ΑΠΘ | Φοιτητές της Ιατρικής προσφέρουν εθελοντικά στη μάχη του εμβολιασμού και όχι μόνο!

156

Από την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα έχουμε δει πολλούς φοιτητές ιατρικής να τάσσονται εθελοντικά στο πλευρό του συστήματος υγείας, που διανύει μια πολύ δύσκολη περίοδο τους τελευταίους μήνες, και να δίνουν τη δική τους μάχη. Το λιγότερο που μπορεί να πει κανείς σε αυτά τα άτομα είναι ένα μεγάλο μπράβο και ότι τέτοιες κινήσεις μόνο ελπίδα μπορούν να μας δώσουν, σε περιόδους που είναι πιο αναγκαία από κάθε άλλη φορά.

Το ίδιο συμβαίνει και τώρα λοιπόν, με φοιτητές του Ιατρικού Τμήματος της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ να αναλαμβάνουν εθελοντική δράση στο κομμάτι των εμβολιασμών αυτή τη φορά. Πρόκειται για μια νέα πρωτοβουλία, όπου συμμετέχουν τελειόφοιτοι του τμήματος, με σκοπό να συντελέσουν στη διαδικασία του εμβολιασμού του γενικού πληθυσμού που θα ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα. 

Όπως δήλωσε στο voria.gr ο επίκουρος καθηγητής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας – Ιατρικής Εκπαίδευσης της Ιατρικής του ΑΠΘ και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μανώλης Σμυρνάκης, η ομάδα των φοιτητών, μετά από εκπαίδευση, βρέθηκε δίπλα στο προσωπικό του ΓΝΘ Ιπποκρατείου όταν ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί των υγειονομικών, παρακολούθησε τη διαδικασία, συμμετείχε στους εμβολιασμούς και έχει τη διάθεση να συνδράμει στην προσπάθεια η οποία ξεκινά για το σταδιακό εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού.

Αυτοί θα ενισχύσουν κυρίως Εμβολιαστικά Κέντρα που θα λειτουργήσουν σε Κέντρα Υγείας η αρμοδιότητα των οποίων βρίσκεται στην 3η και 4η Υγειονομική Περιφέρεια.

Όπως συνεχίζει ο κ. Σμυρνάκης, από το ξεκίνημα της πανδημίας, «στην προσπάθεια συνέχισης της εκπαίδευσης των φοιτητών και με στόχο να τους εκθέσουμε στις πραγματικές συνθήκες της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας μέσα στην πανδημία, συγκροτήσαμε τον περασμένο Νοέμβριο μια ομάδα από περίπου 40 εθελοντές, οι οποίοι χωρίστηκαν σε μικρότερες ομάδες και ανέλαβαν διάφορες δράσεις».

Μία από αυτές τις ομάδες ανέλαβε την υποστήριξη και παρακολούθηση των νοσούντων ανθρώπων που παρέμεναν για νοσηλεία στο σπίτι τους και τους οποίους είχαν υποδείξει τρία συνεργαζόμενα με το Εργαστήριο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Γενικής Ιατρικής και Έρευνας Υπηρεσιών Υγείας της Ιατρικής ΑΠΘ, Κέντρα Υγείας: της Νέας Καλλικράτειας Χαλκιδικής, της Πύλης Τρικάλων και των Αβδήρων Ξάνθης.

Στις υποχρεώσεις τους ήταν η επικοινωνία με τους ασθενείς κάθε δεύτερη μέρα, ώστε να ενημερώνονται για την πορεία τους και να προσφέρουν τις απαραίτητες οδηγίες. Ταυτόχρονα, «καθησύχαζαν τις ανησυχίες τους και βεβαίως, ήταν σε συνεχή επαφή με τους οικογενειακούς τους ιατρούς ώστε, εάν χρειαζόταν, να μεταφερθούν αμέσως για νοσηλεία στο πλησιέστερο νοσοκομείο», όπως προσθέτει ο επίκουρος καθηγητήςΑκόμη, επισήμανε πως  οι φοιτητές είχαν λάβει εκπαίδευση πάνω στο πρωτόκολλο τηλεφωνικής επικοινωνίας και σε δεξιότητες επικοινωνίας, ενώ η γενικότερη κατάσταση ήταν πολύ χρήσιμη για τους μελλοντικούς αυτούς γιατρούς. 

Τέλος, σύμφωνα με τον καθηγητή Σμυρνάκη, υπήρξε και μια ακόμα ομάδα φοιτητών κλινικών ετών που συνέδραμε και συνεχίζει να συνδράμει εθελοντικά στο έργο των κλινικών στα νοσοκομεία της πόλης.

Οι φοιτητές μας μπήκαν στις κλινικές και παρείχαν φροντίδα και υποστήριξη στους ασθενείς και στο προσωπικό. Ήταν και γι’ αυτούς μια ευκαιρία να αποκομίσουν σημαντικές εμπειρίες, βοηθώντας συνανθρώπους τους, σε μια περίοδο μάλιστα που η εκπαίδευση στο πανεπιστήμιο γίνεται υπό πολύ δύσκολες συνθήκες και περιορισμούς.

Όπως αναφέραμε στην αρχή του άρθρου, κάτι τέτοιες κινήσεις δίνουν ελπίδα εν μέσω δύσκολων συνθηκών, με τον καθηγητή επίσης να δηλώνει ότι «Το θετικό παράδειγμα των φοιτητών Ιατρικής, των μελλοντικών μας γιατρών, μας δίνει ελπίδα για το μέλλον των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας στη χώρα μας και την αναγνώριση του ρόλου της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην αντιμετώπιση ανάλογων καταστάσεων.»

Πηγή: Neopolis