29 Φεβρουαρίου 2020 | Τι είναι το δίσεκτο έτος – Γιατί θεωρείται γρουσούζικο

507

Αφιερωμένο είναι σήμερα, 29 Φεβρουαρίου 2020, το doodle της Google στο δίσεκτο έτος.

Δίσεκτο έτος είναι εκείνο το οποίο αριθμεί 366 ημέρες, αντί των 365 που έχουν τα κοινά. Αυτό συμβαίνει κάθε τέσσερα χρόνια, και για αυτό το λόγο η Google επέλεξε να αφιερώσει στη σημερινή ημερομηνία doodle.

Ο λόγος για το το δίσκετο έτος προέρχεται από τις «ατέλειες» που έχει το ημερολόγιο που τηρούμε σε σχέση με το αστρονομικό ημερολόγιο. Αν δεν προσθέταμε μία ημέρα κάθε τέσσερα χρόνια, τότε σε βάθος χρόνου θα άλλαζαν όχι απλώς οι μήνες αλλά και οι εποχές.

Αφιερωμένο στο δίσεκτο έτος το doodle της Google

Η διόρθωση στο ημερολόγιο

Για να προσδιορίσουμε αν ένα έτος είναι δίσεκτο εφαρμόζουμε τα εξής:

  • Ελέγχουμε το υπόλοιπο της ακέραιας διαίρεσης του έτους με το 4. Αν είναι μηδέν ελέγχουμε το υπόλοιπο της ακέραιας διαίρεσης του έτους με το 100. Αν αυτό το υπόλοιπο είναι διαφορετικό του μηδενός τότε το έτος είναι δίσεκτο.
  • Αν από τον έλεγχο 1 δεν προκύψει ότι το έτος είναι δίσεκτο ελέγχουμε το υπόλοιπο της ακέραιας διαίρεσης του έτους με το 400. Αν είναι μηδέν τότε το έτος είναι δίσεκτο, άσχετα από το αποτέλεσμα του ελέγχου 1.
  • Η ημέρα που προστίθεται στο έτος κατά το Γρηγοριανό ημερολόγιο είναι η 29η Φεβρουαρίου.

Γιατί θεωρείται γρουσούζικο

Για πολλούς το δίσεκτο έτος θεωρείται γρουσούζικο. Αυτό προέρχεται από πολλά χρόνια πριν καθώς ο κόσμος μην γνωρίζοντας την επιστημονική εξήγηση της προσθήκης της μίας ημέρας, είχε πλάσει δοξασίες γύρω από αυτή. Μάλιστα κατά τα δίσεκτα έτη, επειδή θεωρούνταν κακότυχα, αποφεύγονταν οι γάμοι αλλά και αγροτικές εργασίας. Ακόμη και σήμερα, κάποιοι θεωρούν ότι κατά το δίσεκτο έτος μπορούν να συμβούν δεινά για την ανθρωπότητα όπως πόλεμοι και λιμοί.

dikaiologitika.gr