Οινο-γαστρονομική απόδραση στο Κατώγι Αβέρωφ…

455

Έτσι ξεκινήσαμε…

Μια πλούσια οινική & γαστρονομική εμπειρία από γεύσεις και αρώματα, προσέφερε το Σωματείο «Παμβώτις» στα μέλη του, μετά την ολοήμερη απόδραση που διοργάνωσε στο χιονισμένο Μέτσοβο, στις αρχές Φεβρουαρίου. Η πρωτοβουλία για την αυτονόητη αυτή ενέργεια που δυστυχώς δεν είχε υλοποιηθεί έως τώρα και θα έπρεπε να συνεχίζεται με περιοδικό ρυθμό, πάρθηκε από τον Πρόεδρο του Σωματείου, Τάτση Χρήστο και το Οινοποιείο «Κατώγι Αβέρωφ». Φυσικά, από την όμορφη αυτή εξόρμηση δεν θα μπορούσε να λείπει το Ioanninabars.gr. Μεταξύ των μελών, ιδιοκτήτες και σεφ γνωστών και αγαπημένων χώρων εστίασης της πόλης, που γεύτηκαν τα «θρυλικά» κρασιά και δοκίμασαν τα εύγευστα πιάτα του ξενοδοχείου,

ανακάλυψαν έναν θησαυρό που κρυβόταν δίπλα τους αλλά δεν είχαν ποτέ άλλοτε «αγγίξει».

 

Με λογισμό και μ’ όνειρο…

Στο σύντομο ταξίδι στο ιστορικό οινοποιείο, αυτό που χάραξε με την υπογραφή του την Ελληνική Οινοποιεία, μας συνόδευε η φράση του ίδιου δημιουργού του, Ευάγγελου Αβέρωφ Τοσίτσα «Με λογισμό και μ’ όνειρο». Αυτή η φράση που από το 1959 μέχρι σήμερα συντροφεύει την πορεία ενός από τα πιο γνωστά και διαχρονικά οινοποιεία της χώρας.

…αισθήσεις ξυπνούν από την μυρωδιά του ξύλου…

Κατεβαίνοντας τις σκάλες που οδηγούν στα κελάρια, οι αισθήσεις ξυπνούν από την μυρωδιά του ξύλου των δρύινων βαρελιών την ώρα που ζυμώνονται οι περιβόητες ποικιλίες. Τα οπτικοακουστικά εφέ κάνουν ακόμα πιο ενδιαφέρον το ταξίδι μας. Η συνοδεία της Μαρίας Δήμου, υπεύθυνης Marketing και Δημοσίων σχέσεων του οινοποιείου και οινοχόου, μας μύησε με τις γνώσεις της στην ιστορία του οίνου καθώς δεν είχε απλά τον ρόλο ενός ξεναγού. Η ιστορία διαδέχεται εικόνες από την διαδικασία παραγωγής και ωρίμανσης τους, τη στιγμή που μας διηγείται την πορεία του σταφυλιού από τους ορεινούς αμπελώνες στις παρυφές του Μετσόβου ως την στιγμή που φτάνει στα χέρια μας. Στο υπόγειο του Κατωγιού συναντήσαμε ακόμη την παλιά κάβα που φιλοξενεί σπάνιες συλλεκτικές φιάλες, με κρασιά εσοδείας από το 1974 κι έπειτα, ενώ μεγάλη εντύπωση προκαλεί η γυάλινη γέφυρα που ενώνει τις υπόγειες αίθουσες με 2.000 μπουκάλια «Κατώγι Αβέρωφ» του 2006, «στρωμένα» από κάτω της.

 Και εδώ μπαίνουμε στο ψητό,

στον κύριο λόγο που όλοι αναμέναμε πριν καν ξεκινήσουμε, την ώρα της γευστικής δοκιμής των κρασιών. Το Wine Bar κάτι παραπάνω από ζεστό και ταυτόχρονα μοντέρνο, με την πιο πολυφωτογραφημένη πλευρά του διακοσμημένη με αμέτρητες, κόκκινες και φωτεινές φιάλες, αφοπλίζει τα βλέμματα!

