Αντιγόνη Κατσούρη | Ο πολιτισμός στην αυτοδιοίκηση

420

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

  • Η Αντιγόνη Κατσούρη γεννήθηκε και μεγάλωσε στα Ιωάννινα.
  • Απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών άσκησε μάχιμη δικηγορία (αστικό και ποινικό δίκαιο) και εργάζεται σήμερα ως Συμβολαιογράφος Ιωαννίνων, ενώ ταυτόχρονα είναι γνωστή πανελλαδικά για την καλλιτεχνική της σταδιοδρομία ως ερμηνεύτρια, συνθέτρια και μουσικός, έχοντας αποκτήσει από μικρή ηλικία το πτυχίο και το δίπλωμα στο πιάνο με άριστα καθώς και δίπλωμα με διάκριση από το πανεπιστήμιο Thames Valley του Λονδίνου. Είναι επίσης κάτοχος των ανώτατων διπλωμάτων Αγγλικής και Γαλλικής γλώσσας.
  • Συνδυάζοντας την επιστημονική με την καλλιτεχνική της υπόσταση, ασχολείται ενεργά με θέματα που απασχολούν την τοπική κοινωνία των Ιωαννίνων.
  • Πραγματοποιεί συναυλίες και εκδηλώσεις στις μεγαλύτερες σκηνές της Ελλάδας, μόνη ή με κορυφαίους καλλιτέχνες της εγχώριας κυρίως σκηνής (Λάκης Παπαδόπουλος, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Μάριος Τόκας, Γιάννης Νικολάου κλπ.), με μια πλούσια προσωπική δισκογραφία που πολλές φορές προβάλλει φλέγοντα κοινωνικά θέματα, όπως το bullying (σχολικός εκφοβισμός) και η ειρήνη.
  • Διοργανώνει και συμμετέχει συχνά σε εκδηλώσεις για φιλανθρωπικούς και κοινωνικούς σκοπούς σε διάφορα ιδρύματα.
«Ο πολιτισμός, δεν είναι κάτι θεωρητικό. Έχει άμεσο αντίκρισμα σε όλους τους τομείς της καθημερινότητάς μας, και πρακτικό οικονομικό αποτέλεσμα για όλους τους κατοίκους της πόλης».

Πολύς λόγος έχει γίνει τελευταία στην πόλη μας σχετικά με την Αντιγόνη Κατσούρη και την συμμετοχή της στις επερχόμενες Δημοτικές εκλογές ως υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος στο πλευρό του κ.Μωυσή Ελισάφ με την παράταξη «Γιάννενα Νέα Εποχή». Όλοι την γνωρίζαμε από τις δισκογραφικές της δουλειές και τις μοναδικές της εμφανίσεις, που αποτελούν σταθμό για την πόλη μας, αλλά και για το πανελλήνιο γενικότερα.  Μας κίνησε την περιέργεια να δούμε ποιος είναι ο λόγος που μια τόσο διάσημη και δυναμική γυναίκα αποφάσισε να ασχοληθεί με τα κοινά, και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να την καλέσουμε και να τη συναντήσουμε.

Μας έδωσε ραντεβού στον χώρο εργασίας της, στο Συμβολαιογραφείο που διατηρεί στο κέντρο της πόλης, κάτι που μας χαροποίησε ιδιαίτερα αφού θέλαμε να την συναντήσουμε στον χώρο της καθημερινότητας της. Μας υποδέχθηκε με αυτό το ζεστό της χαμόγελο που σε καθηλώνει από την πρώτη στιγμή που τη συναντάς.  Πάντα ευγενική, προσηνής και ευδιάθετη, έτοιμη να ανοίξει την καρδιά της για όλους εμάς, μας καλωσόρισε και άρχισε να μας μιλάει για το όραμα της για αυτήν την πόλη, με ιδιαίτερη ευαισθησία αλλά και με πολύ πάθος.

