ΧΗΜΙΚΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ: ΜΕΓΑΛΗ ΕΛΛΕΙΨΗ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΝΑ ΜΗ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΑ!

0
31

Τι θα ήταν ένα νέο ακαδημαϊκό έτος χωρίς προβλήματα; Το εξάμηνο καλά καλά δεν ξεκίνησε και οι φοιτητές αγωνιούν για το μέλλον τους στο πανεπιστήμιο. Άλλοι λόγω των καταστροφών που προκάλεσε (και συνεχίζει να προκαλεί εκ νέου) η κακοκαιρία, άλλοι γιατί η τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Ελλάδα από μόνη της δε σου προσφέρει ένα αίσθημα ασφάλειας. Ειδικά όταν πρόκειται για μικρότερα πανεπιστήμια και τμήματα.

Οι ελλείψεις πολλές, η υποχρηματοδότηση προφανής και το μέλλον ορισμένων τμημάτων αβέβαιο, με τους φοιτητές να προσπαθούν μέσα από καταγγελίες κι ανακοινώσεις να στρέψουν την προσοχή στα προβλήματα που γι’ αυτούς αφορούν τη ζωή τους και το μέλλον τους.

Μεταξύ αυτών και οι φοιτητές του Χημικού Ιωαννίνων, που κρούουν των κώδωνα για τις ελλείψεις καθηγητών, τη μη διεξαγωγή μαθημάτων, καθώς και τη στέρηση του δικαιώματος των φοιτητών να λάβουν την πιστοποίηση της οινολογικής επάρκειας, μέσα από καταγγελία του Φοιτητικού Συλλόγου. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται σε αυτήν, τα προαπαιτούμενα μαθήματα της επάρκειας αποτελούν «απειλούμενο είδος».

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

Στα προβλήματα που περιλαμβάνουν τις τραγικές ελλείψεις υποδομών του τμήματός μας, την σταδιακή απονέκρωση των τομέων της σχολής λόγω συνεχούς μείωσης των διδασκόντων, καθώς και την υποχρηματοδότηση των εργαστηρίων έρχεται να προστεθεί και η μη διεξαγωγή μαθημάτων.

Με πρόφαση την άρνηση του γεωπονικού τμήματος να αποστείλει καθηγητή για το μάθημα της αμπελουργίας και την αδειοδότηση της διδάσκουσας του εργαστηρίου οινολογίας, καθηγητές του τομέα τροφίμων πληροφόρησαν στις 20/09/2023, τους φοιτητές κατά τη διάρκεια εξέτασης, πως δεν θα πραγματοποιηθεί κανένα μάθημα του τετάρτου έτους προαπαιτούμενο για την οινολογική επάρκεια. Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε: «Να περιμένετε μέχρι του χρόνου, που θα λυθεί το θέμα», αποκλείοντας, έτσι, ένα ολόκληρο έτος από τη δυνατότητα απόκτησης της πιστοποίησης, αφού οι περισσότεροι φοιτητές δεν έχουν προφανώς την οικονομική δυνατότητα να μείνουν στην πόλη για μεγαλύτερο διάστημα. Αναφέρθηκε επίσης πως ουδέποτε δόθηκε η χρηματοδότηση από το υπουργείο παιδείας προκειμένου να γίνει προκήρυξη για τις θέσεις και να καλυφθούν τα κενά, και πως ακόμα και αν δινόταν τώρα η απαραίτητη χρηματοδότηση, δεν θα έρθει διδάσκοντας μέχρι το εαρινό εξάμηνο.

Αυτό συμβαίνει λόγω της υποχρηματοδότησης και άρα υποστελέχωσης του τμήματος από τον κρατικό προϋπολογισμό. Ενώ μια τέτοια αλλαγή ενδέχεται μελλοντικά να «πετάξει» την οινολογική επάρκεια σε μεταπτυχιακό με δίδακτρα, όπως αυτά που προωθεί ήδη το Πανεπιστήμιο, αναγκάζοντας μας να βάλουμε βαθία το χέρι στην τσέπη. Ευθύνες φυσικά έχουν και το τμήμα και η Πρυτανεία που αντί να πάρουν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να λυθεί το ζήτημα της έλλεψης προσωπικού, αποφασιστικά προχωράνε όλα τα μέτρα της πολιτικής που βλέπει το πανεπιστήμιο ως επιχείρηση και την μόρφωση ως εμπόρευμα δηλαδή της πολιτικής που μας έφερε σε αυτό το σημείο.

Σημειώνεται πως αντίστοιχα προβλήματα είχαν αντιμετωπίσει οι τεταρτοετείς φοιτητές και πέρυσι, με βασικά μαθήματα της κλινικής χημείας, της βιοχημείας και της ανόργανης να μη διεξάγονται, θέμα που επιλύθηκε με αλλεπάλληλες κινητοποιήσεις του φοιτητικού συλλόγου. Τώρα, «απειλούμενο είδος» είναι όλα τα προαπαιτούμενα μαθήματα της επάρκειας, που ούτως ή άλλως έχει απασχολήσει τους φοιτητές λόγω των ελάχιστων διαθέσιμων θέσεων του εργαστηρίου (περίπου 20 θέσεις ανά έτος).

Απαιτούμε σήμερα να σπουδάζουμε με τους όρους που έχει θέσει η επιστήμη μας. Απαιτούμε:

 Κανονική διεξαγωγή όλων των κατ’ επιλογήν υποχρεωτικών και των απαραίτητων μαθημάτων για τις βεβαιώσεις οινολογικής και παιδαγωγικής επάρκειας.

• Άμεση πλήρωση των κενών στο διδακτικό και εργαστηριακό μόνιμο προσωπικό.

• Αύξηση του αριθμού των φοιτητών που μπορούν να συμμετάσχουν στο εργαστήριο.

• Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης στο ύψος των πραγματικών αναγκών των φοιτητών

Επίσης ζητάμε την στήριξη των φοιτητών όλων των τμημάτων του πανεπιστημίου, ώστε να υλοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά μας, αφού τόσο ο πρόεδρος του τμήματος, όσο και η πρύτανης, και τα όργανα διοίκησης του πανεπιστημίου συνειδητά προχωράνε στην υποβάθμιση των σπουδών μας.

Πηγή: neopolis.gr