Έρευνα | Μειώνονται οι θάνατοι από καρκίνο

0
901

Kατά 27% μέσα στα τελευταία 25 χρόνια μειώθηκε η θνησιμότητα που συνδέεται με τον καρκίνο, σύμφωνα με την έκθεση της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας. Ωστόσο σημαντικές είναι οι αποκλείσεις του δείκτη ανάμεσα στους πλούσιους και στους φτωχούς καρκινοπαθείς.

Η θνησιμότητα που οφείλεται στον καρκίνο μειώνεται με σταθερό ρυθμό εδώ και πάνω από ένα τέταρτο του αιώνα στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα συμπεράσματα της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τρίτη. Βεβαίως, εάν συγκριθεί με το σύνολο του 20ού αιώνα, ο συνολικός αριθμός των θανάτων καταγράφει άνοδο. Αλλά από την κορύφωσή του, το 1991, όταν ο δείκτης ανερχόταν σε 215,1 θανάτους ανά 100.000 κατοίκους, ο δείκτης θνησιμότητας μειώνεται σταθερά κατά 1,5% τον χρόνο, ενώ υποχώρησε στους 156 θανάτους ανά 100.000 κατοίκους το 2016.

Οι προσπάθειες που έγιναν για πολύ καιρό προκειμένου να μειωθούν οι καπνιστές και η πρόοδος στη διάγνωση και στη θεραπεία του καρκίνου στα πρώιμα στάδια συνέβαλαν σημαντικά σε αυτή την υποχώρηση.

Αυτό μεταφράζεται σε περίπου 2,6 εκατομμύρια λιγότερους θανάτους από καρκίνο σε σύγκριση με τον αριθμό που θα σημειωνόταν εάν το ποσοστό θνησιμότητας παρέμενε στο επίπεδο του 1991, εξηγούν οι ερευνητές. Η τάση αυτή είναι πολύ καλή είδηση. Ο καρκίνος είναι μία από τις βασικές αιτίες θανάτου στις ΗΠΑ, μαζί με τις καρδιαγγειακές παθήσεις και τα δυστυχήματα, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα επίσημα στοιχεία.

Αλλά παρ’ όλες τις προσπάθειες που έχουν καταβληθεί, ο δείκτης θνησιμότητας του καρκίνου δεν έχει πέσει στο μηδέν. Οι ερευνητές προβλέπουν 1,7 εκατομμύρια νέα κρούσματα και 600.000 θανάτους από καρκίνο το 2019.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι άνδρες πεθαίνουν συχνότερα από καρκίνο του πνεύμονα, του προστάτη ή του παχέος εντέρου, ενώ οι γυναίκες από καρκίνο του πνεύμονα, του μαστού και του παχέος εντέρου. Αυτές ακριβώς είναι επίσης οι συχνότερες μορφές καρκίνου στη Γαλλία.

Οι φυλετικές, εθνικές και κοινωνικές ομάδες παρουσιάζουν επίσης αποκλίσεις ως προς τους δείκτες θνησιμότητας από τον καρκίνο. Οι άνθρωποι που ζουν στις φτωχότερες κομητείες των ΗΠΑ έχουν πολύ υψηλότερες πιθανότητες να καπνίζουν και να είναι παχύσαρκοι.

Την περίοδο 2012-2016, ο δείκτης θνησιμότητας στις φτωχότερες περιοχές ήταν δύο φορές υψηλότερος σε περιπτώσεις καρκίνου του τραχήλου της μήτρας στις γυναίκες και 40% υψηλότερος σε κρούσματα καρκίνου του πνεύμονα και του ήπατος στις φτωχότερες κομητείες σε σύγκριση με αυτές όπου υπήρχαν μεγαλύτερα εισοδήματα.

aytodioikisi.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