Με την πρώτη της κουβέντα μας ρώτησε αν σ’ αυτή την υπέροχη πόλη, με το τόσο ιδιαίτερο κάλλος και την σπάνια ιστορία, μας ικανοποιούν οι συνθήκες της διαβίωσής μας ή αν θεωρούμε ότι πρέπει να τις βελτιώσουμε ώστε να γίνουμε μια σύγχρονη Ευρωπαϊκή πόλη, χωρίς όμως να αλλοιώσουμε τα τοπικά της χαρακτηριστικά και την ιστορικότητα της.

Όπως μας είπε, με βασικό της στόχο την άμεση και ουσιαστική βελτίωση της καθημερινότητας των δημοτών παρακινήθηκε, κατόπιν προτροπής του κ. Μωυσή Ελισάφ, με τον οποίο έχουν συνεργαστεί στενά και πολύ παραγωγικά, κατά την περίοδο που ήταν Πρόεδρος στο Πνευματικό κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών, να ταχθεί στο πλευρό του, στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, ώστε να εργαστούν μαζί σκληρά και μεθοδικά και να κάνουν πράξη το κοινό τους όραμα για τους δημότες των Ιωαννίνων.

            Θεωρεί ότι για να πραγματοποιηθούν ριζικές αλλαγές στην πόλη μας αλλά και στη νοοτροπία της, απαιτείται ένας ηγέτης με ουσιαστική παιδεία και ανάλογοι συνεργάτες, που διαθέτουν μεγάλες ικανότητες και ταυτόχρονα μεγάλη διάθεση προσφοράς. Όλα τα παραπάνω τα συγκεντρώνει στον μέγιστο βαθμό ο κ. Ελισάφ, ο οποίος ως καθηγητής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων με διεθνείς διακρίσεις και μεγάλη επιστημονική κατάρτιση και ως ένας καλλιεργημένος, ηθικότατος και ακέραιος χαρακτήρας έχει αφήσει το στίγμα του σ’ αυτό τον τόπο μέσω των κοινωνικών και πολιτιστικών του δραστηριοτήτων. Αυτό καθιστά έτσι για την ίδια ένα κίνητρο ώστε να προσφέρει με αυταπάρνηση όλες τις δυνάμεις που έχει για την πόλη όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε, αφού πιστεύει ότι οφείλουμε στη ζωή μας να είμαστε χρήσιμοι και να προσφέρουμε τον εαυτό μας, οκαθένας ανάλογα με τις ικανότητές του, για το καλό των ανθρώπων αυτού του τόπου, που μας έδωσε την έμπνευση και την δυνατότητα να διαμορφώσουμε την προσωπικότητά μας και να γίνουμε αυτοί που είμαστε, επιστρέφοντας έτσι ως φόρο τιμής στο πολλαπλάσιο αυτά που έχουμε δημιουργήσει.

            Αυτό μας παρακίνησε να τη ρωτήσουμε «πώς εσύ, ένας καλλιτέχνης, θα ασχοληθείς και με τη μίζερη πραγματικότητα που αφορά την γραφειοκρατία του Δημοσίου, αφού για οτιδήποτε και να θέλεις να δημιουργήσεις πρέπει να σπάσεις τα γρανάζια της, που αποτελούν αγκάθι για κάθε επένδυση ή πρωτοβουλία»; Με το αφοπλιστικό της χαμόγελο μας απάντησε ότι λόγω της καθημερινής της ενασχόλησης ως Συμβολαιογράφος Ιωαννίνων γνωρίζει πολύ καλύτερα από τους περισσότερους τί προβλήματα  υπάρχουν, και επιπλέον είναι αναγκασμένη για την εξυπηρέτηση των πελατών της και να τα επιλύει συνεχώς. Κατά συνέπεια αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα αλλά πρόκληση για εκείνη, και αντίθετα μάλιστα την καθιστά και πιο χρήσιμη.

