Το μοναδικό ελληνικό χωριό που χωρίζεται στα δύο από ένα ποτάμι

0
1418
Βωβούσα

Αν και το Ζαγόρι αποτελεί δημοφιλή χειμερινό προορισμό, ελάχιστοι είναι αυτοί που γνωρίζουν όλα τα χωριά του, ιδίως εκείνα που βρίσκονται στο ανατολικό, λιγότερο τουριστικό τμήμα του.

Ένα από αυτά είναι και η Βοβούσα Ζαγορίου, ένα μικρό χωριουδάκι με μόλις 115 κατοίκους, με υψόμετρο στα 1.000 μέτρα και θέα, σε μια κοιλάδα γεμάτη οξιές, έλατα και μαυρόπευκα, που κόβει την ανάσα.

Πρόκειται για έναν γραφικό οικισμό, που περιβάλλεται από πλούσια, καταπράσινη βλάστηση, η οποία οργιάζει γύρω από τα γάργαρα νερά του Αώου ποταμού, του μεγαλύτερου ποταμού της Ηπείρου, που χωρίζει στα δύο το χωριό.

Σύμφωνα με τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής, πρόκειται για το μοναδικό χωριό που «κόβεται» στη μέση από έναν κανονικό ποταμό, χαρακτηριστικό που του έδωσε και το όνομά του (Βοβούσα < εκ της βοής των ορμητικών νερών που κυλούν και «ντύνουν» ηχητικά το χωριό).

Πάνω από τον Αώο βρίσκεται και ένα πέτρινο, τοξωτό γεφύρι, το οποίο συνδέει τα δύο τμήματα του οικισμού. Το εντυπωσιακό αυτό γεφύρι χτίστηκε το 1748 και έχει πλέον αναγνωριστεί ως νεότερο αρχαιολογικό μνημείο.

Ακριβώς κάτω από αυτό έχει δημιουργηθεί ένα μικρό φράγμα, το οποίο μάλιστα σχηματίζει ευρύχωρη φυσική πισίνα, στην οποία οι επισκέπτες μπορούν να κάνουν τα μπάνια τους, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Το καταγάλανο ποτάμι και η επιβλητική γέφυρα, σε συνδυασμό με τα γραφικά σπιτάκια σκεπασμένα με κόκκινες κεραμοσκεπές και το καταπράσινο τοπίο συνθέτουν μια εικόνα που θυμίζει απομακρυσμένο χωριό της Κεντρικής Ευρώπης.

Μάλιστα, το χωριό είναι και μια από τις εισόδους προς την Βάλια Κάλντα, το παρθένο οικοσύστημα του Εθνικού Δρυμού Πίνδου, τοποθεσία «must» για φυσιολάτρεις και περιπατητές.

Αν και η Βοβούσα αποτελεί έναν από τους ομορφότερους χειμερινούς προορισμούς στη Βόρεια Ελλάδα, παραμένει άγνωστη για το μεγαλύτερο μέρος των τουριστών, γεγονός που την καθιστά ιδανική επιλογή για όσους αναζητούν μερικές ημέρες ηρεμίας και γαλήνης, στην αγκαλιά της φύσης.

Πηγή: ieidiseis.gr