ΑΠ’ Ο,ΤΙ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΣΤΙΣ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ!

0
186

Σε περίπτωση που είχατε ξεχαστεί, στη γωνία καραδοκεί ένα νέο μέτρο για τα πανεπιστήμια, αυτό της διαγραφής φοιτητών. Ο νόμος Κεραμέως θέλει να διώξει τους αιώνιους φοιτητές από τα ελληνικά πανεπιστήμια δίνοντας την προθεσμία ν+2 έτη, μια αλλαγή στο περιθώριο σπουδών που απ’ ό,τι φαίνεται θα ισχύσει πρώτη φορά στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Τμήματα όπως Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής και Ιστορίας – Αρχαιολογίας, ανακοίνωσαν πως από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος θα προχωρούν σε διαγραφές φοιτητών εφαρμόζοντας το όριο φοίτησης ν+ν/2 για τους εισακτέους από το ακαδημαϊκό έτος 2021-22 και μετά, ενώ άλλες σχολές ετοιμάζονται να ανακοινώσουν το ίδιο.

Οι πρώτες διαγραφές ωστόσο, θα αφορούν φοιτητές/ριες που κατά το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021 είχαν υπερβεί το ελάχιστο χρόνο φοίτησης (φοιτούσαν δηλαδή στο 5ο ή μεγαλύτερο έτος για τα τετραετούς φοίτησης τμήματα και στο 6ο ή μεγαλύτερο για τα πενταετούς φοίτησης τμήματα), δίνοντας τη δυνατότητα να ζητήσουν μερική φοίτηση ή αναστολή (διακοπή) φοίτησης προκειμένου να μη διαγραφούν.

Κι ενώ το πρόβλημα just got real, αφού πλέον έχουμε πιο συγκεκριμένα στοιχεία για το πότε και πού θα ισχύσει το νέο μέτρο, οι φοιτητές αντιδρούν για ένα πρόβλημα που μέχρι πρότινος δε χρειαζόταν να αντιμετωπίσουν. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το 902.grη Πανσπουδαστική ΚΣ του Παν/μίου Ιωαννίνων, αναφέρει σε ανακοίνωσή της πως «τα Τμήματά μας αποφασίζουν να λειτουργήσουν ως «λαγοί» για την εφαρμογή των αντιεκπαιδευτικών πολιτικών των κυβερνήσεων», προσθέτοντας ότι «παρά τα χοντρά ψέματα που επιστρατεύει η κυβέρνηση της ΝΔ για να στηρίξει το αφήγημα για ‘αιώνιους φοιτητές’ που δήθεν κοστίζουν στο Πανεπιστήμιο, ενώ δε δικαιούνται κανένα φοιτητικό προνόμιο (π.χ. πάσο ή συγγράμματα) η πραγματικότητα τους διαψεύδει».

Είναι προκλητικό! Η κυβέρνηση και το υπουργείο δεν λαμβάνουν κανένα ουσιαστικό μέτρο για να στηρίξουν τους φοιτητές που για διάφορους κοινωνικούς λόγους δεν μπορούν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους. Κανένα μέτρο για τους φοιτητές που αναγκάζονται να δουλεύουν παράλληλα με τις σπουδές τους για να τα βγάλουν πέρα. Στο όνομα της αναβάθμισης απειλούν να μας διαγράψουν, ενώ παράλληλα υποβαθμίζουν συνειδητά τις σπουδές, αφήνοντας τις σχολές μας χωρίς προσωπικό, χωρίς υποδομές για τις ανάγκες μας και προχωράνε μια σειρά μέτρων όπως τα δίδακτρα στα μεταπτυχιακά.

Η ανακοίνωση συνεχίζει επισημαίνοντας πως «απέναντι στην απαράδεκτη αυτή πολιτική απαντάμε με το δυνάμωμα του συλλογικού αγώνα μέσα από τους Φοιτητικούς Συλλόγους για τις σπουδές που έχουμε ανάγκη! Απομονώνουμε παράλληλα τους χειροκροτητές της κυβερνητικής πολιτικής στο Πανεπιστήμιο. Προχωράμε σε Γενικές Συνελεύσεις στις σχολές μας και καθορίζουμε την παραπέρα δράση και απάντησή μας σε αυτές τις απαράδεκτες μεθοδεύσεις!

Απαιτούμε:

Τα Τμήματα να πάρουν πίσω την απαράδεκτη απόφαση! Καμία σκέψη για διαγραφές φοιτητών!

Μέτρα στήριξης των φοιτητών από τα Τμήματα ώστε να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους!

Καμία εφαρμογή διδάκτρων στα μεταπτυχιακά!

Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για μόνιμο προσωπικό και αναβάθμιση της υλικοτεχνικής υποδομής για τα μαθήματα και τα εργαστήριά μας».

