Σήμερα η συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων για το «αντίο» στο 13033, πότε καταργείται

0
727

Η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων, η οποία συνεδριάζει σήμερα, Μ. Τετάρτη 28 Απριλίου, θα αναλύσει τα επιδημιολογικά δεδομένα στη χώρα και όπως φαίνεται θα κάνει το… μεγάλο βήμα για το «αντίο» στα sms στο 13033 για τις μετακινήσεις.

Το άνοιγμα της εστίασης τη Δευτέρα του Πάσχα 3 Μαϊου, παίζει καθοριστικό ρόλο στην απόφαση για το τέλος των sms στο 13033 για τις μετακινήσεις μας, ένα μέτρο που το τελευταίο διάστημα δεν φαίνεται ότι είχε την ίδια ανταπόκριση που είχε σε προηγούμενα στάδια της πανδημίας του κορονοϊού.

Οι λοιμωξιολόγοι, κατά τη συνεδρίαση της Μ. Τετάρτης, θα αναλύσουν όλα τα δεδομένα, ώστε να κάνουν τις εισηγήσεις τους στην κυβέρνηση, την ίδια στιγμή που ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό, Άκης Σκέρτσος, δήλωνε στην ΕΡΤ ότι το πρώτο 15ήμερο του Μαΐου θα έρθει η κατάργηση των SMS στο 13033.

Την ίδια δήλωση έκανε και ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Καταναλωτή Παναγιώτης Σταμπουλίδης την Μεγάλη Δευτέρα στον ΑΝΤ1. Σε κάθε περίπτωση μέχρι τα μέσα της Μεγάλης Εβδομάδας αναμένεται να εκδοθεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που θα καθορίζει τη… νέα κανονικότητα που ξεκινάει την επομένη κιόλας του φετινού Πάσχα.

Δεν πρέπει πάντως να αποκλειστεί το ενδεχόμενο η ημερομηνία για το «αντίο» στο 13033 να είναι λίγες ημέρες αργότερα από τις 3/5, καθώς ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στον ΣΚΑΪ ανέφερε ότι αν και δεν έχει έρθει ακόμη η ώρα για κατάργηση του SMS, θα μπορούσε να καταργηθεί τις επόμενες ημέρες εάν επιταχυνθούν οι εμβολιασμοί.

Ο υπουργός σημείωσε πως στόχος της κυβέρνησης είναι να μην γίνεται χρήση των SMS με το άνοιγμα του τουρισμού, αφήνοντας έτσι έναν… ορίζοντα χρήσης των sms μέχρι (το πολύ) τις 15 Μαϊου.

Όλα αυτά, την ώρα που οι διασωληνωμένοι στη χώρα μας ξεπερνούν τους 800 (συγκεκριμένα 813), με τους θανάτους στη χώρα μας να ξεπερνούν τους 90 από τις 15:00 της Μεγάλης Δευτέρας έως τις 15:00 της Μεγάλης Τρίτης, σύμφωνα με την τελευταία επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, χθες το απόγευμα.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, ανιχνεύθηκαν 3.313 κρούσματα κορονοϊού σε σύνολο 76.854 τεστ (24.488 μοριακά τεστ, 52.366 rapid test), με το ποσοστό θετικότητας να διαμορφώνεται στο 4,31%.

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι το Μ. Σάββατο απελευθερώνονται και οι διαδημοτικές μετακινήσεις, κάτι που ίσχυε και τα προηγούμενα Σαββατοκύριακα. Από τη στιγμή που από τη Δευτέρα του Πάσχα δεν επανέρχεται η απαγόρευση για τις διαδημοτικές μετακινήσεις, οι πολίτες θα είναι… «ελεύθεροι» για αυτού του είδους τις μετακινήσεις από τα ξημερώματα του Μ. Σαββάτου.

Μέχρι τώρα, τις καθημερινές ισχύει η απαγόρευση διαδημοτικών μετακινήσεων με εξαιρέσεις όταν πρόκειται για μετακίνηση σε κομμωτήρια και καταστήματα. Οι διαδημοτικές μετακινήσεις το τελευταίο διάστημα επιτρέπονταν τα Σαββατοκύριακα στο πλαίσιο της μετακίνησης 6.

Πηγή: DikaiologitikaNews