Αποκλιμάκωση στο Αιγαίο, επιστρέφουν στη βάση τους τουρκικά πλοία

920

Θετικά είναι τα μηνύματα που έρχονται από το Αιγαίο, καθώς η Τουρκία φαίνεται να προβαίνει σε αποκλιμάκωση της έντασης, με μεγάλο μέρος των πολεμικών της πλοίων να επιστρέφει στη βάση του.

Παράλληλα, το τουρκικό ερευνητικό πλοίο «Oruc Reis» βρίσκεται αγκυροβολημένο ανοιχτά του λιμανιού της Αττάλειας, χωρίς να έχει μετακινηθεί το τελευταίο 24ωρο, μετά την έκδοση της τουρκικής NAVTEX.

Bild: «Η Μέρκελ σταμάτησε σύγκρουση Ελλάδας – Τουρκίας»

Μάλιστα, η γερμανική Bild υποστηρίζει ότι η Ελλάδα και η Τουρκία έφτασαν μία… ανάσα από τη στρατιωτική σύγκρουση χθες το βράδυ, με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Μέρκελ να παίζει καθοριστικό ρόλο στην αποσόβησή της.

Τα πλοία του πολεμικού ναυτικού και των δύο χωρών ήταν σε ετοιμότητα, ενώ και τα μαχητικά αεροσκάφη τους ήταν ήδη στον αέρα. Ο αρθρογράφος της Bild παρουσιάζει με γλαφυρά χρώματα τις εξελίξεις, παρομοιάζοντας την κατάσταση με την Κρίση των πυραύλων της Κούβας, το 1962.

Η Bild, σημειώνει, βέβαια ότι η ειδοποιός διαφορά με την παρούσα κατάσταση είναι ότι αμφότερες οι χώρες αποτελούν μέλη του ΝΑΤΟ.

Η Καγκελάριος Μέρκελ ήρθε σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, και τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν και οι επαφές ολοκληρώθηκαν «με επιτυχία». Έτσι, ο τουρκικός στόλος γύρισε και κατευθύνθηκε προς άλλη κατεύθυνση.

πηγή:politic.gr