Στο οινολογικό ταξίδι πλάι στην Μαρία Δήμου βρισκόταν φυσικά ο Αλέξανδρος Ιωάννου, εγγονός του Ευάγγελου Αβέρωφ και πλέον CEO της εταιρείας και η Λένα Μπίσα, υπεύθυνη φιλοξενίας.

Κατά την διάρκεια της οινογνωσίας έγινε δοκιμή πολλών  από τις εκλεκτές ετικέτες από τις σειρές, Κατώγι Αβέρωφ, Inima, Di munte και Εμπνεύσεις Tannat. Οι ερωτήσεις καίριες γύρω από την λογική του κρασιού και οι απόψεις πολλές. Έγινε ιδιαίτερος λόγος για την τάση που επικρατεί τελευταία, του «παντρέματος» ψάρι με κρέας. Κάτι που σπάει το «στερεοτυπικό πρέπει» του συνδυασμού λευκού κρασιού με λευκό κρέας και του κόκκινου κρασιού με κόκκινο κρέας, αντίστοιχα.

Σε άλλη περίπτωση, ο πρόεδρος του σωματείου «Παμβώτις»,  Τάτσης Χρήστος δηλώνει πως πλέον «οι πελάτες των εστιατορίων ψάχνονται πολύ και γνωρίζουν πολλά περισσότερα για το κρασί και αυτό πρέπει να μας κάνει προσεκτικούς και υπεύθυνους για τα προϊόντα που επιλέγουμε».

Λίγα λόγια… για τα προικισμένα κρασιά υπό το άγγιγμα της αρκούδας!

Κατώγι Αβέρωφ

Κατώγι Αβέρωφ ροζέ ημίξηρος οίνος, με τριανταφυλλί χρώμα και ευχάριστη, ισορροπημένη γεύση. Έκλεψε τις εντυπώσεις της πλειοψηφίας. Αδιαμφισβήτητα, δείχνει να κερδίζει διαρκώς έδαφος στις προτιμήσεις των καταναλωτών.

Κατώγι Αβέρωφ ερυθρός ξηρός οίνος, με διαυγές κόκκινο χρώμα και μακριά απολαυστική επίγευση, πρόκειται για το πρώτο premiun κρασί στην Ελλάδα, με παραγωγή από το 1963, αποτελώντας την πιο αγαπημένη και εμβληματική ετικέτα, που πλέον φέρει επάνω της τα 60χρόνια από την ίδρυση του «Κατωγιού».

Ίνιμα

Inima Ξινόμαυρο ερυθρός ξηρός ποικιλιακός οίνος, ρουμπινί με πορφυρές ανταύγειες, ιδανικό για έντονα λιπαρά κρέατα όπως κυνήγι. Είναι ένα κρασί που ενώνει τον παλιό με τον νέο κόσμο, όπως χαρακτηριστικά τόνισε η Μαρία Δήμου.

Inima Νεγκόσκα ερυθρός ξηρός ποικιλιακός, εκφράζει την ψυχή όσων το παράγουν, έχει ζωηρό κόκκινο χρώμα με βυσσινί ανταύγειες, αρωματικό με φρουτώδη επίγευση.

Inima Αθήρι Ασύρτικο λευκός ξηρός ποικιλιακός, έντονο άρωμα λουλουδιών και εσπεριδοειδών, λιπαρό με πολύ καλή επίγευση. Ιδανικό για λιπαρά ψάρια, ζυμαρικά και άσπρα κρέατα.

Rossiu di Munte

Βλάχικο 2016 κόκκινος ξηρός οίνος, διαυγές κόκκινο χρώμα με νότες πιπεριού και ευχάριστη οξύτητα. Πρόκειται για μια σειρά με περιορισμένη κυκλοφορία. Ένα κόκκινο κρασί που μπορεί κάλλιστα να συνοδεύσει ένα καλό ψάρι.

Γινιέτς 2013 κόκκινος ξηρός οίνος, το «κόκκινο του βουνού» με μωβ ανταύγειες, δυνατή επίγευση, μεγάλη οξύτητα, τανίνες και νότες από δέρμα. Επίσης, περιορισμένης κυκλοφορίας, στέκεται ιδανικά δίπλα σε ένα πολύ δυνατό φαγητό. Το κυριότερο χαρακτηριστικό του; Εκπροσωπεί τους πιο ορεινούς αμπελώνες, αυτούς που πρώτους από όλους φύτεψε ο Ε. Αβέρωφ.

