Μπέλα Βράκα| Η παραλία με τη ροζ άμμο και το περίεργο όνομα στην Καραϊβική της Ελλάδας

0
20

 

Η απόκρυφη γοητεία…😉

Αν εμφανιζόταν στο feed στο Instagram, θα ορκιζόσουν ότι βρίσκεται σε κάποιον μακρινό τροπικό προορισμό. Σίγουρα πάντως όχι στην Ελλάδα, όχι στην Ευρώπη.

Κι όμως, αυτή η μοναδικής ομορφιάς παραλία με τα σμαραγδένια νερά και τη ροζ αμμουδιά απέχει περίπου 6 ώρες από την Αθήνα και αποτελεί κομμάτι του βορειοδυτικότερου νομού της Ηπείρου.

Η Μπέλα Βράκα (ή Μπέλλα Βράκα) ανήκει στα Σύβοτα. Στον γραφικό παραθαλάσσιο οικισμό της Θεσπρωτίας, που είναι γνωστός ως «τα φιόρδ του Ιουνίου», «η Πολυνησία του Ιουνίου», «η Καραϊβική της Ελλάδας», χάρη στη θαλασσινή δαντέλα που σχηματίζουν οι κατάφυτες νησίδες και στα τιρκουάζ, φωσφορίζοντα νερά των απάνεμων παραλιών τους.

Μία από αυτές τις παραλίες είναι και η Μπέλα Βράκα.

Τη συναντάς στο καταπράσινο, πευκόφυτο νησάκι Μεγάλο Μουρτέμενο, το οποίο συνδέεται ουσιαστικά με τα Σύβοτα με μία στενή λωρίδα άμμου, που αποτελεί ουσιαστικά προέκταση της παραλίας. Αλλά και το μονοπάτι για να την επισκεφτείς.

Η αμμουδιά της σε κάποια σημεία είναι ολόχρυση, ενώ στη μεγαλύτερη έκτασή της έχει ένα έντονο ροζ χρώμα. Η απόχρωση αυτή που της χαρίζει το κάτι τροπικό οφείλεται στο πλούσιο κοκκινόχωμα της περιοχής, που όταν αναμιγνύεται με τη λευκή άμμο δημιουργεί το εντυπωσιακό αυτό αποτέλεσμα.

Εκτός από απάνεμη, η θάλασσα είναι αβαθής (το νερό δεν ξεπερνά σε βάθος τους 40 πόντους) και σου δίνει την αίσθηση ότι αιωρείσαι, ότι περπατάς πάνω στο νερό.

Όσον αφορά το ιδιαίτερο όνομά της, η Μπέλα Βράκα λέγεται ότι βαπτίστηκε έτσι στο τέλος του Ελληνοϊταλικού πολέμου, όταν το 1940 ένας λόχος Ιταλών στην προσπάθειά του να σωθεί, κατέφυγε ανάμεσα στα πυκνά δέντρα του νησιού βρίσκοντας τη σωτηρία του.

Πηγή: oneman