Κάταγμα πέους και όμως υπάρχει

430

Προφανώς και θα γνωρίζεις ότι το πέος δεν έχει κόκαλα. Αυτό, όμως, δε σημαίνει ότι δεν μπορεί να σπάσει. Για την ακρίβεια, το κάταγμα πέους είναι το χειρότερο πράγμα που μπορεί να συμβεί στον «καλύτερο φίλο σου» – με εξαίρεση, ίσως, το να κολλήσεις κάποιο σοβαρό σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα…

Προτού προχωρήσουμε, ένα πολύ σύντομο μάθημα αντρικής ανατομίας: Μέσα στο πέος βρίσκονται δύο σηραγγώδη σώματα, το σηραγγώδες σώμα της ουρήθρας και το σηραγγώδες σώμα της βαλάνου, τα οποία και περιβάλλονται από έναν ινώδη χιτώνα. Το «κάταγμα πέους» ουσιαστικά είναι ο τραυματισμός ή, για να το θέσουμε με ιατρικούς όρους, η «ρήξη» του εν λόγω ινώδους χιτώνα. Πώς μπορεί λοιπόν να προκύψει η ρήξη του αυτού του ινώδους χιτώνα ή, αλλιώς, να «σπάσει» το πέος;

Την απάντηση στο επίπονο αυτό ερώτημα έρχεται να δώσει μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στην αμερικανική επιθεώρηση ανδρολογίας. Σε αυτήν, εξετάστηκαν οι περιπτώσεις 39 ασθενών που νοσηλεύτηκαν με κάταγμα πέους στο Γενικό Νοσοκομείο της Βοστόνης στις ΗΠΑ, σε ένα διάστημα δέκα περίπου ετών.

Για τους περισσότερους από αυτούς τους άντρες – για την ακρίβεια, για το 82% των περιπτώσεων – ο τραυματισμός προέκυψε κατά τη διάρκεια του σεξ και ειδικότερα είτε όταν το πέος τους προσέκρουσε με ταχύτητα κατά λάθος στο περίνεο (την περιοχή μεταξύ αιδοίου και πρωκτού) της συντρόφου τους, είτε επειδή εκείνη έριξε κατά λάθος όλο το βάρος της πάνω στο μόριο τους.

Παράλληλα – και σύμφωνα πάντα με τη μελέτη – ένα 10% των περιπτώσεων οφειλόταν σε «απευθείας κτύπημα στην περιοχή των γεννητικών οργάνων» (χωρίς ωστόσο να διευκρινίζεται από την έρευνα τι ακριβώς σημαίνει αυτό), ενώ το τελευταίο 8% των περιστατικών προέκυψε από «κακομεταχείριση του πέους» – ορολογία που περιγράφεται ως «το βίαιο λύγισμα του ανδρικού μορίου προκειμένου να εμποδιστεί μια ανεπιθύμητη στύση».

Σύμφωνα πάντα με τους ειδικούς, το κάταγμα στο ανδρικό μόριο επιβεβαιώνεται από τρεις επιμέρους ενδείξεις – πέραν του αδιανόητου πόνου, φυσικά: τον χαρακτηριστικό ήχο του σπασίματος, την άμεση απώλεια της στύσης και τέλος, την μελανιασμένη όψη του μορίου, η οποία προκύπτει από το αιμάτωμα που δημιουργείται στην περιοχή.

askmen.gr