Γιώργος Μαρκούλας | ”Μου στοίχισε το στίγμα του τιμωρημένου αθλητή χωρίς να μου έχει επιβληθεί τιμωρία”

0
686

Επρεπε να περάσουν τρία ολόκληρα χρόνια για να δικαιωθεί ο Ολυμπιονίκης της άρσης βαρών, Γιώργος Μαρκούλας, για την υπόθεση ντόπινγκ που τον ταλαιπώρησε.

Ο Γιαννιώτης Ολυμπιονίκης είχε βρεθεί θετικός στο α’ δείγμα μετά από αγώνες που έγιναν στο Σαν Μαρίνο το 2019. Εξαιτίας αυτού του δείγματος έχασε την ευκαιρία να διεκδικήσει την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Τόκιο, ενώ είχε ζητήσει να εξεταστεί το β’ δείγμα, κάτι που λόγω της πανδημίας, δεν έγινε ποτέ!

Πέρασαν λοιπόν τρία χρόνια για να εξεταστεί το β’ δείγμα από τον διεθνή οργανισμό αντιντόπινγκ ο οποίος ενημέρωσε τον αθλητή και την Παγκόσμια ομοσπονδία, ότι τελικά αυτό ήταν αρνητικό!

Μετά από αυτή τη σπουδαία εξέλιξη και την αθώωσή του, ο Γιώργος Μαρκούλας μίλησε στο IoanninaBars, για την υπόθεση που τον ταλαιπώρησε, πως διαχείριστηκε αυτή τη μεγάλη κρίση στην καριέρα του αλλά και το αν θα διεκδικήσει μια θέση στην επόμενη Ολυμπιάδα.!

Πάμε το χρόνο πίσω, να θυμηθείς και να μοιραστείς μαζί μας τι συνέβη τότε στο Σαν Μαρίνο και πως βρέθηκες ντοπέ στο 1ο δείγμα; Είχες αλλάξει κάτι στα συστατικά που έπαιρνες και ανιχνεύθηκε κάποια άγνωστη ουσία;

Ο αγώνας στο Σαν Μαρίνο αποτελούσε  αγώνας πρόκρισης για την Ολυμπιάδα του Τόκιο. Εκείνο το διάστημα υπήρχε συντονισμένη προετοιμασία από την Ελληνική Ομοσπονδία, όποτε δεν είχε αλλάξει κάτι στα συμπληρώματα που έπαιρνα και στις ουσίες που περιείχαν. Γι αυτό ήταν μια έκπληξη και για μένα αφού ειχα περάσει και από άλλους ελέγχους εκείνη την χρόνια. Επίσης, θα ήθελα να διευκρινίσω ότι δεν βρέθηκε αυτή καθαυτή κάποια ουσία αλλά ένας μεταβολίτης μιας απαγορευμένης ουσίας.

 

Τι σημαίνει για έναν αθλητή, να ξέρει πως είναι καθαρός αλλά να δέχεται τέτοια αδικία από την Παγκόσμια Ομοσπονδία;

Οι έλεγχοι σε όλα τα αθλήματα πραγματοποιούνται από ανεξάρτητο φορέα αντι ντοπινγκ όποτε στην πραγματικότητα δεν με αδίκησε η Ομοσπονδία. Δυστυχώς, αυτά συμβαίνουν και σίγουρα σου δημιουργούν ανασφάλεια και απογοήτευση γιατί ενώ γνώριζα ότι δεν έχω πάρει κάτι δεν μπορούσα εκείνη τη στιγμή να το αποδείξω, το μόνο που μπορούσα να κάνω είναι να αμφισβητήσω τα αποτελέσματα και να ζητήσω επανέλεγχο του δείγματος όπως και έκανα.

 

Πόσο σου στοίχισε ο αποκλεισμός από την Ολυμπιάδα του Τόκιο λόγω αυτού του γεγονότος:

Η αλήθεια είναι ότι είχα προσπαθήσει παρά πολύ για να φτάσω στο σημείο να διεκδικώ την συμμετοχή μου στην Ολυμπιάδα. Κανείς δεν θα πρέπει να στερείται την ευκαιρία αυτή ειδικότερα όταν κατηγορείται άδικα. Μακροπρόθεσμα όμως αυτό που πραγματικά μου στοίχισε ήταν το στίγμα του τιμωρημένου αθλητή χωρίς να μου έχει επιβληθεί καν τιμωρία.

Πέρα από την προσωπική σου μάχη με όσα συνέβησαν, πως διαχειρίστηκες τα media αλλά και τον κόσμο γύρω σου που σε έβλεπε πλέον με καχυποψία;

Ήταν δύσκολο να διαχειριστώ τα media, καθώς λόγω της ιδιότητας μου ως Ολυμπιονίκης το θέμα πήρε πολύ μεγαλύτερες διαστάσεις από ότι γίνεται συνήθως σε αντίστοιχες περίπτωσεις. Προσπάθησα να απομακρυνθώ από αυτά όσο μπορούσα προκειμένου να μην επηρεάζομαι από κακόβουλα σχόλια και να διατηρήσω την ψυχραιμία μου και την πίστη μου στο ότι κάποια στιγμή θα λυνόταν αυτή η παρεξήγηση και όλα θα έμπαιναν στη θέση τους. Οι δικοί μου άνθρωποι από την άλλη προσπάθησαν να με στηρίξουν και δεν αμφέβαλαν ποτέ για εμένα.

Κάλλιο αργά παρά ποτέ, λέει ο θυμόσοφος λαός μας. Πως αισθάνεσαι που δικαιώθηκες έστω και μετά από 3 χρονια; Η ”ρετσινιά” του ντόπινγκ θεωρείς ότι θα φύγει εύκολα από πάνω σου; 

Αισθάνομαι κυρίως ανακουφισμένος και δικαιωμένος. Από την στιγμή που δεν υπήρχε τιμωρία κανονικά ποτέ δεν έπρεπε να συνδυάσουν το όνομα μου με αυτό το γεγονός. Είναι αδύνατον το γεγονός αυτό να διαγράψει τόσα χρόνια καριέρας και τόσες πολλές διακρίσεις.

Μετά από αυτή την εξέλιξη, σκέφτεσαι να μπεις και πάλι δυναμικά στον πρωταθλητισμό ή το όνειρο μιας Ολυμπιάδας χάθηκε πλέον;

Παρά τα όλα όσα συνέβησαν εγώ δεν σταμάτησα ποτέ να προπονούμαι αφού για μένα είναι τρόπος ζωής. Δεν νομιζω ότι είμαι σε θέση να διεκδικήσω μια συμμετοχή στην επόμενη Ολυμπιάδα αυτή την στιγμή αλλά το σίγουρο είναι ότι πλέον τίποτα δεν μπορεί να με σταματήσει από το να συνεχίσω να αγωνίζομαι.