ΓΙΑΝΝΕΝΑ | Ξεκινούν σήμερα οι παραστάσεις του έργου «Ο Ληστής»

0
180

Ξεκινούν στα Ιωάννινα την Παρασκευή 31/03 οι παραστάσεις του έργου «Ο Ληστής» που έγραψε ο Δημήτρης Μανιάτης. Το έργο, που αποτελεί τη νέα παραγωγή της Καλλιτεχνικής Σκηνής Ηπείρου ΣΥΝΘΕΣΗ, είναι ένα συγκλονιστικό κοινωνικό δράμα και αναφέρεται στην περίοδο της Ληστοκρατίας που διήρκησε από την εποχή του Όθωνα μέχρι το 1930. Μέσα από τον καταιγιστικό μονόλογο του «Ληστή» ξεπηδούν και τον συντροφεύουν στις ιστορίες του, αμφίσημοι χαρακτήρες που άφησαν έντονο το αποτύπωμα τους στην ελληνική κοινωνία και Ιστορία.  H επίσημη πρεμιέρα της παράστασης έχει οριστεί για το Σάββατο 1η Απριλίου και θα πραγματοποιηθεί παρουσία του συγγραφέα Δημήτρη Μανιάτη.

Σε μια ταραγμένη εποχή και με την ελληνική κοινωνία να βιώνει έντονα τις ανισότητες της, στο δρόμο προς την αστικοποίηση της, «Ο Ληστής», άτομο με παραβατική συμπεριφορά, ωστόσο φιγούρα έντονα και βαθιά ανθρώπινη, φορτωμένη με πάθη και αναμνήσεις, μας παραθέτει την Ιστορία μέσα από τα δικά του μάτια. Ένας αρνητής της τάξης, κυνηγημένος και επικηρυγμένος από το Νόμο καταθέτει τη δική του αλήθεια σ’ ένα ακαθόριστο χρονικά τοπίο. Άνθρωπος αντιφατικός, πολύσημος, με ακατέργαστο, στακάτο λόγο, ζήλιες, μίση αλλά και αγάπη ο «Ληστής» αποτελεί ένα αντιήρωα. Έναν λαϊκό άνθρωπο, με περήφανο βλέμμα που πήγε κόντρα στις κοινωνικές συμβάσεις της εποχής του αναζητώντας τη δική του εκδοχή της δικαιοσύνης και της ελευθερίας, με το χαμόγελο του να μη χάνεται από τα χείλη του ακόμα και όταν όλα γύρω έδειχναν να είναι χαμένα.

Τον κεντρικό χαρακτήρα του έργου ερμηνεύει ο Σπύρος Βάρφης. Στο τραγούδι είναι η Αναστασία Ζώη. Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο πολύπειρος Γιώργος Νάκος. Οι παραστάσεις δίνονται κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στις 21:00, στο θέατρο ΚΥΚΛΟΣ (Αραβαντινού 14), για το διάστημα 31 Μαρτίου έως 9 Απριλίου. Συνολικά δηλαδή για 6 παραστάσεις.

Το έργο είχε παρουσιαστεί για πρώτη φορά το 2016, σε σκηνοθεσία Σταμάτη Κραουνάκη με τον Πασχάλη Τσαρούχα στον κεντρικό ρόλο, χαρίζοντας του βραβείο ερμηνείας στο Βαλκανικό Φεστιβάλ Θεάτρου εκείνης της χρονιάς.

Τα εισιτήρια κοστίζουν 8,00 ευρώ/κανονικό και 6,00 ευρώ/μειωμένο (το οποίο έχει εφαρμογή σε ανέργους, ΑΜΕΑ, φοιτητές, μαθητές και άτομα άνω των 65 ετών). Τηλέφωνο κρατήσεων: 6947691699

Πηγή: epirusgate.gr