Συζητώντας μαζί της μαγεύεσαι με τον άμεσο και τεκμηριωμένο της λόγο, ο οποίος συνοδεύεται από ένα μόνιμα χαμογελαστό και φωτεινό πρόσωπο. Ζητώντας της να αναφερθεί στο όραμα της, η Αντιγόνη χωρίς να χάσει ούτε ένα δευτερόλεπτο με την ευφράδεια και την οξυδέρκεια που τη διακρίνει, μας έκανε αναφορά σε όλη την μουσική της σταδιοδρομία, για τις σπουδές της στην κλασική μουσική και τις εμφανίσεις της σε διάφορες μουσικές παραστάσεις, για την πλούσια δισκογραφία της και την συναυλιακή της δράση στις μεγαλύτερες μουσικές σκηνές της Ελλάδας, μόνη της ή με διακεκριμένους και επώνυμους καλλιτέχνες, και μας εξήγησε πως όλες αυτές οι εμπειρίες την έχουν οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι ο πολιτισμός μπορεί να βελτιώσει τη ζωή και την ποιότητα ζωής των ανθρώπων και να γαλουχήσει τους νέους μας με άλλα πρότυπα και παραστάσεις, ώστε να καλλιεργήσουν τον χαρακτήρα τους και την προσωπικότητα τους, αλλά και στο να γίνει πάλι η πόλη μας, η πόλη των Γραμμάτων, των Τεχνών και του Εμπορίου, όπως ήταν ευρέως γνωστή σε όλα τα Βαλκάνια.  «Σκεφτείτε, μας είπε, τα Ιωάννινα να γίνουν, εκτός των άλλων, η πόλη των φεστιβάλ και η πηγή ανάδειξης νέων ταλέντων, πόσο κόσμο επιπλέον θα προσελκύσει τουριστικά και ποιο το οικονομικό αποτύπωμα για την τοπική μας κοινωνία! Μιλάμε για ένα καινοτόμο προϊόν για την πόλη μας, το οποίο κανένας πριν δεν είχε σκεφτεί να το αξιοποιήσει, και εμείς θα το κάνουμε πράξη. Είμαστε νέοι, αλλά αυτό δεν αρκεί από μόνο του.
υπάρχει το όραμα και κυρίως υπάρχει ο τρόπος να πραγματοποιηθεί και τον τρόπο αυτό τον γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά! Αυτός είναι και ο λόγος που ζητώ την ψήφο των συμπολιτών μου!

Είμαστε νέοι, αλλά αυτό δεν αρκεί από μόνο του.
πάρχει το όραμα και κυρίως υπάρχει ο τρόπος να πραγματοποιηθεί και τον τρόπο αυτό τον γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά! Αυτός είναι και ο λόγος που ζητώ την ψήφο των συμπολιτών μου!
This image has an empty alt attribute; its file name is Άδεια-Σιωπή-1023x1024.png

Η Αντιγόνη Κατσούρη έχει ασχοληθεί εντατικά με το θέμα του bullying και της κακοποίησης, γράφοντας μουσική και στίχους στο τραγούδι <<Άδεια σιωπή>> που έχει ήδη κυκλοφορήσει στα σχολεία ως cd single από την Περιφέρεια Ηπείρου

Σκεφτείτε την άνθηση του τουρισμού στην πόλη μας αλλά πλέον και σε όλες τις Δημοτικές ενότητες, στις οποίες θα καθιερώσουμε από ένα τουλάχιστον πολιτιστικό γεγονός για όλη τη διάρκεια του χρόνου! Και επιπλέον, μέσα στους στόχους μας, οι οποίοι συνθέτουν το πιο ολοκληρωμένο πρόγραμμα που έχει παρουσιαστεί ποτέ στον Δήμο μας, είναι η απόλυτη διαφάνεια στην διοίκηση και η λογοδοσία στους πολίτες, η μείωση των δημοτικών τελών, η προστασία των ευπαθών κοινωνικών ομάδων, η δημιουργία καταφυγίου για την μόνιμη διαμονή των αδέσποτων ζώων και προγράμματα υιοθεσίας τους, και πάρα πολλά ακόμα τα οποία μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά στην ιστοσελίδα της παράταξής μας».

