Υπάρχει ελπίδα | Έτσι θα σώσεις το εξάμηνο, ακόμα και τελευταία στιγμή!

0
481

Ο Μάιος θα τελειώσει και ούτε που θα το καταλάβεις. Και τι έρχεται μετά; H εξεταστική, βρε!

Εννοείται πως και μόνο στο άκουσμα αυτής της λέξης βγάζεις φλύκταινες και σε πιάνουν κρίσεις πανικού! Όλο το εξάμηνο άραζες και τώρα θυμήθηκες πως είσαι φοιτητής, μαζί και εγώ (στην ίδια μοίρα είμαστε). Δε γίνεται όμως να κοπείς πάλι σε όλα τα μαθήματα του εαρινού εξαμήνου, αφού ήδη τα χρωστούμενα έχουν φτάσει πλέον διψήφιο αριθμό.

Ψυχραιμία και βαθιές ανάσες, γιατί υπάρχει ακόμη ελπίδα να περάσεις ένα ευχάριστο καλοκαιράκι, χωρίς να χρωστάς τη μισή σχολή.

Πώς λοιπόν θα καταφέρεις να σώσεις έστω και τελευταία στιγμή το εξάμηνο; 

#1 Αρχικά, πού πας χωρίς βιβλία στον πόλεμο;

Θα σε ρωτήσω κάτι καλό μου παιδί και θέλω να μου απαντήσεις με το χέρι στην καρδιά: Συγγράμματα έχεις πάρει; Άστο, ξέρω. Ξεκίνα λοιπόν να οργανώνεσαι και πέρασε μια βόλτα από τα βιβλιοπωλεία να προμηθευτείς ό,τι χρειάζεσαι για τη σχολή σου! Ούτε σημειώσεις έχεις, ούτε βιβλία, από πού σκόπευες να διαβάσεις ήθελα να ‘ξερα;

#2 Τα φυτά είναι τα καλύτερα παιδιά

Ξεκίνα σιγά σιγά τα πάρε-δώσε με τα… φυτά του έτους σου και στηρίξου πάνω τους. Ξέρεις πόσα μαθήματα μπορείς να περάσεις με τη βοήθεια τους; Και σημειώσεις θα σου δώσουν (ακόμη και στα πρωινά μαθήματα που δεν πατάει κανείς, πηγαίνουν αυτοί!) και τα sos θα σου πουν, πράγμα πολύ σημαντικό, γιατί σιγά μην κάτσεις να διαβάσεις ολόκληρη την ύλη! Αν πάλι για κάποιο λόγο δε γίνουν όλα τα παραπάνω, θα μπορείς τουλάχιστον να αντιγράψεις από αυτούς.

 

#3 Και Α και ΟΥ σημειώσεις παντού

Αχ αυτές οι παρατάξεις της σχολής… Τα κολλητουμπίνια σου θα ‘πρεπε να γίνουν έτσι όπως τα ‘χεις καταφέρει. Έχουν τις σημειώσεις για όλα τα μαθήματα, άντε και κανένα sos (πολύ sos) θεματάκι για το τέλος, και τον τρόπο να μη σε απογοητεύουν ποτέ! Συντονίσου λίγο κι έχε τους από κοντά. Μην ντρέπεσαι, όποια απορία έχεις θα σου τη λύσουν τα παιδιά.

#4 Για τελευταία φορά θα ακούσεις τι θα πουν

Οι τελευταίες παραδόσεις κάθε μαθήματος πριν να ξεκινήσει η εξεταστική είναι και οι πιο σημαντικές, αφού ο κάθε καθηγητής επεξηγεί τον τρόπο εξέτασης του μαθήματός του, τις απαλλακτικές/bonus εργασίες και φυσικά την ύλη και τα σημεία που δείχνει προτίμηση. Καταλαβαίνω πως είναι μεγάλη θυσία να πας στα μαθήματα που γίνονται μέσα στο άγριο ξημέρωμα, αλλά αν δεν το κάνεις, το πτυχίο σου θα συνεχίσεις να το βλέπεις στον ύπνο σου.

