Γλυκές αλχημείες από τον Αποστόλη Τσίλη

649

Ακούει στο όνομα Αποστόλης Τσίλης και είναι περίφημος ζαχαροπλάστης. Τον έχεις μνημονεύσει αρκετές φορές χωρίς να το έχεις καταλάβει, αφού βρίσκεται πίσω από πολλά γλυκά που έχεις δοκιμάσει.

Είναι ο άνθρωπος που με τις συνταγές του κάνει πιο γλυκιά την καθημερινότητα μας. Πώς ξεκινά το όνειρο… Ο Αποστόλης γεννήθηκε το 1979 στα Ιωάννινα. Την περίοδο 1994-1996 σπούδασε ζαχαροπλαστική στο Σ.Τ.Ε Αναβύσσου και κάπως έτσι ξεκίνησε το «γλυκό» του ταξίδι στον χώρο.

Ήδη από πολύ νωρίς εργάστηκε σε μεγάλα ξενοδοχεία, όπως το Capsis, ως βοηθός, και το Handris hotel. Από το 2000 δημιουργεί λαχταριστά γλυκά για το πασίγνωστο ζαχαροπλαστείο της πόλης “Διεθνές”, ενώ από το 2017 το ταλέντο του εκπροσωπεί το ζαχαροπλαστείο ”Βάνας” στο Κομπότι Άρτας.


Who is who? Μοντέρνος σε αισθητική, με μεγάλη αγάπη για την παράδοση, κατάφερε να παντρέψει το νέο με το παλιό, το σύγχρονο με το διαχρονικό. Μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Γαστρονομίας Ελλάδας και εκπαιδευτής δημοσίων αλλά και ιδιωτικών σχολών ΙΕΚ, όπως το ΘΕΣΣΑΛΙΚΟ ΙΕΚ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ στο Δ.ΙΕΚ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ και στο Δ.ΙΕΚ ΒΟΝΙΤΣΑΣ.

Πρόκειται για έναν άνθρωπο που του αρέσει να μοιράζεται τις γνώσεις και την τεχνογνωσία του, γι’ αυτό άλλωστε έχει υπάρξει εισηγητής σε πολλά σεμινάρια, ενώ ακόμη παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες σε γνώστες ξενοδοχειακές μονάδες της Ηπείρου, εμπνευσμένος από την γενικότερη φιλοσοφία της κουζίνας.

Φιλανθρωπικό έργο

Για το φιλανθρωπικό του έργο δεν θέλησε να μας δώσει πολλές
λεπτομέρειες, δεν μπορεί όμως να κρύψει την αμέριστη αγάπη του για το συνάνθρωπό και κυρίως για τα παιδιά, προσφέροντας στήριξη σε πολλούς φορείς, όπως “Κιβωτός του κόσμου”, “Χαμόγελο του παιδιού”, ”Μέριμνα” και “Φλόγα”. «Γευστικός» ονειροπόλος Τέλος, στην ερώτηση μας για τo επίπεδο της ζαχαροπλαστικής στην Ήπειρο, απέφυγε τα μεγάλα λόγια. Μοιράστηκε όμως μαζί μας ένα όνειρο του που στόχο έχει την δημιουργία μιας μεγάλης πολιτιστικής κληρονομιάς, μιας κληρονομιάς γεύσεων που θα αντλείται αποκλειστικά από την περιοχή και θα περνά από γενιά σε γενιά.

Η ευρηματική του ιδέα προϋποθέτει την συνεργασία Περιφέρειας και Δήμου με διάφορους τοπικούς συλλόγους και παραγωγούς πρώτων υλών της Ηπείρου, ώστε να δημιουργηθεί το “Κιτάπι” της ηπειρωτικής παράδοσης που θα κρύβει μέσα του την φιλοσοφία του τόπου. Γιατί όχι θα λέγαμε εμείς… «Ταλέντο» στις διακρίσεις Ο Απόστολος είναι πολυβραβευμένος και διακεκριμένος στο είδος του, καθώς έχει αποσπάσει αρκετά βραβεία.

Μεταξύ αυτών, το χρυσό βραβείο για την καλύτερη «γαμήλια τούρτα» και το ωραιότερο «ξενοδοχειακό γλυκό» αντίστοιχα. Κατέκτησε ακόμη, ασημένιο βραβείο για την πιο «πρωτότυπη συνταγή», ενώ στον διαγωνισμό για την πιο «δημιουργική ζαχαροπλαστική» απέσπασε το χάλκινο, όπως είχε κάνει για ακόμη μια φορά στην δημιουργία «γαμήλιας τούρτας», πριν φυσικά φτάσει στην πρώτη θέση.
Διάβασε εδώ όλο το VIP CLASSIC MAGAZINE