Από σήμερα ξεκινάει η επ’ αόριστον απεργία σε διαγνωστικά κέντρα!

336
Woman working in a laboratory. He writes with a felt pen. Selective focus

Aπό σήμερα Δευτέρα, 10 Ιουνίου, τα διαγνωστικά κέντρα και τα εργαστήρια ξεκινούν απεργία διαρκείας, που σημαίνει πως δεν θα πραγματοποιείται καμία εξέταση, ούτε για ασθενείς με ιδιωτική ασφάλιση ούτε για ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ!

Οι εκπρόσωποι των εργαστηρίων αναφέρουν ότι μετά και την πρόσφατη κοινοποίηση του ποσοστού περικοπής υπέρβασης των δαπανών (clawback) για το πρώτο εξάμηνο του 2018 και το οποίο μεσοσταθμικά είναι στο 24%, οι ζημίες που καταγράφονται σε όλες τις ιδιωτικές μονάδες εργαστηριακής ιατρικής –εάν συνυπολογιστούν και άλλες υποχρεωτικές εκπτώσεις– κυμαίνονται από 20% έως 70% και ξεπερνούν πλέον το 45% μεσοσταθμικά. Μάλιστα, όπως τονίζουν, το clawback αντί να μειώνεται αυξάνεται διαρκώς – από 11% το 2016, σε 17% το 2017 και 24% το 2018.

Τα βασικά αιτήματα τους είναι τα εξής:

  • Κατάργηση του καταστροφικού clawback και rebate που δημεύει το 70% των εσόδων με αποτέλεσμα τα Διαγνωστικά Εργαστήρια, Πολυϊατρεία, Διαγνωστικά Κέντρα και Κλινικοεργαστηριακοί ιατροί να οδηγούνται στο λουκέτο.
  • Αύξηση του προϋπολογισμού του 2018 του ΕΟΠΥΥ προκειμένου να μηδενιστεί το clawback
  • Πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών
  • Αύξηση της χρηματοδότησης για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγεία
  • Στήριξη της Δημόσιας Υγείας

Την ερχόμενη Τρίτη, 11 Ιουνίου, θα πραγματοποιηθεί η δεύτερη συνάντηση εκπροσώπων του Συνδέσμου με τον Υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξάνθο. Αξίζει να σημειωθεί ότι την προηγούμενη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε μια άλλη συνάντηση, που δεν έφερε κανένα αποτέλεσμα.

neolaia.gr