Τι ισχύει για όσους φοιτούν ήδη στα ΑΕΙ και τι θα ισχύσει για τους νέους φοιτητές
Για τους φοιτητές και τις φοιτήτριες που εισάγονται από το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023 και εξής:

Η ανώτατη διάρκεια φοίτησης σε ένα πρόγραμμα σπουδών πρώτου κύκλου με ελάχιστη διάρκεια οκτώ (8) ακαδημαϊκών εξαμήνων (τέσσερα (4) ακαδημαϊκά έτη) για την απονομή του τίτλου σπουδών, είναι ο χρόνος αυτός, προσαυξημένος κατά τέσσερα (4) ακαδημαϊκά εξάμηνα (δύο (2) ακαδημαϊκά έτη). Σε πρόγραμμα σπουδών του οποίου ο ελάχιστος χρόνος υπερβαίνει τα οκτώ (8) ακαδημαϊκά εξάμηνα, η ανώτατη διάρκεια φοίτησης είναι ο ελάχιστος χρόνος σπουδών, προσαυξημένος κατά έξι (6) ακαδημαϊκά εξάμηνα (τρία (3) ακαδημαϊκά έτη).

Ως εκ τούτου, οι φοιτητές/τριες εισαγωγής 2022-2023 οφείλουν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους μέχρι και:

• το ακαδημαϊκό έτος 2027-2028 (συμπεριλαμβανομένης και της εξεταστικής περιόδου Σεπτεμβρίου 2028) για τα τετραετούς φοίτησης Τμήματα,
• το ακαδημαϊκό έτος 2029-2030 (συμπεριλαμβανομένης και της εξεταστικής περιόδου Σεπτεμβρίου 2030) για τα πενταετούς φοίτησης Τμήματα

Για τους φοιτητές και τις φοιτήτριες

α) εισαγωγής το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022 αλλά και

β) για αυτούς/ές που κατά το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021 ΔΕΝ είχαν υπερβεί τον ελάχιστο χρόνο φοίτησης (αφορά σε φοιτητές/τριες που κατά το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021 φοιτούσαν από το 1ο έως και το 4ο έτος για τα τετραετούς φοίτησης Τμήματα, και από το 1ο έως και το 5ο έτος για τα πενταετούς φοίτησης Τμήματα):

Η ανώτατη διάρκεια φοίτησης σε ένα πρόγραμμα σπουδών πρώτου κύκλου με ελάχιστη διάρκεια οκτώ (8) ακαδημαϊκών εξαμήνων (τέσσερα (4) ακαδημαϊκά έτη) για την απονομή του τίτλου σπουδών, είναι ο χρόνος αυτός, προσαυξημένος κατά τέσσερα (4) ακαδημαϊκά εξάμηνα (δύο (2) ακαδημαϊκά έτη). Σε πρόγραμμα σπουδών του οποίου ο ελάχιστος χρόνος υπερβαίνει τα οκτώ (8) ακαδημαϊκά εξάμηνα, η ανώτατη διάρκεια φοίτησης είναι ο ελάχιστος χρόνος σπουδών, προσαυξημένος κατά έξι (6) ακαδημαϊκά εξάμηνα (τρία (3) ακαδημαϊκά έτη). Ο υπολογισμός της ανώτατης διάρκειας φοίτησης εφαρμόζεται από την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους 2021-2022 και έπειτα.

Ως εκ τούτου, οι ανωτέρω φοιτητές/τριες οφείλουν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους μέχρι και:

 το ακαδημαϊκό έτος 2026-2027 (συμπεριλαμβανομένης και της εξεταστικής περιόδου Σεπτεμβρίου 2027) για τα τετραετούς φοίτησης Τμήματα,
• το ακαδημαϊκό έτος 2028-2029 (συμπεριλαμβανομένης και της εξεταστικής περιόδου Σεπτεμβρίου 2029) για τα πενταετούς φοίτησης Τμήματα

Για τους φοιτητές και τις φοιτήτριες που κατά το ακαδημαϊκό έτος 2020 – 2021 είχαν υπερβεί τον ελάχιστο χρόνο φοίτησης (αφορά σε φοιτητές/τριες που κατά το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021 φοιτούσαν στο 5ο ή σε μεγαλύτερο έτος για τα τετραετούς φοίτησης Τμήματα και στο 6ο ή σε μεγαλύτερο έτος για τα πενταετούς φοίτησης Τμήματα:

Διαθέτουν για την ολοκλήρωση των σπουδών τους χρόνο ίσο προς την ελάχιστη χρονική διάρκεια φοίτησης, δηλαδή οκτώ (8) ακαδημαϊκά εξάμηνα (τέσσερα (4) ακαδημαϊκά έτη) για τα τετραετούς φοίτησης Τμήματα, και δέκα (10) ακαδημαϊκά εξάμηνα (πέντε (5) ακαδημαϊκά έτη) για τα πενταετούς φοίτησης Τμήματα, από την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους 2021-2022 και εξής.

Ως εκ τούτου, οι ανωτέρω φοιτητές/τριες οφείλουν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους μέχρι και:

• το ακαδημαϊκό έτος 2024-2025 (συμπεριλαμβανομένης και της εξεταστικής περιόδου Σεπτεμβρίου 2025) για τα τετραετούς φοίτησης Τμήματα,
• το ακαδημαϊκό έτος 2025-2026 (συμπεριλαμβανομένης και της εξεταστικής περιόδου Σεπτεμβρίου 2026) για τα πενταετούς φοίτησης Τμήματα

Πηγή:  neopolis.gr