Πώς ξεχωρίζεις έναν Γιαννιώτη;

3021

Είναι γνωστό πως κάθε πόλη έχει τους δικούς της ανθρώπους και πως οι άνθρωποι της αποτελούν αδιάσπαστο κομμάτι της. Κάποιοι λένε πως όποια πέτρα και αν σηκώσεις, κάπου θα βρεις έναν Γιαννιώτη και κάποιοι άλλοι υποστηρίζουν ότι μπορούν να «μυριστούν» ένα Γιαννιώτη από χιλιόμετρα μακριά. Μήπως τελικά υπάρχουν κάποια χαρακτηριστικά που συναντώνται σε όλους τους Γιαννιώτες και μας κάνουν ξεχωριστούς, αφού βάσει αυτών οι υπόλοιποι μπορούν να καταλάβουν την καταγωγή μας;

1. Το Ηπειρώτικο λεξιλόγιο.

Σίγουρα δεν έχουν όλοι οι Γιαννιώτες προφορά. Όπως επίσης είμαι σίγουρος πως σε κάποιους από εσάς  έχουν πει την φράση:»Έλα, είσαι Γιαννιώτης;Δεν σου φαίνεται από την προφορά πάντως!». Η αλήθεια είναι ότι το Ηπειρωτικό λεξιλόγιο είναι διάσημο σε όλη την Ελλάδα, αφού κάποιοι ιδιωματισμοί είναι ίσως μοναδικοί. “Που πάει ο ΤΖΕΣ;” , “Ε ωρέ πάμε για τσί’πρα”, “Τι α κανς α κατς α μαλώς;” και άλλα τέτοια!

2. Αγαπάει τα Τσίπουρα.

Γιάννενα και Τσίπουρο πάνε πάντα μαζί! Σίγουρα μια φορά την εβδομάδα θα χτυπήσουμε από ένα τσιπουράκι γιατί αρχικά είναι “υγεία” και δεύτερον για να… ζεσταθούμε! Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που τα καλύτερα τσιπούραδικα βρίσκονται σε Γιαννιώτικο έδαφος.

3. Του αρέσει η βροχή.

Έχουμε ξαναπεί πως … “Γιάννενα χωρίς βροχή, έρωτας χωρίς βροχή”, “Σε θέλω όπως η βροχή τα Γιάννενα” και άλλα τέτοια ρομαντικά! Επίσης έχουμε χαρακτηριστεί ως το Λονδίνο της Ευρώπης (after Brexit) και ως “τα Παιδιά της βροχής”!

Μας αρέσει αυτή η συνεχόμενη υγρασία, μουντίλα και κακοκαιρία! Κυλάει στο DNA μας!

4. Ξέρει να ξενυχτάει.

Ο Γιαννιώτης ξέρει γενικά από διασκέδαση και λίγο πολύ το έχει στο αίμα του ρε παιδί μου. Μπορεί να πίνει από τις 12 το μεσημέρι τσίπουρα και ούζα, στο καπάκι να πάει για ένα πρώτο early drink, ε μετά και για ένα δεύτερο και για να μην στα πολυλογώ, γύρω στις 3 το ξημέρωμα θα καταλήγει να πετάει λουλούδια και να χορεύει στην πίστα. Ναι, πίστεψε με, όλοι μα ΟΛΟΙ οι Γιαννιώτες το έχουν κάνει αυτό τουλάχιστον μια φορά στη ζωή τους, και ας είναι και ροκάδες. Δεν λέω και οι υπόλοιποι ξέρουν να ξενυχτάνε αλλά ο Γιαννιώτης έχει αυτό το non-stop που μπορεί να σε τρελάνει!