Επιστήμονες θα φτιάξουν τεχνητά σύννεφα για να σταματήσει η υπερθέρμανση του πλανήτη

123

21 Οι επιστήμονες ετοιμάζονται να αντιγράψουν τα αποτελέσματα μιας μεγάλης ηφαιστειακής έκρηξης για να εμποδίσουν τις ακτίνες του ήλιου και να καταπολεμήσουν την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Στο πλαίσιο ενός πειράματος αξίας 3 εκατομμυρίων ευρώ που χρηματοδοτείται αποκλειστικά από τον Μπιλ Γκέιτς μια επιστημονική ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ θα ψεκάσει μικροσκοπικά σωματίδια κιμωλίας στην ατμόσφαιρα 20 χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια της γης για να αντικατοπτρίσουν κάποιες από τις ακτίνες του ήλιου πίσω στο διάστημα.They hope this will have a similar effect to an erupting volcano releasing sulphur dioxide, which has a cooling effect (pictured: Steam rising from Fuego Volcano, Guatemala) 

Ελπίζουν ότι αυτό θα έχει παρόμοια αποτελέσματα με ένα ηφαίστειο που εκλύει διοξείδιο του θείου. Το όρος Πιναντούντο στις Φιλιππίνες εξερράγη το 1991 απελευθερώνοντας 20 εκατομμύρια τόνους διοξειδίου του θείου.

Αυτό μείωσε την θερμοκρασία του πλανήτη κατά 0.5C για 18 μήνες. Στόχος είναι να μειωθούν όσο γίνεται οι χειρότερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής ελπίζοντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα σώσουν τους κοραλλιογενείς υφάλους και τους πάγους στους πόλους.

Η ομάδα ευελπιστεί να στείλει ένα κατευθυνόμενο αερόστατο πάνω από τις νοτιοδυτικές Ηνωμένες Πολιτείες πριν τον ερχόμενο Ιούλιο. Αυτό ο αερόστατο θα απελευθερώσει μεγάλες ποσότητες ανθρακικού ασβεστίου, δηλαδή με απλά λόγια κιμωλίας.

Βέβαια, όσοι διαφωνούν με αυτή την ιδέα υποστηρίζουν ότι με αυτόν τον τρόπο μπορεί να προκληθεί ζημιά στο στρώμα του όζοντος και να διαταραχθούν οι βροχοπτώσεις. Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει ξηρασία σε ορισμένες περιοχές.

tilestwra.gr