Κατώτατος Μισθός: Κλείδωσε στα 880 ευρώ, στο υπουργικό οι ανακοινώσεις

0
50
(Ξένη Δημοσίευση) Η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκη Κεραμέως μιλάει κατά τη διάρκεια της σύσκεψης στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, την Πέμπτη 4 Ιουλίου 2024. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε σήμερα το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, όπου προήδρευσε σε σύσκεψη με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου. Στο πλαίσιο της συζήτησης εξετάστηκαν εργασιακά και ασφαλιστικά ζητήματα. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Στο Υπουργικό Συμβούλιο της επόμενης εβδομάδας μεταφέρεται η απόφαση της υπουργού Εργασίας για την αύξηση στον Κατώτατο Μισθό, η οποία φαίνεται να έχει «κλειδώσει» μεταξύ 870 και 880 ευρώ και θα ισχύσει από 1ης Απριλίου σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, με τον δεύτερο κλάδο να είναι ριγμένος -σύμφωνα με νέα έρευνα του ΚΕΠΕ, που διαπιστώνει μέσω δύο μεθοδολογιών ότι είναι χαμηλότερος από 18,6% μέχρι 33,3%.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι την επόμενη τριετία 2025, 2026 και 2027 θα πρέπει να δοθούν μεσοσταθμικές αυξήσεις της τάξης των 40 με 50 ευρώ ετησίως, ώστε από τα 830 ευρώ, που είναι σήμερα ο κατώτατος μισθός, να διαμορφωθεί στα 870 με 880 ευρώ φέτος, από την 1η Απριλίου, στα 910 ευρώ το 2026 και στα 950 ευρώ ή και πιο πάνω το 2027. Στα ίδια επίπεδα θα διαμορφώνεται ταυτόχρονα και ο εισαγωγικός μισθός στο Δημόσιο.

Μικρότεροι μέχρι 33,3% οι μισθοί στο Δημόσιο

Μικρότεροι από 13,3% έως 33,3% είναι οι μισθοί στο Δημόσιο σε σχέση με τον ιδιωτικό τομέα, σύμφωνα με ανάλυση του ΚΕΠΕ για το μισθολογικό χάσμα. Το εκτιμώμενο καθαρό ωρομίσθιο στον δημόσιο τομέα είναι κατά 14,6% χαμηλότερο έναντι του ιδιωτικού τομέα, ενώ σε επίπεδο καθαρών μηνιαίων αποδοχών το χάσμα αμοιβών υπέρ του ιδιωτικού τομέα ανέρχεται σε 18,6%. Σύμφωνα με τη δεύτερη μεθοδολογία, οι εκτιμώμενες ωριαίες αποδοχές των απασχολούμενων στο Δημόσιο υστερούν κατά 13,3% έναντι του ιδιωτικού τομέα. Αντίστοιχα, οι εκτιμώμενες μηνιαίες αποδοχές των απασχολούμενων στον δημόσιο τομέα υστερούν κατά 15,8% του ιδιωτικού τομέα.

Για παράδειγμα, στον ιδιωτικό τομέα η αύξηση της ανεργίας ασκεί καθοδικές πιέσεις στον μισθό και αντιστρόφως, φαινόμενο που δεν εμφανίζεται στον δημόσιο τομέα. Αντίστοιχα, η νεοκλασικής έμπνευσης αντίστροφη σχέση, που διέπει την αύξηση των μισθών με την αύξηση της απασχόλησης, επίσης δεν εμφανίζεται στον δημόσιο τομέα. Τα παραπάνω έχουν χρησιμοποιηθεί προκειμένου να ερμηνεύσουν τις αιτίες που κρύβονται πίσω από το μισθολογικό πλεόνασμα που απολαμβάνουν οι απασχολούμενοι στο Δημόσιο στις περισσότερες ανεπτυγμένες οικονομίες.

πηγή: epirusgate