#5 Ο παλιός είναι αλλιώς

Όπως προανέφερα, ο σωστός ο φοιτητής δεν είναι εκείνος που διαβάζει και πηγαίνει σε όλα τα μαθήματα συστηματικά, αλλά αυτός που κάνει τις καλύτερες δημόσιες σχέσεις. Εκτός λοιπόν των ανθρώπων των παρατάξεων, ψάξε κι επικοινώνησε μέσω των ομάδων της σχολής στο facebook, με φοιτητές από παλαιότερα έτη και ρώτα τους σχετικά με τα μαθήματα που δίνεις. Υπάρχουν καθηγητές που βάζουν σε κάθε εξεταστική τα ίδια θέματα, κρίμα να χάσεις τέτοια ευκαιρία. Τα χρόνια περνάνε κι έτσι όπως σε κόβω θα συνεχίσεις να κάνεις δηλώσεις στο my-studies για καμια δεκαετία ακόμα!

 

#6 Εργασίες, εργασίες και πάλι εργασίες

Οι εργασίες στη σχολή είναι ένα στανταράκι να πάρεις επιπλέον βαθμούς στο μάθημα. Έχεις ελάχιστο χρονικό περιθώριο όμως, γι’ αυτό ξεκίνα από… χθες κιόλας! Σε καμία περίπτωση μην σκεφτείς πως δεν είναι τίποτα ο ένας βαθμός παραπάνω που κερδίζεις. Ξέρεις τι είναι να έχεις κοπεί σε ένα μάθημα με 4, και να το περνάει κι η κουτσή Μαρία, επειδή πολύ απλά παρέδωσε εργασία υπόθεσης 2 ημερών; Και στην τελική και μόνο από το διάβασμα και την ενασχόλησή σου με αυτήν, κάτι θα σου μείνει για να γράψεις και στην εξεταστική.

#7 Τα πτυχία copies κτώνται

Αν δεν ξέρεις να κάνεις σκονάκι και δεν έχει διαβάσει τίποτα, καλή τύχη! Εγώ θα σου πρότεινα να κάνεις μερικές πρόβες πάνω στην τέχνη της αντιγραφής, μιας και υπάρχει λίγος χρόνος ακόμα. Επίλεξε έναν συγκεκριμένο τρόπο, π.χ στο χαρτί, στο χέρι ή στο κινητό και φρόντισε να τον τελειοποιήσεις! Δε θέλει κόπο, θέλει τρόπο. Απλώς εδώ είναι μεγάλη η ανάγκη των sos που λέγαμε και πιο πάνω, διαφορετικά δε θα ξέρεις τι να πρωτογράψεις σ’ αυτό! Αν ακόμη είσαι τυχερός και ο επιτηρητής βρίσκεται σε καλό φεγγάρι, τότε το 5αράκι πιστεύω το ‘χεις!

#8 Πάρτο απόφαση, είσαι χαμένη υπόθεση

Εντάξει, για να μην κοροϊδευόμαστε και μεταξύ μας, το να περάσεις όλα τα μαθήματα του εξαμήνου είναι ανθρωπίνως αδύνατο, ωστόσο η προσπάθεια μετράει! Περίμενες βέβαια κι εσύ να τελειώσει το εξάμηνο για να πάρεις χαμπάρι την ιδιότητα σου ως φοιτητής, οπότε λούσου τα τώρα. Δεν πειράζει όμως, καλή καρδιά! Καλοκαιράκι έρχεται και θα ξεχάσεις τη σχολή σε κλάσματα δευτερολέπτων! Εδώ έχεις να οργανώσεις τις διακοπές σου, δε θα αφήσουμε το γάμο να πάμε για πουρνάρια…

Άντε καλή τύχη με τα παραπάνω και με ένα καλό μέσο όρο να σε δούμε!

Πηγή: neopolis.gr