Η Κατανάλωση Fast Food Τρεις Φορές την Εβδομάδα Καταστρέφει την Ψυχική σου Υγεία

635

To άρθρο δημοσιεύτηκε αρχικά στο Munchies.

Καμία βραδιά δεν είναι μια ωραία, αν δεν τελειώσει με ένα μισοφαγωμένο βρόμικο στο μαξιλάρι σου. Ξυπνάς νιώθοντας χάλια, ξεκολλάς το ιδρωμένο σου κορμί που πονάει παντού από το κρεβάτι και βλέπεις ένα μυστηριώδες κομμάτι λουκάνικου και πατάτες με κέτσαπ-μουστάρδα-μαγιονέζα αραδιασμένες σαν έργο αφηρημένης τέχνης στο στρώμα σου. Εννοείται ότι το αλκοόλ σε αφυδάτωσε και σε έκανε να νιώθεις ετοιμοθάνατος/η, όμως τι θα έλεγες αν σου έλεγα ότι εκείνες οι τηγανητές μπουκίτσες κοτόπουλου που έφαγες στις 4 τα ξημερώματα συνέβαλαν επίσης στην πεσμένη σου διάθεση;

Μια έρευνα που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο Nutritional Neuroscience μπορεί να σε κάνει να σκεφτείς δυο φορές προτού παραγγείλεις απ’ έξω. Όπως έγραψε ο Guardian, στην έρευνα διαπιστώθηκε ότι οι νεαροί ενήλικες ηλικίας από 18 έως 24 που κατανάλωσαν fast food τρεις φορές την εβδομάδα, παρουσίασαν υψηλότερα επίπεδα «ψυχικής δυσφορίας», όπως άγχος και κατάθλιψη, σε σχέση με αυτούς που δεν ενέδωσαν στη λαιμαργία.

Αν και τα fast food με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά αποδείχτηκαν επιζήμια για την ψυχική υγεία των νεαρών ενηλίκων, η έλλειψη κρέατος συνέβαλε επίσης στην πεσμένη διάθεση. Τα άτομα ηλικίας από 18 έως 29 που κατανάλωσαν χαμηλές ποσότητες κρέατος -δηλαδή λιγότερο από τρεις φορές την εβδομάδα- φέρονται να παρατήρησαν επιδείνωση στην ψυχική τους υγεία. Συγγνώμη χορτοφάγοι φίλοι μου, αλλά μιλάει η επιστήμη.


 

Δεν είναι η πρώτη φορά που το φαγητό συνδέεται με την ψυχική ευεξία. Σε διεξοδική έρευνα που διεξήχθη από Ισπανούς επιστήμονες φέτος, διαπιστώθηκε η ύπαρξη σύνδεσης μεταξύ της κατάθλιψης και των φαγητών που τρώμε, ενώ το μαγείρεμα έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει την κακή διάθεση. Ακόμη και η γεύση του φαγητού μπορεί να σου αλλάξει την ψυχολογία – σε έρευνα που διεξήχθη από την οργάνωση για την ανοσμία, Fifth Sense, διαπιστώθηκε ότι το 43% των ανθρώπων που πάσχουν από απώλεια οσμής ή γεύσης, είχαν συμπτώματα κατάθλιψης, εξαιτίας αυτού του γεγονότος.

Επομένως, την επόμενη φορά που θα έχεις κακή διάθεση, ξέσπασε πάνω στην οικογενειακή πίτσα και το παγωτό, που βρίσκονται δίπλα στο κρεβάτι σου και όχι στους φίλους σου.