Αστρονόμοι εντοπίζουν έναν από τους νεαρότερους εξωπλανήτες

0
408

Μόλις 400 έτη φωτός μακριά από τη Γη, ένας εξωπλανήτης γεννιέται και οι αστρονόμοι τον εντόπισαν με απευθείας παρατήρηση – κάτι εξαιρετικά σπάνιο. Ο 2M0437b είναι ένας από τους νεαρότερους εξωπλανήτες που έχουμε δει, προσφέροντάς μας μία πολύτιμη κατανόηση της διαδικασίας σχηματισμού των πλανητών.

Αυτή η απρόσμενη ανακάλυψη έρχεται να προστεθεί σε μία μικρή λίστα πλανητών τους οποίους μπορούμε να παρατηρήσουμε με τα τηλεσκόπια μας. Αναλύοντας το φως που έρχεται από τον πλανήτη μπορούμε να πούμε κάποια πράγματα για τη σύνθεσή του και ίσως πού και πώς σχηματίστηκε σε ένα δίσκο αερίων και σκόνης που έχει εδώ και καιρό εξαφανιστεί γύρω από το μητρικό του άστρο. – Eric Gaidos, αστρονόμος του University of Hawaii

Η εικόνα παραπάνω καταγράφηκε από το Subaru Telescope στην Maunakea. Το πολύ φωτεινότερο μητρικό άστρο έχει αφαιρεθεί και οι τέσσερις “πίδακες” φωτός είναι στοιχεία που παράχθηκαν από τα οπτικά μέσα του τηλεσκοπίου.

Η απευθείας παρατήρηση ενός εξωπλανήτη είναι εξαιρετικά σπάνια, επειδή είναι πολύ μικροί και σκοτεινοί σε σχέση με τα άστρα τους, γεγονός που κάνει τον εντοπισμό τους με τηλεσκόπιο πολύ δύσκολη. Συνήθως ο εντοπισμός εξωπλανητών γίνεται με την πτώση που προκαλούν στη φωτεινότητα του άστρου τους όταν περνούν από μπροστά του ή με την ανεπαίσθητη βαρυτική επίδραση που έχουν στο άστρο, προκαλώντας μία μικρή αλλαγή στο μήκος κύματος του φωτός.

Ο 2M0437b είναι αρκετά μεγάλος πλανήτης και αρκετά μακριά από το άστρο 2M0437, περίπου 100 αστρονομικές μονάδες. Για σύγκριση, ο Πλούτωνας απέχει 40 αστρονομικές μονάδες από τον Ήλιο. Η ηλικία του εκτιμάται σε μερικά μόλις εκατομμύρια χρόνια, ενώ είναι ακόμα αρκετά καυτός από τις έντονες δραστηριότητες του σχηματισμού, φτάνοντας του 1.200 βαθμούς Κελσίου. Αυτή η θερμοκρασία ήταν και λόγος που τον εντοπίσαμε, καθώς εκπέμπει υπέρυθρη ακτινοβολία την οποία είδαμε από απόσταση 417 ετών φωτός. Μελλοντικές παρατηρήσεις από διαστημικά τηλεσκόπια θα μας δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες για τις ιδιότητες του πλανήτη αλλά και του άστρου.

πηγή: unboxholics