Επίδομα 534 ευρώ: Τι πρέπει να κάνουν όσοι δεν το έλαβαν

635

Με την τελευταία πληρωμή που έκανε το υπουργείο Εργασίας πολλοί εργαζόμενοι περίμεναν να λάβουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού (534 ευρώ) όμως, δεν την έλαβαν καθώς κάποιο λάθος έγινε στην δήλωση που κατέθεσε ο εργοδότης τους.

Καθώς υπάρχουν εργοδότες που αμέλησαν να κάνουν δήλωση ή δεν πρόλαβαν εντός των προκαθορισμένων προθεσμιών, οι εργαζόμενοί τους δεν έλαβαν την ειδική αποζημίωση για όσες ημέρες ήταν σε αναστολή.Για αρχή, οι εργαζόμενοι θα πρέπει να απευθυνθούν στον εργοδότη τους για να πληροφορηθούν από πότε δηλώθηκαν στην Εργάνη ότι τελούν σε αναστολή εργασίας. Οι εργοδότες θα πρέπει να συνεννοηθούν με την ΕΡΓΑΝΗ να γίνει ανάκληση µόνο εκ παραδρομής δήλωσης αναστολής σύμβασης εργαζόμενου µε ορθή επανάληψη. Σε αναστολή μπορούσαν να τεθούν μόνον συμβάσεις εργασίας που ήταν ενεργές στις 21 Μαρτίου και όχι αργότερα.

Επίσης η καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού αφορά τους μισθωτούς επιχειρήσεων που:

 1. Επαναλειτούργησαν τον Μάιο
 2. Θεωρούνταν εξαρχής πληττόμενες βάσει ΚΑΔ.
 3. Παρέμειναν κλειστές όλο τον Μάιο με κρατική εντολή (π.χ ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας και επιχειρήσεις εστίασης).

Σχετικά με τους εργαζόμενους σε επιχειρήσεις πληττόμενες βάσει ΚΑΔ που δηλώθηκαν σε παράταση αναστολής σημειώνεται, τέλος, πως θα λάβουν για κάθε ημερολογιακή ημέρα παράτασης 18 ευρώ.

Κατά συνέπεια:

 • για παράταση αναστολής 10 ημέρων (έναρξη αναστολής 7/4) – αποζημίωση 180 ευρώ
 • για παράταση αναστολής 15 ημέρων (έναρξη αναστολής 2/4) – αποζημίωση 270 ευρώ
 • για παράταση αναστολής 20 ημέρων (έναρξη αναστολής 28/3) – αποζημίωση 360 ευρώ
 • για παράταση αναστολής 25 ημέρων (έναρξη αναστολής 23/3) – αποζημίωση 450 ευρώ.

Το χρονικό διάστημα της παράτασης εξαρτάται από την αρχική ημερομηνία της αναστολής και μπορεί να κυμαίνεται από 1 έως 27 ημέρες.

Για τους εργαζόμενους των επιχειρήσεων που επαναλειτούργησαν προβλέπεται αποζημίωση ειδικού σκοπού για το πρώτο διάστημα του Μαΐου και έως την επαναλειτουργία της επιχείρησης. Αναλυτικότερα:

 • με επαναλειτουργία τη Δευτέρα 4/5 : 54 ευρώ (3 μέρες)
 • με επαναλειτουργία τη Δευτέρα 11/5 : 180 ευρώ (10 μέρες)
 • με επαναλειτουργία τη Δευτέρα 18/5 : 306 ευρώ (17 μέρες)
 • με επαναλειτουργία τη Δευτέρα 25/5 : 432 ευρώ (24 μέρες).

Όλο το ποσό της αποζημίωσης ειδικού σκοπού ύψους 534 ευρώ θα το πάρουν 215.716 εργαζόμενοι και 2.032 εργαζόμενοι θα λάβουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού μίας ημέρας ύψους 18 ευρώ.

Πηγή: Dikaiologitika News