Επίδομα σε όσες οικογένειες αποφασίσουν να γίνουν ανάδοχοι γονείς

0
368

Η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου προχωράει στο μηνιαίο αυτό βοήθημα, για να βοηθήσει τους ανάδοχους γονείς με τα έξοδα των παιδιών τους και γι αυτό τα 1.000 ευρώ, που είναι το ανώτερο ποσό του επιδόματος, θα δίνεται σε ανάδοχους γονείς που θα προχωρήσουν σε αναδοχή παιδιού με αναπηρία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Υφυπουργός Εργασίας ετοιμάζει την σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) η οποία θα προβλέπει τις κλίμακες των ποσών, οι οποίες θα ξεκινούν από τα 300 ευρώ το μήνα και το ανώτερο ποσό θα φτάνει στα 1.000 ευρώ το μήνα.

Η οικονομική αυτή ενίσχυση αφορά την κάλυψη των αναγκών του παιδιού για όλη την διάρκεια της αναδοχής και για το χρονικό διάστημα φοίτησης και στράτευσης με όριο τα 26 έτη της ηλικίας του.

Η οικονομική ενίσχυση απαλλάσσεται από κάθε φόρο, τέλος ή εισφορά, ενώ επίσης προβλέπεται προτεραιότητα στην εγγραφή και δωρεάν φοίτηση σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, φοιτητικές εστίες, παιδικές κατασκηνώσεις.

Το επίδομα θα καταβάλλεται μόνο για αναδοχή παιδιού και όχι για υιοθεσία καθώς αυτή τη στιγμή περίπου 2.500 παιδιά περιμένουν μέσα στα ιδρύματα.

Στις υιοθεσίες και τις αναδοχές έχει δημιουργηθεί ένα ενιαίο δίκαιο σύστημα υιοθεσιών-αναδοχών, που περιλαμβάνει όλα τα παιδιά και όλους τους ενδιαφερόμενους, σε όποιο μέρος της χώρας κι αν κατοικούν. Κάθε υποψήφιος γονιός μπορεί να κάνει μία αίτηση στο anynet.gr, να επισυνάψει τα δικαιολογητικά που απαιτούνται και, εφόσον ελεγχθεί από τους αρμόδιους κοινωνικούς λειτουργούς και κριθεί κατάλληλος για γονέας, να λάβει την απαιτούμενη εκπαίδευση και να ενταχθεί στα Εθνικά Μητρώα Υποψήφιων Αναδόχων και Θετών Γονέων αντίστοιχα. Όλη η διαδικασία συνολικά διαρκεί έως έναν χρόνο για την υιοθεσία και 10 μήνες για την αναδοχή.

Μέσα στους μήνες που έχει τεθεί σε εφαρμογή το νέο σύστημα, τα συνταιριάσματα που έχουν γίνει από το σύστημα είναι ήδη περισσότερα από 300. Πάνω από τα μισά, σύμφωνα με την υφυπουργό, «αφορούν υποθέσεις υιοθεσιών – σχεδόν 200 – και τα υπόλοιπα θα οδηγήσουν, εφόσον ολοκληρωθούν, σε αναδοχές. Οι αριθμοί αυτοί αυξάνονται συνεχώς, όσο το σύστημα βρίσκει το ρυθμό του και βελτιώνει τη λειτουργία του στην πράξη».

Είδη αναδοχής

Βραχυχρόνια: Η προοπτική του παιδιού είναι να επιστρέψει στην φυσική του οικογένεια μόλις εκλείψουν οι λόγοι για τους οποίους την αποχωρίστηκε, ή να υιοθετηθεί μόλις διευθετηθούν εκκρεμή νομικά ζητήματα.
Επείγουσα: Όταν ένα ξαφνικό γεγονός επιβάλλει την άμεση απομάκρυνση του παιδιού από το οικογενειακό του περιβάλλον. Η εναλλακτική λύση είναι τοποθέτηση σε ίδρυμα.
Μακροχρόνια: Αφορά παιδιά που δεν προβλέπεται να επιστρέψουν σύντομα στην οικογένειά τους, αλλά δεν είναι εφικτή άμεσα η υιοθεσία. Μπορεί μερικές φορές να εξελιχθεί σε υιοθεσία, υπό προϋποθέσεις.
Επαγγελματική: Όταν η φιλοξενία πρέπει να συνδυαστεί με θεραπεία. Αφορά ειδικούς επιστήμονες συγκεκριμένων ειδικοτήτων, που ασκούν την αναδοχή επαγγελματικά.

Παιδιά για αναδοχή

Τα παιδιά που είναι κατάλληλα για αναδοχή είναι:

  • Παιδιά οικογενειών σε κρίση
  • Κακοποιημένα- παραμελημένα παιδιά
  • Έκθετα – τουλάχιστον μέχρι τον εντοπισμό των γονέων
  • Παιδιά εξαρτημένων γονέων, χωρίς άλλο υποστηρικτικό περιβάλλον
  • Παιδιά με αναπηρίες, μη αποδεκτά από τη φυσική η θετή οικογένεια
  • Παιδιά σε ειδικές καταστάσεις (προσφυγιά, φυσικές καταστροφές κ.λπ.)
  • Παιδιά, που σήμερα βρίσκονται σε Ιδρύματα.

Δικαιολογητικά

  • Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης
  • Υπεύθυνη δήλωση των στοιχείων όλων των συνοικούντων
  • Εκκαθαριστικά ΤΑΧΙS των 3 τελευταίων ετών
  • Αντίγραφο Αστυνομικής Ταυτότητας ή Διαβατηρίου
  • Πιστοποιητικό δημοσίου νοσοκομείου για όλους τους συνοικούντες για μεταδοτικά νοσήματα
  • Πιστοποιητικά περί μη θέσης σε δικαστική συμπαράσταση
  • Αίτηση πιστοποιητικού εισαγγελικής αρχής
  • Ποινικό Μητρώο κλπ. για όλους τους συνοικούντες
  • Υπεύθυνη δήλωση ότι: Αποδέχομαι τους όρους χρήσης, συμφωνώ με την επεξεργασία των προσωπικών μου δεδομένων, η δήλωση των στοιχείων μου επέχει θέση υπ. Δήλωσης του ν. 15899/86.

Πηγή: DikaiologitikaNews