Πραγματικά δεν είχαμε συνηθίσει όλα αυτά τα χρόνια να ακούμε τέτοιες προτάσεις για ένα όραμα που τελικά είναι επιτεύξιμο από ανθρώπους κατά γενική ομολογία ιδανικούς και κατάλληλους γι αυτό τον σκοπό, όπως είναι η Αντιγόνη.

Μας τόνισε στη συνέχεια η Αντιγόνη ότι οι δημότες, όπως διακρίνει από την συνεχή επαφή μαζί τους, θέλουν άμεσα βελτίωση των συνθηκών της καθημερινότητάς τους σε όλους τους τομείς και αναβάθμιση της ποιότητας ζωής τους, θέλουν ένα άλλο προφίλ και έναν άλλο τρόπο διακυβέρνησης της πόλης μας με εμπνευσμένους και ικανούς ηγέτες, όπως ο κ. Μωυσής Ελισαφ, αλλά και στελέχη που είναι άξια και ικανά για την επίτευξη αυτού του σκοπού».

Ο χρόνος κυλούσε γρήγορα, ταυτόχρονα τα τηλέφωνα και οι υποχρεώσεις της δεν σταματούσαν καθόλου και εκείνη πάντα χαμογελαστή, με ευγένεια αλλά και πολλή υπομονή και ηρεμία ανταποκρινόταν σε όλα.

Στη συνέχεια μας πρόσφερε το νέο της προσωπικό cd, το οποίο είναι το τέταρτο στη σειρά, και μας ζήτησε να κάνουμε ένα περίπατο στους δρόμους της πόλης μας, δείχνοντας μας πόσες εστίες πολιτισμού μπορούν να αναδειχθούν και να λάβουν άλλες χρήσεις. Κατευθυνθήκαμε στο ιστορικό κέντρο της πόλης και στα στενά σοκάκια του κάστρου, με τελικό προορισμό την πανέμορφη λίμνη μας, η οποία τόσο έχει υμνηθεί από θρύλους και παραδόσεις αλλά και από σύγχρονους δημιουργούς όπως ο Θεόδωρος Αγγελόπουλος, όπου με πάθος μας ανέλυσε διεξοδικά πως όλος αυτός ο πολιτιστικός μας θησαυρός, μπορεί να αξιοποιηθεί, να ομορφύνει η πόλη μας, να είναι πιο καθαρή  και να αποκτήσει και αντίκρισμα στο οικονομικό της ισοζύγιο. 

Ακούγοντάς την να αναλύει τα οράματά της και τις βλέψεις της, δε μπορέσαμε να αντιληφθούμε πόσο γρήγορα πέρασε ο χρόνος. Ήταν μια μοναδική συνάντηση με μια προσωπικότητα για την οποία πειστήκαμε ακόμα περισσότερο για το πόσο την έχει ανάγκη ο τόπος μας. Σκεφτήκαμε πόσες δράσεις μπορούν να γίνουν και πως η πόλη μας έχει ανάγκη προσωπικότητες όπως η Αντιγόνη Κατσούρη, η οποία έχει όλα τα εφόδια για να ασχοληθεί στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο αποτελεσματικά με πάρα πολλούς τομείς, όπως ο πολιτισμός, ο τουρισμός, η κοινωνική πολιτική, το περιβάλλον και η νεολαία.

Κλείνοντας την κουβέντα μας της ζητήσαμε ως χάρη, αν είναι δυνατόν αυτή η συνάντηση μας να γίνεται όλο και πιο συχνά, γιατί εκπλαγήκαμε από την παιδεία της, την ευγένεια της και το υπέροχο και μόνιμο χαμόγελο της. Φυσικά το δέχτηκε και δήλωσε ότι είναι πάντα ανοιχτή και πρόθυμη στη ζωή της να συζητά με όλους τους πολίτες και να προσφέρει αλλά και να παίρνει ιδέες, οι οποίες μπορούν να αξιοποιηθούν για το καλό της πόλης μας και των δημοτών!