει τόσο από άποψη ηλικιακού εύρους στο οποίο απευθύνεται όσο και δυσκολιών τις οποίες αντιμετωπίζει.
Πιο συγκεκριμένα :
Λογοθεραπεία είναι η επιστήμη που έχει ως αντικείμενο τη μελέτη, την έρευνα, την πρόληψη, τη διάγνωση και την θεραπεία των διαταραχών επικοινωνίας (λεκτικής και μη λεκτικής), λόγου (προφορικού και γραπτού), ομιλίας, φωνής, σίτισης και κατάποσης. Πρόκειται για μια συνεχώς εξελισσόμενη επιστήμη, που απαιτεί εξειδίκευση, συνεχιζόμενη εκπαίδευση και κλινική αρτιότητα από την πλευρά του Λογοθεραπευτή.
Οι διαταραχές που πλήττουν την επικοινωνιακή επάρκεια εμπεριέχουν όλες τις λειτουργίες που σχετίζονται με την κατανόηση και την παραγωγή του προφορικού και γραπτού λόγου.

Mε τι ασχολείται ο λογοθεραπευτής;

– Διαταραχές άρθρωσης: Δυσκολία στην σωστή παραγωγή γραμμάτων στον προφορικό λόγο ( πιο γνωστές οι δυσκολίες στην άρθρωση των /σ/ και /ρ/ )
– Φωνολογικές διαταραχές: Αντικατάσταση φωνημάτων με άλλα παρόμοια ακουστικά στον προφορικό λόγο (για παράδειγμα βώρο αντί δώρο , φάλασσα αντί θάλασσα..)
– Καθυστέρηση λόγου / ομιλίας – Διαταραχή στην έκφραση της
γλώσσας
– Αντιληπτική διαταραχή της γλώσσας
– Διαταραχές στη ροή της ομιλίας (τραυλισμός, ταχυλαλία)
– Ειδικές Μαθησιακές Δυσκολίες: Δυσλεξία, Δυσαναγνωσία, Δυσορθογραφία, Δυσαριθμησία (σχετίζονται με δυσκολίες που επηρεάζουν την σχολική επίδοση)
– Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής – Υπερκινητικότητα (ΔΕΠ-Υ)
– Νοητική Υστέρηση
– Εγκεφαλική Πάρεση
– Αυτισμός
– Σύνδρομα
– Βαρηκοΐα
– Κώφωση
– Νευρολογικές Διαταραχές (Εγκεφαλικό Επεισόδιο, Άνοια, Parkinson…)
– Διαταραχές Φωνής
– Διαταραχές Σίτισης
– Κατάποσης (Δυσφαγία)

 

Ποιες είναι οι πιο συχνές ερωτήσεις γονέων προς έναν λογοθεραπευτή;

• Το παιδί μου είναι 2 ετών. Γιατί δεν μιλάει ακόμη ;
• Πότε θα “καθαρίσει” ο λόγος του;
• Είμαστε έτοιμοι για την Α΄ Δημοτικού;
• Γιατί δυσκολεύεται να περιγράψει καταστάσεις ή να αφηγηθεί γεγονότα;
• Γιατί δυσκολεύεται να ξεκινήσει να μιλά ή “κολλάει” στην αρχή των
λέξεων;
• Γιατί δυσκολεύεται στην ανάγνωση;
• Γιατί ενώ διαβάζει κάτι και το ξέρει το επόμενο πρωί δεν το θυμάται;
• Γιατί δυσκολεύεται να αποτυπώσει τις σκέψεις του γραπτά;
• Γιατί ενώ ξέρει τους κανόνες της ορθογραφίας δεν τους εφαρμόζει όταν γράφει;
• Γιατί δυσκολεύεται να κάνει φίλους;
• Γιατί του αρέσει να παίζει μόνο του;
• Θα καταφέρει ποτέ να μιλήσει;
• Τι πρέπει να κάνω για να συγκεντρωθεί;
• Γιατί θέλει συνεχώς να κινείται;
• Πότε πρέπει να βγάλει την πιπίλα;
• Γιατί δεν μπορεί να φάει στερεή τροφή και προτιμά την αλεσμένη

Οι παραπάνω προβληματισμοί, καθώς και πολλοί άλλοι, απαιτούν άμεση συμβουλευτική καθοδήγηση συνδυαστικά με άρτιες κλινικές δεξιότητες από την πλευρά του Λογοθεραπευτή. Κάθε γονιός είναι “ειδικός” όσον αφορά το παιδί του. Βρίσκεται καθημερινά μαζί του και παρακολουθεί την εξέλιξή του σε όλους τους τομείς της ανάπτυξης και της μάθησης.

Στην ερώτηση λοιπόν: «Πότε πρέπει να επισκεφτώ έναν Λογοθεραπευτή;» Η απάντηση θα πρέπει να είναι: « Όταν εσείς οι ίδιοι προβληματίζεστε ή ανησυχείτε».

Άλλωστε ο ρόλος του Λογοθεραπευτή δεν περιορίζεται αποκλειστικά στο να θεραπεύει αλλά πρωτίστως στο να προλαμβάνει και να διαγιγνώσκει εγκαίρως μελλοντικές δυσκολίες. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία και στην περίπτωση της Λογοθεραπείας

 

 

Διάβασε εδώ το άρθρο:

Κιορπέ Χαρά,
MSc Λογοθεραπεύτρια
Προπτυχιακές σπουδές στη Λογοθεραπεία,
Μεταπτυχιακές σπουδές στις Ειδικές Μαθησιακές Δυσκολίες
– Δυσλεξία Διδάσκουσα του Τμήματος Λογοθεραπείας Ιωαννίνων,
Μέλος του Πανελληνίου Συλλόγου Λογοθεραπευτών
Έδρα: Ιωάννινα, Βελισσαρίου 23 (Κιάφα),
τηλ.: 26510 40730 & 6948574249
Παράρτημα: Καλπάκι Ιωαννίνων