Ιστορική χιονοθύελλα στη Νέα Υόρκη με σχεδόν δυο μέτρα χιόνι (φωτό)

0
160
χιονοθύελλα

ΗΠΑ: Σε κλοιό σφοδρής χιονοθύελλας η Νέα Υόρκη – Δύο νεκροί

Εντονες χιονοπτώσεις πλήττουν την πολιτεία της Νέας Υόρκης. Στη βορειοδυτική περιοχή το χιόνι έφτασε το ένα μέτρο, ενώ έχουν ήδη καταγραφεί δύο θάνατοι που αποδόθηκαν στην κακοκαιρία.

«Η χιονόπτωση θα προκαλέσει σχεδόν μηδενική ορατότητα, δύσκολες έως αδύνατες μετακινήσεις, ζημιές στις υποδομές και θα παραλύσει τις κοινότητες που έχουν πληγεί περισσότερο», δήλωσε την Πέμπτη η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. «Ο πολύ ψυχρός αέρας θα συνοδεύει αυτό το φαινόμενο, με θερμοκρασίες 20 βαθμούς κάτω από το κανονικό επίπεδο που προβλέπονται μέχρι το Σαββατοκύριακο».

«Η ιστορική χιονόπτωση που θα ξεπεράσει τα 2 μέτρα είναι πιθανή γύρω από το Μπάφαλο», πρόσθεσε την Παρασκευή. Η υψηλότερη τριήμερη χιονόπτωση στο Μπάφαλο είναι 56,1 ίντσες, η οποία σημειώθηκε τον Δεκέμβριο του 2001, δήλωσε ο μετεωρολόγος του CNNi Μπράντον Μίλερ.

Το πρωί της Παρασκευής, οι ισχυρότερες ζώνες χιονιού βρίσκονταν στα ανοικτά της λίμνης Έρι και της λίμνης Οντάριο, φέρνοντας ρυθμούς χιονόπτωσης 2 εκατοστών ανά ώρα σε πόλεις μέσα και γύρω από το Μπάφαλο και το Γουότερταουν στη Νέα Υόρκη. Tην ίδια ώρα, η εμπορική κυκλοφορία έχει απαγορευτεί σε ορισμένους δρόμους, αν και ορισμένες απαγορεύσεις αντικαταστάθηκαν από ταξιδιωτικές οδηγίες το πρωί της Παρασκευής. Οι πτήσεις έχουν ακυρωθεί στο αεροδρόμιο του Μπάφαλο, το οποίο έχει ήδη πάρει πάνω από ένα μέτρο χιόνι.

Καλώντας τους κατοίκους να είναι προσεκτικοί αυτό το Σαββατοκύριακο, η κυβερνήτης της Νέας Υόρκης  περιέγραψε την καταιγίδα ως ένα «μεγάλο, μεγάλο» φαινόμενο χιονόπτωσης που θα μπορούσε να είναι εξίσου απειλητικό για τη ζωή όπως η χιονοθύελλα του Νοεμβρίου 2014 που στοίχισε τη ζωή σε 20 ανθρώπους στην περιοχή του Μπάφαλο.

«Αυτό το επίπεδο χιονιού που πέφτει με αυτή την ένταση είναι αυτό που δημιουργεί την επικινδυνότητα, την έλλειψη δυνατότητας ορατότητας στους δρόμους», δήλωσε η Κάθυ Χότσουλ την Πέμπτη, καθώς κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για 11 κομητείες.

«Όταν πέφτει με αυτόν τον ρυθμό, είναι σχεδόν αδύνατο να καθαριστεί ο δρόμος για να είναι ασφαλής η κυκλοφορία», είπε. «Δεν θα είναι ασφαλές για σημαντικό χρονικό διάστημα για τους οδηγούς να επιστρέψουν στους δρόμους».

Δύσκολο Σαββατοκύριακο για τη Νέα Υόρκη

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Taylor Ward του CNN, το πιο πυκνό χιόνι μετατοπίστηκε μόλις λίγα χιλιόμετρα νότια της πιο πληγείσας περιοχής νωρίς το βράδυ της Παρασκευής. Όμως η ζώνη χιονιού αναμένεται να επιστρέψει προς τα βόρεια αργότερα το βράδυ και να μετατοπιστεί ακόμη και αρκετά βόρεια ώστε το κέντρο του Μπάφαλο να βρεθεί και πάλι σε κλοιό πυκνού χιονιά κατά τη διάρκεια της νύχτας και νωρίς το Σάββατο.

Μεγάλο μέρος της περιοχής θα κάνει ένα «διάλειμμα» μέχρι το απόγευμα του Σαββάτου, καθώς το χιόνι μετατοπίζεται ακόμη πιο βόρεια. Μια τελευταία ζώνη θα περάσει το βράδυ του Σαββάτου και τις νυχτερινές ώρες πριν το χιόνι εξασθενήσει νωρίς την Κυριακή.

«Ο ψυχρότερος αέρας θα συνεχίσει να εισρέει στην περιοχή, με αποτέλεσμα ένα παρατεταμένο φαινόμενο χιονιού από τη λίμνη, το οποίο θα διαρκέσει μέχρι το Σαββατοκύριακο», δήλωσαν οι μετεωρολόγοι της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας στο Μπάφαλο το πρωί της Παρασκευής.

Ιστορική χιονοκαταιγίδα σαρώνει τη Νέα Υόρκη - Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης (Βίντεο Drone)

Νέα Υόρκη -Χιονοθύελλα © Getty Imaes/Ideal Image
Πηγή: athensvoice.gr