Απόψε η μεγαλύτερη νύχτα του χρόνου με σπάνια συνάντηση Δία-Κρόνου και βροχή αστεριών!

0
743

Η σημερινή Δευτέρα, θα μπορούσε να είναι μία ακόμη βαρετή ημέρα σαν όλες τις άλλες, από αυτές που έχουμε πια συνηθίσει, δεδομένων των συνθηκών. Δεν ισχύει το ίδιο και για το σύμπαν όμως, καθώς πρόκειται για την ημέρα που σηματοδοτεί το χειμερινό ηλιοστάσιο και τη μεγαλύτερη νύχτα του χρόνου, η οποία θα συμπέσει με δύο σπάνια αστρονομικά φαινόμενα. Με λίγα λόγια, θα γίνει χαμούλης στον ουρανό απόψε.

Πιο συγκεκριμένα, σήμερα ο Ήλιος βρέθηκε το μεσημέρι στο χειμερινό ηλιοστάσιο, ξεκινώντας έτσι και επίσημα ο χειμώνας στην Ελλάδα και σε όλο το βόρειο ημισφαίριο γενικότερα, ωστόσο το φαινόμενο συμπίπτει με μία ιδιαίτερη πλανητική συνάντηση μεταξύ Δία και Κρόνου στον ουρανό της Γης, καθώς και με την κορύφωση της τελευταίας βροχής διαττόντων αστέρων του έτους, των Αρκτίδων.

Όσον αφορά το βράδυ του χειμερινού ηλιοστασίου, το πρώτο του χειμώνα, καθώς και τα αμέσως επόμενα, θα είναι τα μεγαλύτερα του έτους σε διάρκεια. Αντίστροφα, στο νότιο ημισφαίριο θα αρχίσει το καλοκαιράκι με τη διάρκεια της μέρας να βρίσκεται στο αποκορύφωμά της. Όταν ο Ήλιος περάσει το χειμερινό ηλιοστάσιο, αρχίζει και πάλι να ανεβαίνει όλο και πιο ψηλά στον ουρανό, με αποτέλεσμα η ημέρα να κερδίζει ξανά, μέχρις ότου στην εαρινή ισημερία το φως και το σκοτάδι να έχουν πάλι σχεδόν ίση διάρκεια.

Κορυφαία συνάντηση Δία και Κρόνου

Το 2020 είναι αν μη τι άλλο γεμάτο… εκπλήξεις, όπως αυτή της συνάντησης μεταξύ των δύο μεγάλων πλανητών, που θα πλησιάσουν πάρα πολύ ο ένας με τον άλλον, σχεδόν θα αγγιχτούν, μοιάζοντας με διπλό πλανήτη, σύμφωνα με ανακοίνωση της NASA.

Το θεαματικό αυτό αστρονομικό φαινόμενο, με την ονομασία «Μεγάλη Σύζευξη», θα συμβεί για πρώτη φορά στον γήινο νυχτερινό ουρανό εδώ και αιώνες. Ο Κρόνος θα βρίσκεται τουλάχιστον 730 εκατομμύρια χιλιόμετρα πίσω από τον Δία, ο οποίος θα απέχει 890 εκατομμύρια χιλιόμετρα από τη Γη.

Σύμφωνα με το Sky & Telescope, ο Κρόνος θα φαίνεται με κιάλια ή και με γυμνά μάτια πάνω δεξιά από το φωτεινότερο Δία, ενώ ορατοί θα είναι επίσης με ερασιτεχνικό τηλεσκόπιο τέσσερις μεγάλοι δορυφόροι του Δία και τουλάχιστον ένας του Κρόνου, συνολικά επτά ουράνια σώματα, σε κατεύθυνση νοτιοδυτική.

Οι προσεγγίσεις των δύο πλανητών είναι σχετικά αραιές, καθώς συμβαίνουν κάθε 20 περίπου χρόνια. Όμως η φετινή συνάντηση είναι ξεχωριστή, επειδή Δίας και Κρόνος θα φαίνονται ότι έρχονται πολύ κοντά. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, την τελευταία φορά που μπορούσαν οι άνθρωποι να δουν κάτι παρόμοιο, ήταν το 1623, όταν ακόμη ζούσε ο Γαλιλαίος, ενώ η προηγούμενη φορά ήταν το 1226 εν μέσω Μεσαίωνα.

Το γεγονός ότι ακολουθούν διαφορετικές τροχιές οι δύο πλανήτες, εξηγεί γιατί βρίσκονται εντελώς σπάνια. Ο Δίας, ο μεγαλύτερος πλανήτης του ηλιακού συστήματος, χρειάζεται σχεδόν 12 γήινα χρόνια για μια πλήρη περιφορά περί τον Ήλιο, ενώ ο Κρόνος σχεδόν 30. Επιπλέον, οι δύο γίγαντες κινούνται σε τροχιές με διαφορετική κλίση πέριξ του μητρικού μας άστρου, κάτι που επίσης καθιστά πιο δύσκολη τη σύζευξη τους.

Οι δύο πλανήτες προσεγγίζουν ο ένας τον άλλο στον ουρανό της Γης ήδη από φέτος το καλοκαίρι και στις 21 Δεκεμβρίου θα τους χωρίζει φαινομενικά μόνο το ένα πέμπτο της διαμέτρου της Σελήνης. Για περίπου πέντε μέρες πριν και μετά την 21η Δεκεμβρίου οι δύο πλανήτες θα φαίνονται να απέχουν μεταξύ τους μια απόσταση το πολύ όσο η διάμετρος της Σελήνης.

Keep in mind ότι σε περίπτωση που χάσεις το φαινόμενο, θα μπορέσεις να ξαναδείς το κοντινό ζευγάρι Δία και Κρόνου το Μάρτιο του 2080, ενώ αυτό δεν θα ξανασυμβεί έως το 2400.

«Βροχή» Αρκτίδων

Εκτός από τη μεγάλη συνάντηση των δύο πλανητών, απόψε το βράδυ θα κορυφωθεί η σχετικά μικρή βροχή διαττόντων αστέρων Αρκτίδες, τα τελευταία «πεφταστέρια» του έτους. Οι Αρκτίδες, που συμβαίνουν μεταξύ 17-25 Δεκεμβρίου και παράγουν πέντε έως δέκα μετέωρα την ώρα, προέρχονται από τη σκόνη που άφησε πίσω του ο κομήτης Τατλ, ο οποίος ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το 1790.

Οι διάττοντες φαίνεται να έρχονται από την κατεύθυνση του αστερισμού της Μικρής Άρκτου, εξού και τ’ όνομά τους. Ο ουρανός θα είναι αρκετά σκοτεινός για παρατήρηση, καθώς η επόμενη πανσέληνος θα συμβεί στις 30 Δεκεμβρίου.

Τέλος, τη σύζευξη μπορούμε να την παρακολουθήσουμε και ζωντανά από το YouTube:

Πηγή: Neopolis.gr