Εμπνεύσεις Tannat κόκκινος ξηρός οίνος, κόκκινο βαθύ χρώμα με πλούσιες τανίνες και γλαφυρή γεύση. Η ονομασία του εμπνεύσεις πηγάζει από το μεράκι και τις σκέψεις των έμπειρων οινολόγων του «Κατωγιού».

Happy ending… με εκλεπτυσμένο Comfort Food από τον Chef Νίκο Καραθάνο

Το οινο-γευσιγνωστικό ταξίδι ολοκληρώνεται με την φιλοξενία του Σωματείου «Παμβώτις» στην ζεστή σάλα του ξενοδοχείου-εστιατόριου «Κατώγι Αβέρωφ». Ένα πλούσιο και αν μη τι άλλο εξαιρετικό γεύμα δίπλα στο τζάκι, με νότες υψηλής γαστρονομίας, έδωσε την ευκαιρία να «παρελάσουν» μοναδικές σπεσιαλιτέ, με πρώτες ύλες από τον τόπο και γνήσια παραδοσιακά προϊόντα που δημιούργησαν μια ιδανική γαστριμαργική εμπειρία, αξέχαστη σε όλους. Εκεί, ο Αλέξανδρος, εκτός από επάξιος CEO έδειξε την ιδιαίτερη «λατρεία» του για το καλό φαγητό, καθώς καλωσόριζε καθένα από τα πιάτα, με μια σύντομη αλλά γλαφυρή περιγραφή των υλικών που χρησιμοποιήθηκαν αλλά και των τεχνικών παρασκευής τους.

 Για να γλείφεις τα δάχτυλα σου…

Το ολοκληρωμένο menu ταίριαζε εξαιρετικά με το κλίμα του βουνού και δεν διστάζουμε να αναφέρουμε ότι ανεβάζει «προκλητικά» το γαστρονομικό επίπεδο της περιοχής. Όλα ξεκίνησαν όταν τα κουτάλια μας «βυθίστηκαν» στην βελουτέ σούπα κολοκύθας με μέλι, κανέλα και ταρτάρ κάστανου. Τη στιγμή που κανείς δεν περίμενε πως ο ουρανίσκος θα φλέρταρε με ένα ζουμερό μοσχαρίσιο διάφραγμα πάνω σε ψεύτικο ριζότο πατάτας με τρούφα, αργότερα με μια λαχταριστή καρμπονάρα με κοφτό χυλοπιτάκι και χέλι στη σχάρα αλλά και με μάγουλα μπρεζέ με καρότα σε διάφορες υφές.  Το αποθεωτικό τέλος στην γευσιγνωστική δοκιμή  έφτασε με το μη αναμενόμενο επιδόρπιο, το καραμελωμένο τσουρέκι συνοδευόμενο από κρεμ ανγκλέζ και αφράτη σαντιγί.

Tip: Ακόμα και για εσάς που δεν νιώθετε ιδιαίτεροι εραστές του κρασιού, μια βόλτα στο  γραφικό Μέτσοβο πρέπει σίγουρα να καταλήξει στο εστιατόριο του ξενοδοχείου «Κατώγι Αβέρωφ». Αποτελεί την πιο ευχάριστη έκπληξη λόγω των πρωτόγνωρων γεύσεων του, που εμείς θα τοποθετούσαμε για πολλούς λόγους πρώτο στην λίστα με τα must to do !

Δεν μένει παρά να ευχαριστήσουμε ολόθερμα την διοίκηση του οινοποιείου-ξενοδοχείου και τους εργαζόμενους για την όμορφη εμπειρία, την θερμή φιλοξενία και την ενδιαφέρουσα ξενάγηση!

Αποχωρούμε σίγουρα με τις καλύτερες εντυπώσεις και φυσικά την προσμονή να ξαναβρεθούμε και πάλι εκεί…

 Ιωάννου Αλέξανδρος, CEO – Tάτσης Χρήστος, Πρόεδρος Σωματείου «Παμβώτις» – Δήμου Μαρία, Υπεύθυνη Μarketing & Δημοσίων Σχέσεων και Οινοχόος

 

Η εμπειρία μέσα από τον φακό μας…

 

Επιμέλεια: Μερτζιάνη Ιουλία